Router, sieć g i n, dysk sieciowy

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kun0
Początkujący użytkownik forum

Router, sieć g i n, dysk sieciowy

Post autor: kun0 »

Witam
A więc mam taką zagwostkę. W planach mam wykonanie mini sieci.
Jak na schemacie poniżej
Schemat
Internet będzie przez łącza telefoniczne, podłączony będzie ADSL Asus
Wszystkiego na raz nie będę kupował, jedynie na początku router Asus ADSL WL-600G i będzie podpięte tak jak na lewej stronie schematu plus 1 PC na wifi, a reszta gdy już zajdzie taka potrzeba.
Pytania:
1.Czy to będzie współpracować
2.Czy częstotliwości pasma z G i N nie będą nawzajem siebie zagłuszać (planuje wykorzystać 2 sieci wykonać (G i N ) gdyż mam różne sprzęty a chce by wszystko działało na max)
3.W jakim „trybie” (AP?) będzie pracował D-Link Router DIR-655
4.Jeśli ma ktoś jakieś sugestie, nawet całkiem przewrotne jestem otwarty na propozycje
5.Czy router z wifi N z 3 antenami będzie lepiej sobie radził z rozsyłaniem sygnału G (przeszkoda ścianny)
6.Jak będzie wyglądała sprawa z dyskiem sieciowym, gdy będę chciał się dostać z innego miejsca, a wiadomo że IP jest zmienne w Netii, jak ten problem rozwiązać
7. Jak można zwiększyć siłę sygnału wifi G przy przejściu przez 2-3 ściany)
8. W jakim stopniu N od G jest szybsza, wykonywał ktoś testy, i jak lepiej sobie radzi N z ścianami?
Biorę też pod uwagę rezygnacje z 1 Gb sieci LAN i podpięcie telewizora przez wifi N (ale to przy okazji i odległa przyszłość)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Router, sieć g i n, dysk sieciowy

Post autor: Jo_gurt »

1. Najpewniej tak.
2. DIR-655 na jakim pasmie ma eNkę? 2,4GHz czy 5Ghz?
3. Pewnie router+AP. Ewentualnie możesz łączyć się tylko z LANem (Asus też pod LAN D-Linka), ale to wymaga paru dodatkowych zabiegów.
4. Jedną - daruj sobie sprzęt D-Linka.
5. W teorii tak. Praktycznie - sam sprawdzisz.
6. DynDNS lub podobna usługa. Nie wiem czy Asus udostępnia dyski podłączone pod USB na WAN.
7. Kablem i dodatkowym AP :P
ODPOWIEDZ