[OFP] Zamiast 1Mbps, 300kbps / połączenie wi-fi z laptopem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
[OFP] Zamiast 1Mbps, 300kbps / połączenie wi-fi z laptopem
Witam.
Dzisiaj kupiłem Orange Freedom Pro
Na mapie jestem w zasięgu. Dioda Signal jest zielona albo pomarańczowa. W AxessManager przeważnie mam 4/5 kresek. Łącze się przez Ethernet nie przez USB.
Internet jest 1Mb, ale na testerach pokazuje 300kbps.
Czy to normalne na początku?
Mój kolega, mieszka niedaleko (1km) i ma 700kbps.
Dodam, że mam internet na próbę.
Czy to normalne w pierwszych dniach używania internetu, czy powinno być 1mb. Pogoda jest dobra, zalesienia nie ma w pobliżu, jeśli ma to znaczenie.
W AxessManagerze czasami pisze Połączony(uśpiony) czy tak się dzieje jak tylko nie używam internetu? Wtedy się rozłącza net na chwile? Żeby mi nie przerwało jak coś ściągam, albo gram w assaultcube (coś jak cs)
Czy można jakoś podrasować internet poprzez konfiguracje routera (192.168.0.1)?
Żaden inny internet nie wchodzi w grę, także nie proponujcie.
Dzisiaj kupiłem Orange Freedom Pro
Na mapie jestem w zasięgu. Dioda Signal jest zielona albo pomarańczowa. W AxessManager przeważnie mam 4/5 kresek. Łącze się przez Ethernet nie przez USB.
Internet jest 1Mb, ale na testerach pokazuje 300kbps.
Mój kolega, mieszka niedaleko (1km) i ma 700kbps.
Dodam, że mam internet na próbę.
Czy to normalne w pierwszych dniach używania internetu, czy powinno być 1mb. Pogoda jest dobra, zalesienia nie ma w pobliżu, jeśli ma to znaczenie.
W AxessManagerze czasami pisze Połączony(uśpiony) czy tak się dzieje jak tylko nie używam internetu? Wtedy się rozłącza net na chwile? Żeby mi nie przerwało jak coś ściągam, albo gram w assaultcube (coś jak cs)
Czy można jakoś podrasować internet poprzez konfiguracje routera (192.168.0.1)?
Żaden inny internet nie wchodzi w grę, także nie proponujcie.
Ostatnio zmieniony 2010-03-06, 06:48 przez adrx, łącznie zmieniany 2 razy.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: [OFP] Zamiast 1Mbps, 300kbps / połączenie wi-fi z laptopem
Internet jest wg umowy/regulaminu do 1Mbps.adrx pisze:Internet jest 1MB, ale na testerach pokazuje 300kBps.
Zrób testy prędkości np. o 4 rano albo zacznij ściągać plik 50MB z noc.gts.pl i powiedz jaki masz wynik.
300kbps to jeszcze całkiem przyzwoity wynik o tej porze.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Orange nie gwarantuje, że internet OFP będzie działał z prędkością 1 Mb/s, piszą jedynie, iż można osiągnąć prędkość do 1 Mb/s. Poza tym powinieneś wiedzieć, że to jak szybko będzie działał twój internet zależy także od tego ilu użytkowników w twojej okolicy aktualnie z niego korzysta. Do podziału jest 3,1 Mb na wszystkich w sektorze (przy jednej nośnej), więc jeśli 10 osób maksymalnie wykorzystuje swoje łącze, to każdy osiągnie nie więcej niż 300 kb/s. Sprawdź jak działa net po północy, jeśli spowolnienie wywołuje obciążona stacja bazowa, to o tej porze powinieneś odczuć znaczne przyspieszenie. Przekonfigurowanie routera nic ci nie da.
Co do zasięgu, to jeśli dioda w modemie zmienia się na pomarańczową, to znaczy, że siła sygnału nie jest najlepsza, gdyby udało ci się złapać lepszy sygnał, być może internet by trochę przyspieszył.
To normalne, że router przechodzi w stan uśpienia, gdy nie korzystasz z łącza.
Co do zasięgu, to jeśli dioda w modemie zmienia się na pomarańczową, to znaczy, że siła sygnału nie jest najlepsza, gdyby udało ci się złapać lepszy sygnał, być może internet by trochę przyspieszył.
To normalne, że router przechodzi w stan uśpienia, gdy nie korzystasz z łącza.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Internet masz do 1 Mb/s, a nie 1MB/s jeśli już. Tak wolne działanie to zjawisko normalne - obciążenie sieci. A CDMA ze względu na małą ilość nośnych łatwo obciążyć. Dobra wiadomość to taka że to ograniczenie do 1Mb/s to fikcja, tak naprawdę możesz osiągnąć dużo więcej, bo aż 3,1Mb/s jeżeli sieć nie jest obciążona.adrx pisze:Internet jest 1MB, ale na testerach pokazuje 300kBps.
-
Połączenie wi-fi z laptopem
Dzięki za odpowiedzi.
Mam też w domu laptop i chciałbym , żeby router wysyłał sygnał.
Wchodzę w 192.168.0.1
to wi-fi to jest Wireless?
W zakładce Setup mam Wireless Settings i w zakładce Advanced: Wireless Settings i co tam zrobić żeby wysyłał sygnał.
Jak ktoś nie ma tego routera to wyśle screen.
ps. da się jakoś zmienić ip? nie chcę proxy. Bo teraz mam stałe, a chciałbym sobie czasem zmienić, da się tak?
Mam też w domu laptop i chciałbym , żeby router wysyłał sygnał.
Wchodzę w 192.168.0.1
to wi-fi to jest Wireless?
W zakładce Setup mam Wireless Settings i w zakładce Advanced: Wireless Settings i co tam zrobić żeby wysyłał sygnał.
Jak ktoś nie ma tego routera to wyśle screen.
ps. da się jakoś zmienić ip? nie chcę proxy. Bo teraz mam stałe, a chciałbym sobie czasem zmienić, da się tak?
Aby ten net działał także po Wi-fi musi być zaznaczone wireless on w zakładce Wireless Advanced Control
Ale jest mały minus-tego neta nie da rady zabezpieczyć,tak że ktoś może do Ciebie się podłączyć i korzystać
Co do Ip to masz je zmienne i za każdym uruchomieniem/włączeniem rutera jest inne.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No bez przesady, WPA-PSK chyba jest z tego co pamiętam.onimusza666 pisze:Ale jest mały minus-tego neta nie da rady zabezpieczyć,tak że ktoś może do Ciebie się podłączyć i korzystać![]()
-
A no faktycznie IP zmienne :p bo ja tylko zresetowałem połączenie, bo tak było w neostardzie, a tutaj trzseba router rozłączyć.
OK, wi-fi się będę bawił, jak laptop wróci do domu, bo na razie studiuje ;d
OK, wi-fi się będę bawił, jak laptop wróci do domu, bo na razie studiuje ;d