Antena do DI-524 - WIFI w całym domu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Antena do DI-524 - WIFI w całym domu
Witam. Mam problem z zasięgiem wifi, a właściwie jego brakiem. Na ten czas laptop wykrywa mi wszystkie sieci sąsiadów oprócz mojej w większej części domu. Wiem, że problemem jest antena w routerze. Obecnie mam zamontowaną Pentagrama 7dBi - wiem, że to chłam ale nie miałem wpływu na wybór akurat. Dlatego szukam czegoś lepszego co zapewni sygnał w całym domu.
Router znajduje się w jednym z rogów domu, pomiędzy parterem a pierwszym piętrem. Potrzebowałbym zasięgu aż do 2-go piętra.
Co możecie zaproponować ?
Pozdrawiam.
Router znajduje się w jednym z rogów domu, pomiędzy parterem a pierwszym piętrem. Potrzebowałbym zasięgu aż do 2-go piętra.
Co możecie zaproponować ?
Pozdrawiam.
- krzywyzzz
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Antena do DI-524 - WIFI w całym domu
Jeśli masz możliwość umieść router centralnie w domu. Możliwe ze będziesz musiał kupić sobie jeszcze inny ruter który postawisz na 2 piętrze.
- wojteks
- *** Administrator ***
Zamontuj oryginalną i wtedy zobacz zasięg.kamilr pisze:Obecnie mam zamontowaną Pentagrama 7dBi
Nie pomagam na PW!
-
Tylko w tym jednym miejscu wychodzi mi kabel z anteny z dachu.krzywyzzz pisze:Jeśli masz możliwość umieść router centralnie w domu. Możliwe ze będziesz musiał kupić sobie jeszcze inny ruter który postawisz na 2 piętrze.
Z oryginalną jest trochę lepszy zasięg, tzn. 1 piętro w większości od ok 25% siły sygnału w przeciwległym rogu, do 75%; parter - traci się sygnał wcześniej. Na 2. jest w max 30% w najbliższym możliwym miejscu.wojteks pisze:Zamontuj oryginalną i wtedy zobacz zasięg.
- krzywyzzz
- Specjalista bezprzewodowy-junior
U mnie sąsiad rozwiązał ten problem dokupując 2 routery. Na każdym poziomie w domu ma jeden router. Jeśli chcesz mieć stabilne połączenie na 2 piętrze musisz jednak zainwestować w drugi podobny router który połączysz sobie kablem sieciowym.
-
Tak na pewno zrobię, gdy tylko więcej będę potrzebował na tym drugim piętrze. Teraz jednak priorytetem jest to pierwsze piętro, żeby tam to jakoś porządnie działało.
Z zamontowaną oryginalną 2dBi czy pentagramem zasięg nie jest zadowalający (jakoś specjalnie się nie różni). Dało by się to poprawić przez zamontowanie innej anteny ?
Z zamontowaną oryginalną 2dBi czy pentagramem zasięg nie jest zadowalający (jakoś specjalnie się nie różni). Dało by się to poprawić przez zamontowanie innej anteny ?
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Tak, ale nie daj się nabrać na tanie anteny z Allegro o olbrzymim zysku (często nawet 12dBi) - one nie mają więcej niż 2-3dBi. Możesz zaopatrzyć router w markową antenę dookólną (np. Edimax, Ovislink) o zysku 8dBi, ale to jest wydatek rzędu 60-70zł więc lepiej już kupić drugi AP i postawić na piętrze.kamilr pisze:Dało by się to poprawić przez zamontowanie innej anteny ?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
I wtedy będzie miał gwarancję, że nie za działa piętro wyżej, bo taka antena ma bardzo małe kąty pionowe, daje sygnał tylko w poziomie, góra i dół zero.Blido pisze:Możesz zaopatrzyć router w markową antenę dookólną (np. Edimax, Ovislink) o zysku 8dBi, ale to jest wydatek rzędu 60-70zł
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Czyli zapewnienia producenta o kącie pionowym 70* to zwykłe mrzonki?krystianb pisze:I wtedy będzie miał gwarancję, że nie za działa piętro wyżej, bo taka antena ma bardzo małe kąty pionowe
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Bardzo mało to jest tylko 35* do góry i tyle samo na dół. Zasięg 3m nad anteną pojawi się dopiero 4,3m od anteny mierząc w poziomie. Jeśli postawić router na środku standardowego mieszkania to zasięg będzie dopiero u sąsiadów.Blido pisze:Czyli zapewnienia producenta o kącie pionowym 70* to zwykłe mrzonki?
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Rzeczywiście 35* to mało. Chyba że chodzi o 70* od poziomu, w każdym kierunku.krystianb pisze:Bardzo mało to jest tylko 35* do góry i tyle samo na dół.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Raczej nie możliwe, dBi nie biorą się z niczego. Teoretyczna antena o zysku 0 powinna dać idealną kulę. Jak antena ma zysk, to gdzieś musi ubyć żeby gdzieś przybyło. Im mniejsze kąty promieniowania tym większy zysk.Blido pisze:Chyba że chodzi o 70* od poziomu, w każdym kierunku.
Z resztą jak by było 70* w każdym kierunku to by było +70 ale wtedy producent na pewno napisał by 140, bo wiadomo im większa liczba tym lepiej się sprzedaje.