Jaki router na 3-4 kompy

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
LegiaWarszawa
Stały użytkownik forum

Jaki router na 3-4 kompy

Post autor: LegiaWarszawa »

Witam na forum:)

mam pytanie - potrzebuje stworzyc mala siec, koniecznie z WIFI dla lapków w mieszkaniu 63m kw. Nie wiem jakim sprzetem sie zainteresowac. Jakie wlasciwie funkcje by sie przydaly w routezrze/swithu. Czy niezbedne mi bedzie AC? Czasem telefonem bede sie laczyl z siecia. W mieszkanku bedzie net z Aster bodajze - czy tam sa jakies problemy z dzieleniem neta (Warszawa) czy trzeba dodatkowo cos wykupic czy wystarczy routerek zeby go podzielic. Mile widziane byloby dokladne dzielenie pasma. Ciekawa funkcja wydaje sie byc rowniez serwer wydruku i port USB pod ktory mozna podpiac pendrive... Konieczine zabezpieczenia sa potrzebne. Przepustowosc 100mb wystarczy raczej.

Cena w sumie nie gra roli, lepiej taniej :) Net raczej bedzie sluzyl glownie do www i sciagania danych, nie do grania.

Polecicie jakies 3-4 routerki ?

Dzieki za pomoc.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Jaki router na 3-4 kompy

Post autor: Jo_gurt »

TP-Link WR1043ND (z 1x USB i N, możliwość wrzucenia OpenWRT)
Asus WL-500g Premium (z 2x USB, możliwość wrzucenia Tomato)
Ovislink WL-1600GL (możliwość wrzucenia Tomato)
TP-Link WR340g (po kosztach, bez bajerów)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Jo_gurt pisze:Ovislink WL-1600GL (możliwość wrzucenia Tomato)
Osobiście poleciłbym właśnie ten. Można zainstalować Tomato i to jest najważniejsze, a inne bajery jak serwery plików czy wydruku można podłączyć osobno (wiadomo - jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego)
LegiaWarszawa
Stały użytkownik forum

Jestem troche nie w temacie, co daje Tomato? :) Wiem ze to jakis software, rozumiem, ze pozwala bardziej stabilnie i sprawniej pracowac? :)

Jest jeszcze jakas firma na N ponoc ma ciekawy sprzet, za ok. 130zl mozna kupic niezly routerek. Zawsze tez myslalem ze nadal przoduje D-link, a tu ani slowa?

Jakie jeszcze ciekawe funkcje oferuja dzis routery? Ostatnio takowymi interesowalem sie 3 lata temu i nie byly to male home routerki tylko 30 portowe wieksze sprzety.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

LegiaWarszawa pisze:co daje Tomato? :) Wiem ze to jakis software, rozumiem, ze pozwala bardziej stabilnie i sprawniej pracowac?
Dokładnie tak - stabilniej i przede wszystkim sprawniej, bo ma naprawdę mnóstwo funkcji, z których 90% pewnie nawet nie wykorzystasz, ale i tak pozostaje wiele przydatnych na co dzień udogodnień, jak chociażby ogranicznik pasma (w wersji RAF), QoS i bardzo przejrzysty licznik przepustowości. Ponadto jest także w wersji polskiej (do pobrania stąd: http://tomato.groov.pl/RAF/ - to specjalna modyfikacja dla Ovislinka WL-1600GL)
LegiaWarszawa pisze:Zawsze tez myslalem ze nadal przoduje D-link, a tu ani slowa?
D-Link to firma która daje dwa bardzo ważne przykłady dla konkurencji - jak nie należy robić routerów i jak należy je reklamować :hyhy:
LegiaWarszawa
Stały użytkownik forum

Jeszcze cos byscie polecili? Moze inaczej - jakis megawypasny wszystkomajacy do poczytania co moze miec routerek ciekawego. Jesli chodzi o dlinki w wielu firmach dzialaja bez zarzutu, na kilka nascie ktore obslugiwalismy, moze ze 2 mialy inny sprzet - kwestia ceny? :)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

LegiaWarszawa pisze:kwestia ceny?
Z pewnością nie, bo D-Linki ani trochę nie są konkurencyjne pod względem ceny. Dużo tańsze TP-Linki są już lepszej jakości. Dobrym przykładem może też być fakt że beznadziejny, choć bardzo popularny D-Link DI-524 kosztuje tyle samo co o niebo lepszy Ovislink WL-1600GL. To tylko i wyłącznie kwestia marketingu i umów z takimi sieciami sklepów jak Media Markt.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Blido pisze:wiadomo - jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego
Nie przesadzaj :) Asus akurat funkcjonalnie stoi wyżej od Ovisa, ale niestety jego cena odstrasza.
i nie byly to male home routerki tylko 30 portowe wieksze sprzety.
To zdecydowanie nie były routery w ogóle ;)
LegiaWarszawa pisze:Jesli chodzi o dlinki w wielu firmach dzialaja bez zarzutu,
Ciekawe, np. w firmie, w której pracuję, wyżyna się właśnie ostatnie switche d-linka - chłam straszny. Podobnie na mojej uczelni.
LegiaWarszawa
Stały użytkownik forum

Hmmm... :

Czas na porównanie wydajności samych interfejsów sieciowych. W przypadku obu routerów nie obyło się bez problemów:
- TP-Link WR1043ND: gdy WIFI pracuje z włączonym 40mhz kanałem podczas przesyłu danych przestają działać wszelkie myszki bezprzewodowe (nawet Logitech MX Revolution).
Zakłócane są tez transmisje innych urządzeń WLAN do tego stopnia, że zrywało mi połączenie z moim ISP.

Źródło: http://twojepc.pl/artykuly.php?id=test_ ... d&strona=3

Troche to dziwne, nie uwazacie? :)
Ogólnie poczytalem troszke o routerach i nasuwa mi sie pytanie: ten tplink wyglada najbardziej zachecajaco (z racji USB i jego braku w Ovislinku, a ktore mozna wykorzystac jako podpiecie drukarki (czyli mamy dodatkowo serwer wysruku) lub HDD do sciagania danych, dzielenia sie nimi w latwy i szybki sposob. Czy QoS (wiem co to jest) tak naprawde przyda mi sie w domu na codzien? Na czym polega zarzadzanie nim i czy warto dolozyc do sprzetu, ktory to posiada?

Dzieki wszystkim za dszybkie i fachowe odpowiedzi.

Rozumiem, ze nie ma zadnego LINKSYSA i D-LINKA wartego uwagi. Gdzie poczytam o Tomato - sam opis na co pozwala?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

LegiaWarszawa pisze:gdy WIFI pracuje z włączonym 40mhz kanałem podczas przesyłu danych przestają działać wszelkie myszki bezprzewodowe
Normalne niestety. Oprócz myszek/klawiatur z własnym odbiornikiem będzie zakłócało wszelką transmisję po bluetooth ponieważ to wszystko odbywa się w paśmie 2.4GHz.
Niestety nie tylko routery będą zakłócać wspomniane urządzenia. Będą to również robiły videosendery i kamery bezprzewodowe pracujące w paśmie 2.4GHz.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

LegiaWarszawa pisze:Czy QoS (wiem co to jest) tak naprawde przyda mi sie w domu na codzien?
Jeśli którykolwiek z kompów w sieci używa namiętnie p2p to warto mieć.
LegiaWarszawa pisze:Na czym polega zarzadzanie nim i czy warto dolozyc do sprzetu, ktory to posiada?
Zarządzanie nim może polegać na różnych rzeczach, zależnie od softu. Wzorcowym wg. mnie rozwiązaniem jest to zaimplementowane w Tomato - można wszystko ładnie wyklikać i do tego działa. Tanie routerki zazwyczaj mają QoS tylko z nazwy, bo jego funkcjonowanie jest niezauważalne. Jeśli np. masz OpenWRT bez WWW to zarządzasz QoSem z linii poleceń albo skryptami. Itp itd...
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

LegiaWarszawa pisze:ten tplink wyglada najbardziej zachecajaco (z racji USB i jego braku w Ovislinku, a ktore mozna wykorzystac jako podpiecie drukarki (czyli mamy dodatkowo serwer wysruku)
Pamiętaj że tylko ułamek drukarek dostępnych na rynku będzie kompatybilne z tym routerem. I najczęściej będą to atramentówki HP.
LegiaWarszawa pisze:lub HDD do sciagania danych, dzielenia sie nimi w latwy i szybki sposob.
Moim zdaniem dysk 3,5 w obudowie z portem Ethernet jest jednak lepszym rozwiązaniem. Obudowa z portem Ethernet jest niewiele droższa od obudowy z portem USB, a gdybyś do routera zamierzał podpiąć fabryczny dysk przenośny USB to nawet wyjdzie taniej.
LegiaWarszawa pisze:Czy QoS (wiem co to jest) tak naprawde przyda mi sie w domu na codzien? Na czym polega zarzadzanie nim
Jeśli posiadasz co najmniej 4 kompy które pracują jednocześnie to z pewnością. Dobrze skonfigurowany sprawi że sieć nie będzie zamulała, szczególnie gdy na jednym z kompów ktoś zacznie coś ściągać (zwłaszcza przez p2p, bo to prawdziwy zamulacz).
LegiaWarszawa pisze:i czy warto dolozyc do sprzetu, ktory to posiada?
J.w. Ja mam w sieci tylko dwa kompy (okazjonalnie 3) i komórkę, do tego rzadko używam p2p, więc nie chciało mi się konfigurować QoS-u choć go posiadam. Nic za niego nie zapłaciłem, zyskałem po zainstalowaniu Tomato ;)
LegiaWarszawa
Stały użytkownik forum

Czyli podsumowujac TPLINK zaproponowanmy przez Was nie spelni wymagan:) Wszystkie 4 kompy uzywaja p2p i wszystkiego co mozliwe do sciagania :) Myslalem tez o rozwiazaniu NetGear serwer plikow ale, ze to po pierwsze kosztuje z 800 zl a po drugie potrzebuje dobrego, bezawaryjnego i porzadnie konfigurowalnego routera z WIFI wiec odpuscilem. Wlasnie o NetGear pisalem wczesniej jako producencie routerow.

Potrzebuje wiec QoS, port USB (mam kilka dyskow i "zlaczke" do nich) oraz mozliwosc dokladnej konfiguracji przepustowosci, ewentualnie limitow. Zaterm za czym sie rozgladac:) Bo Ovi niestety nie ma USB ;/ a szczerze mowiac to byloby wygodne. No i teraz jakis routerek pracujacy w czestotliwosci 5ghz i ethernet 1000mb znajdzie sie w dobrej cenie z tymi funkcjonalnosciami? Obwiam sie, ze nie :)

[ Dodano: 2010-03-03, 15:15 ]
tu z kolei test Asusa:

http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=3 ... tr_numer=1

Wyglada fajnie jesli chodzi o ustawienia/funkcjonalnosc, ale... no wlasnie... ale:
http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=3 ... tr_numer=5
troche slabo dziala na podstawowych kartach przez 3 sciany. To kazdy routerek tak ma? :)

jak byscie ocenili ten touterek w porownaniu do Ovi i tplink, tak znajac sie lepiej na rzeczy.

[ Dodano: 2010-03-03, 16:01 ]
A co powiecie o tym:
http://www.allegro.pl/item910565504_szy ... 2_qos.html

http://www.nokaut.pl/oferta/bezprzewodo ... scriptions

:)
LegiaWarszawa
Stały użytkownik forum

Czy te routerki klonuja MAC?

Ile za tego Asusa trzeba dac? 300zl?
A do tego: http://www.komputronik.pl/index.php/pro ... 043ND.html idzie wgrac Tomato?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

LegiaWarszawa pisze:Czy te routerki klonuja MAC?
Jeśli chodzi o interfejs kablowy WAN to w zasadzie wszystkie. Jeśli chodzi o np. interfejs radiowy - różnie z tym bywa.
LegiaWarszawa pisze:Ile za tego Asusa trzeba dac? 300zl?
Coś takiego pewnie niestety.
LegiaWarszawa pisze:A do tego: http://www.komputronik.pl...L_WR1043ND.html idzie wgrac Tomato?
Nie. Tylko OpenWRT.
LegiaWarszawa pisze:jak byscie ocenili ten touterek w porownaniu do Ovi i tplink, tak znajac sie lepiej na rzeczy.
Zależy co porównywać. Ilość USB? Możliwości wrzucenia softu? Obsługiwane standardy transmisji radiowej? Cenę?

D-Linków nie tykaj.
LegiaWarszawa
Stały użytkownik forum

Co do tego mnie przekonales :)

ja szukam teraz opisu OPEN WRT bo Tomato juz znalazlem, co to daje.

Generalnie idelany routerek wygladalby dla mnie tak:
1. ehternet 1 gb - w sumie przyszlosciowa sprawa ale z drugiej strony to nie sprzet backupowy wiec do wszystkiego wystarczy 100 mbit.?
2. QOS i mozliwosc jak najbardziej szczegolowej konfiguracji routera, czytalem opis ASUSA i tylko chyba QOS w nim brakowalo. Podobal mi sie po screenach i mozliwosciach.
3. Jedno USB byloby mile widziane, chyba ze tak jak pisales pod ethernet podpiac duzego twardziela... wlasnie nie wiem :D
4. Klonowanie MAC przynajmniej po LANIE musi byc.
5. DObry nadajnik/odbiornik zeby dzialal bez problemu.

Ten 1600 mi sie podoba, rownie z wygladu, zeby mial jeszcze jedno gniazdko USB to by bylo swietnie :)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez LegiaWarszawa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Ad 1) To TP-Link WR1043ND
Ad 2) Asus jest coś warty po wrzuceniu Tomato dopiero. A tam masz QoS pierwsza klasa.
Ad 3) Raczej pod ethernet - szybsza sprawa, ale i droższa.
Ad 4) Po LANie? A po grzyb ci to?
Ad 5) Wielkich różnic nie będzie między 11g.
LegiaWarszawa
Stały użytkownik forum

Dobra, wstepnie zdecydowalem sie jednak na Ovislinka:) Macie jakis link gdzie bede mogl przejrzec jego kompletne ustawienia? Na Tomato QoS obsluzy?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

LegiaWarszawa pisze:Macie jakis link gdzie bede mogl przejrzec jego kompletne ustawienia?
Tutaj jest emulator Tomato: http://lampiweb.com/virtual/tomato/status-index.htm (tylko że bardzo starej wersji, bo 1.07)
LegiaWarszawa pisze:Na Tomato QoS obsluzy?
Oczywiście. Tomato ma jeden z najlepszych QoS-ów.
LegiaWarszawa
Stały użytkownik forum

Fajna sprawa, ma to samo co ASUS oprocz USB i jest 3x tanszy:) Pytanie - czy da rade do tego routerka dokupic jakas przystawke ktora pozwoli podpiac pod usb 2 rzeczy lub 1 usb i dysk na ethernet?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

LegiaWarszawa pisze:Pytanie - czy da rade do tego routerka dokupic jakas przystawke ktora pozwoli podpiac pod usb 2 rzeczy lub 1 usb i dysk na ethernet?
Są sieciowe huby USB, ale drogie i nie wiem czy wszystko zadziała. No i mało to wygodne.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

LegiaWarszawa pisze:Pytanie - czy da rade do tego routerka dokupic jakas przystawke ktora pozwoli podpiac pod usb 2 rzeczy lub 1 usb i dysk na ethernet?
Da radę, np. takie urządzonko: http://pclab.pl/news33927.html
LegiaWarszawa
Stały użytkownik forum

jakas ogolna nazwa takich bajerow? Zebym sobie czegos taniego tylko do usb poszukal? :)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

LegiaWarszawa pisze:jakas ogolna nazwa takich bajerow?
Jeśli to ma być ogólnego zastosowania, to nazywa się to tak jak podał Jo_gurt - sieciowy hub USB.
LegiaWarszawa
Stały użytkownik forum

znacie jakies tanie sklepy z tym sprzetem, te gdzie chcialem go zamowic juz go nie maja. Mowa o routerze.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

LegiaWarszawa pisze:znacie jakies tanie sklepy z tym sprzetem,
Poszukaj na ceneo.pl, skapiec.pl czy innych porównywarkach, na allegro też wiele sklepów się ogłasza.
Nie pomagam na PW!
LegiaWarszawa
Stały użytkownik forum

ok. Kwesta jest teraz taka. Bylem w nowym mieszkaniu i mam tam podlaczony net z kablowki aster pod jakis modem kablowy a konkretnie scientific atlanta epc2203. Z tego pudelka jest jedno wyjscie ethernet i dwa o dziwo telefoniczne. No ale nie o tym chcialem. Jest sens kupic tego ovislinka czy moze jakis sprzet bezposrednio pod tego typu kable z kablowki, cos w rodzaju modemu-routera? Jesli tak, to co? Jesli nie to czy wystarczy sklonowac adres tego modemu na ovislinku zeby dzialal net wifi? Co dokupic co stacjonarnych pc zeby miec net jakosci lanowej da rade go w ogole osiagnac? Dzieki za pomoc. Dodam, ze mieszkanie nie jest moje wiec docolowo sprzet pod ethernet zabiore ze soba a i jak najmniej wiercenia mi sie widzi.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

LegiaWarszawa pisze:i dwa o dziwo telefoniczne.
Nie ma w tym nic dziwnego, Aster oferuję też usługę VoIP.
LegiaWarszawa pisze:Jest sens kupic tego ovislinka czy moze jakis sprzet bezposrednio pod tego typu kable z kablowki, cos w rodzaju modemu-routera?
Modemu nie zamienisz.
LegiaWarszawa pisze:Jesli nie to czy wystarczy sklonowac adres tego modemu na ovislinku zeby dzialal net wifi?
Adres modemu ci nie jest do niczego potrzebny. Aster rejestruje tylko adres MAC urządzenia za modemem. I nie trzeba nić klonować - zarejestrujesz sobie następny i tyle.
LegiaWarszawa pisze:Co dokupic co stacjonarnych pc zeby miec net jakosci lanowej da rade go w ogole osiagnac?
Kartę sieciową i kabel.
LegiaWarszawa
Stały użytkownik forum

Nic sie w aster nie placi rejestrujac kilka kompow?
A jakies karty konkretne? Jakie ewentualnie konkretne karty usb do wifi?
Jeszcze nie wiem czy po lanie to puszcze.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

LegiaWarszawa pisze:Nic sie w aster nie placi rejestrujac kilka kompow?
Nie rejestrujesz tylko mac routera, nie rejestrujesz mac'ów kompów. Chyba że chciałbyś używać któregoś kompa bez routera, wtedy musisz zarejestrować jego mac i sklonować go na wan routera, aby dla operatora wyglądał tak samo jak komp.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ