[NEWS] UKE szykuje się do przetargu na LTE

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

[NEWS] UKE szykuje się do przetargu na LTE

Post autor: ryba825 »

Kod: Zaznacz cały

Urząd Komunikacji Elektronicznej przygotowuje się do ogłoszenia konkursu na częstotliwości, które pozwalają na wykorzystanie do oferowania transmisji danych w nadchodzącej technologi LTE.
Urząd Komunikacji Elektronicznej rozpoczął konsultacje projektu dokumentacji przetargu na rezerwację częstotliwości z zakresu 2010 - 2025 MHz, na obszarze całego kraju, przeznaczonych do świadczenia usług telekomunikacyjnych w sieciach szerokopasmowego dostępu bezprzewodowego w służbie ruchomej. Konsultacje potrwają 30 dni od dnia ogłoszenia.

Według planów zwycięzca otrzyma rezerwacje na okres do końca 2025 roku. Częstotliwości wystawione w przetargu pozwalają na oferowanie transmisji danych w technologii UMTS oraz w nadchodzącej technologii szybkiego Internetu LTE.

LTE to nowa generacja technologii mobilnej komunikacji, umożliwiająca szybkie przesyłanie ogromnych ilości danych w sposób skuteczny i efektywny kosztowo, dzięki optymalizacji wykorzystania widma częstotliwości. Dzięki większej prędkości sieci i zmniejszeniu opóźnień, konsumenci mogą korzystać z szerokiej gamy aplikacji (internetowych w czasie rzeczywistym, gry online, social media i wideokonferencji) podczas gdy są w ruchu. LTE będzie w stanie w przyszłości sprostać wymogom nowych i ulepszonych aplikacji mobilnych opartych o Internet.
Źródło

Częstotliwość 2010-2025 MHz? Myślałem że LTE będzie na wyższych częstotliwościach, a może UKE chce "sprzedać", aby zyskać trochę $? Jeżeli któryś z operatorów by uruchomił te częstotliwość w UMTS zawsze by się trochę sieć rozładowała.
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Re: [NEWS] UKE szykuje się do przetargu na LTE

Post autor: ra-v »

Czyli rozumiem że jedna z sieci wygra przetarg i "dostanie" pasmo do wykorzystania a reszta może się liznąć i szukać innych technologii albo ryczeć. Więc z większego kopa nici - jakby byłą większa konkurencja to może by coś było.

Wyobrażacie sobie co by to było gdyby jedna sieć wygrała przetarg na CDMA, druga EDGE, trzecia 3G i czwarta UMTS??? Na szczęscie chyba wszystkie mają dostęp do ww. technologii (nie wiem jak z CDMA, ael chyba wszystkie sieci mogą to wykorzystywać).

A UKE albo chce zyskać nie-trochę $, raczej $$, a i przy okazji ograniczyć w pewnym stopniu nasycenie=zaśmiecenie sieci, ale czy naprawdę to im się uda w ten sposób to nie mam pojęcia. $ będzie na pewno.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

ra-v, pewnie będzie jeszcze przetarg na częstotliwość dla samego LTE (coś ponad 3GHz?), więc na pewno wszyscy operatorzy będą mieli dostęp do LTE, a to czy ten co wygra ten przetarg postawi LTE to bym raczej wątpił, bo trzeba by było robić nowe chipsety, a po drugie jeżeli potem by zrobili LTE na innym paśmie to albo modemy dualne albo wyłączenie LTE z pasmo 2010-2025 MHz. Raczej mało opłacalne pod względem sprzętu, ale bardzo opłacalne postawienie LTE ze względu na klientów, bo ile klientów by zyskali reklamą "Internet z prędkością 100 Mb/s, a później nawet do 1 Gb/s z limitem 35 GB" (Na przykład taka reklama. Ilość transferu opierałem na maksymalnej ilości dostępnej na dzień dzisiejszy na rynku, ale mam nadzieję że minimum transferu to będzie podwojona ilość którą podałem).
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

ryba825 pisze:Jeżeli któryś z operatorów by uruchomił te częstotliwość w UMTS zawsze by się trochę sieć rozładowała.
Operatorzy UMTS nie wykorzystują w pełni nawet tego,co już mają...
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Patryk pisze:Operatorzy UMTS nie wykorzystują w pełni nawet tego,co już mają...
To znaczy? Możesz dokładniej opisać dlaczego nie wykorzystują?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

ryba825 pisze:Możesz dokładniej opisać dlaczego nie wykorzystują?
Każdy operator UMTS2100 ma do dyspozycji zasoby radiowe w postaci trzech kanałów ("nośnych") w dupleksie częstotliwościowym (FDD) i jeden w dupleksie czasowym (TDD).
TDD nie wykorzystują z uwagi na brak sprzętu korzystającego z tej technologii,ale odłogiem leży zwykle też co najmniej jedna nośna FDD.
Tylko Plus i Orange zawsze (w przypadku Plusa "prawie zawsze") wykorzystują na każdej stacji dwie nośne.
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

A ten kanał z TDD nie jest czasem wykorzystywany do transmisji zwrotnej (upload)? Gdzie by można na ten temat poczytać - chodzi mi najbardziej o to jak nasi (i nie tylko) operatorzy wykorzystują te kanały.
Ostatnio zmieniony 2010-03-06, 07:59 przez alias, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ