FieldTest (netmonitor) wymuszanie sektora 3G

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
cristians
Początkujący użytkownik forum

FieldTest (netmonitor) wymuszanie sektora 3G

Post autor: cristians »

Witam
Mam problem ze znalezieniem opcji wymuszania sektora(scrambling code) stacji UMTS. Jeśli Chodzi o 2G to sprawa jest prosta, zakładka 1.12. Mam manuala FieldTest jednak nie jest on zbyt czytelny dla mnie:). W FAQ jest opisane tylko wymuszanie kanałów GSM... mi chodzi o 3G.

Nokia 6220 Classic
FieldTest 1.00
Release date 11.5.06
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: FieldTest (netmonitor) wymuszanie sektora 3G

Post autor: Patryk »

cristians, test 46.06 :)
cristians

Patryk pisze:cristians, test 46.06 :)
dzięki! a wystarczyło wyszukać w manualu "scrambling code" ;P
pozdro
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Podniosę wątek.

Mam problem z wymuszeniem 3.5g skacze rytmicznie 3G/3,5g obserwując to w netmonitorze wygląda tak-kanały otwarte 0/3/8/12/0/3... 2sek ok i 0/3... i wiązało się to z sc 1 na 9 wtedy bylo 3G kiedy spadało do 0 powyższe falowanie

w opcji 46.06 ustawiam na sztywno 1036800001 dalej faluje mimo ze się nie zmienia sc...

używałem tego Node B ponad pól roku i problemów nie było,w play twierdza ze wszytko ok... ręce opadają, strony www lądują się czasami z przestojem ale bez skoków jak załapie transfer równiutki 125KB/s problem jest z uploadem,ciągle przerywa lub idzie max 2KB/s nie mam szans sprawdzić bliżej nadajnika ale rozmowy są ok z niego.

szukałem na rożnych stronach jakiegoś opisu tego netmonitora to albo po rosyjsku nie zrozumiale albo nic ciekawego.

Będę wdzięczny za pomoc,może tam są jakieś dodatkowe opcje które można by ustawić?
cristians

atento pisze:Podniosę wątek.

Mam problem z wymuszeniem 3.5g skacze rytmicznie 3G/3,5g obserwując to w netmonitorze wygląda tak-kanały otwarte 0/3/8/12/0/3... 2sek ok i 0/3... i wiązało się to z sc 1 na 9 wtedy bylo 3G kiedy spadało do 0 powyższe falowanie

w opcji 46.06 ustawiam na sztywno 1036800001 dalej faluje mimo ze się nie zmienia sc...

używałem tego Node B ponad pól roku i problemów nie było,w play twierdza ze wszytko ok... ręce opadają, strony www lądują się czasami z przestojem ale bez skoków jak załapie transfer równiutki 125KB/s problem jest z uploadem,ciągle przerywa lub idzie max 2KB/s nie mam szans sprawdzić bliżej nadajnika ale rozmowy są ok z niego.

szukałem na rożnych stronach jakiegoś opisu tego netmonitora to albo po rosyjsku nie zrozumiale albo nic ciekawego.

Będę wdzięczny za pomoc,może tam są jakieś dodatkowe opcje które można by ustawić?
aby ustawienie na sztywno załapało, musisz mieć w ustawieniach telefonu 'tylko umts' a w netmonitorze chyba w zakładce 81 wybrać '1'(gsm)... telefonik na sekundę zgubi sygnał a załapie już z takim sc jaki ustawiłeś... o ile jest w zasięgu...
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

atento, nie ma możliwości wymuszenia utrzymywania stanu Cell_DCH za pomocą netmonitora, a tym bardziej za pomocą "zatrzaśnięcia" się na konkretnej nośnej i PSC.
ODPOWIEDZ