Rozdzielene neostrady na 2 mieskzania w odległości 700 m

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lauri1989
Początkujący użytkownik forum

Rozdzielene neostrady na 2 mieskzania w odległości 700 m

Post autor: lauri1989 »

Witam.
Jestem nowy.
Muszę rodzielić łącze neostrady 2MB na odległość 700metrów miedzy dwoma mieszkaniami.
Mieszkania widzą sie doskonale, w lini prostej odległość wynosi jak pisałem powyżej 700 m. W mieszkaniu nr 1 jest kom PC z zwykłym modemem neostrady w mieszkaniu nr 2 zwykły komputer PC . Chciałbym sie dowiedzieć jaki sprzęt musze zakupić oraz gdzie który musi zostać umieszczony ( fajnie by było gdyby w mieszkaniu nr 2 był internet bezprzewodowy). mam 1000zł na ten projekt. Prosze o poważne odpowiedzi oraz raźne informacje. Czy owe połączenie jest trudnym do skonfigurowania?? Dziękuje za odpowiedzi :):) Pozdrawiam

lauri1989
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Rozdzielene neostrady na 2 mieskzania w odległości 700 m

Post autor: sp6huk »

Jeżeli sieć ma być zrobiona porządnie, to zestawiłbym link w 5GHz.
Wyglądałoby to mniej więcej tak:

Link 5 GHz (droższa inwestycja):

Dom 1:
Router do NEO TP-LINK TD-W8901G --> do routerka podłączamy Ubiquiti NanoStation 5 ----------> WiFi <------------ Dom 2: "Odbierasz" sygnał Ubiquiti NanoStation 5 <------- do Ubiquiti podłączasz jakiś routerek np. TP-LINK TL-WR543G, aby mieć internet bezprzewodowo po domu lub możliwość podłączenia do sieci kablem,

Link 2,4 GHz (tańsza inwestycja):

Dom 1:
Router do NEO TP-LINK TD-W8901G, do którego bezpośrednio podłączasz antenkę zewnętrzną (np. TAKĄ) ----------> WiFi <------------ "Odbiór" Antenę zewnętrzną podłączasz do ---------> TP-LINK'a TL-WA501G -------> Do "AP Client" (TL-WA501G) podłączasz np. TP-LINK'a TL-WR340G, albo TL-WR543G.
ODPOWIEDZ