Universal Repeater w Air-LIve WL-5460AP v2
Moderator: Moderatorzy
- eAdrian
- Początkujący użytkownik forum
Universal Repeater w Air-LIve WL-5460AP v2
Tak jak w temacie mam pytanie odnośnie opcji Universal Repeater w Access Point`cie Air-Live WL-5460AP v2.
Czy posiadacze tego modelu z uruchomiona usługą mogą się pochwali swoimi doświadczeniami odnoście pracy oraz jej komfortu (szybkość, zrywanie połączeń, zakłócenia).
Oraz odpowiedzieć na nurtujące mnie pytanie:
Jestem posiadaczem TP-LINK`a TD-W8901G na Neostardzie oraz Air-Live`a. Zamierzam zmienić sposób pracy AP z klienta na UR i jestem ciekaw czy jeżeli ustawie sobie TP-LINK`a w 1 z rogów domu a AP w 2 to czy pokryje mi zasięgiem całe moje ranczo, a dokładnie, czy np laptop czy tam telefon sam będzie się przełączał np. z routera do ap lub odwrotnie w zależności od tego z którego będzie miał lepszy zasięg. Bo jeżeli tak by było to oba urządzenia powinny wystarczyć aby pokryć całą moją działkę.
Oraz czy w trybie UR do Air-Live`a mogę podpiąć np. nbox`a przez lan ?
Z góry dziękuje za odpowiedzi i rozwianie moich wątpliwości.
Poniżej szkic takiej sieci:
http://img411.imageshack.us/img411/7794/beztytuuiv.jpg
Czy posiadacze tego modelu z uruchomiona usługą mogą się pochwali swoimi doświadczeniami odnoście pracy oraz jej komfortu (szybkość, zrywanie połączeń, zakłócenia).
Oraz odpowiedzieć na nurtujące mnie pytanie:
Jestem posiadaczem TP-LINK`a TD-W8901G na Neostardzie oraz Air-Live`a. Zamierzam zmienić sposób pracy AP z klienta na UR i jestem ciekaw czy jeżeli ustawie sobie TP-LINK`a w 1 z rogów domu a AP w 2 to czy pokryje mi zasięgiem całe moje ranczo, a dokładnie, czy np laptop czy tam telefon sam będzie się przełączał np. z routera do ap lub odwrotnie w zależności od tego z którego będzie miał lepszy zasięg. Bo jeżeli tak by było to oba urządzenia powinny wystarczyć aby pokryć całą moją działkę.
Oraz czy w trybie UR do Air-Live`a mogę podpiąć np. nbox`a przez lan ?
Z góry dziękuje za odpowiedzi i rozwianie moich wątpliwości.
Poniżej szkic takiej sieci:
http://img411.imageshack.us/img411/7794/beztytuuiv.jpg
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Universal Repeater w Air-LIve WL-5460AP v2
Nie miałem takich gdy go używałem w trybie o który pytasz. Sprawował się lepiej niż obecny TP-Link. Jedyna wada to że restarty są dość długie i tu TP-Link jest górą.eAdrian pisze:(szybkość, zrywanie połączeń, zakłócenia).
To zależy jak wielkie to ma być. Ja używałem w domu w bloku.eAdrian pisze:to czy pokryje mi zasięgiem całe moje ranczo,
Tak,jak najbardziej.eAdrian pisze:Oraz czy w trybie UR do Air-Live`a mogę podpiąć np. nbox`a przez lan ?
- eAdrian
O to bym się raczej nie martwił bo to jest ok. 30m podwórka bez żadnych przeszkód (nie licząc okna) wiec na taką odległość powinien przekazywać sygnał Wi-Fi, ale czy urządzenie bezprzewodowe samo by się przełączało na Tp-Link`a jak bym podszedł od 2 strony domu ??Jaco pisze:To zależy jak wielkie to ma być. Ja używałem w domu w bloku.
Dodam, że ich pole także się po części pokrywa.
Tak to mniej więcej wygląda:
http://img18.imageshack.us/img18/8742/beztytuuesg.jpg
(ściana przez środek mieszkania także jest grubsza, czego na rysunku nie zaznaczyłem)
- Jaco
Samo się nie będzie przełączać gdyż to będą dwie oddzielne sieci. Jedynie możesz tak to skonfigurować aby łączyło cię z nimi automatycznie jeśli któraś pojawi się w zasięgu. Tak powinno działać bez problemu.eAdrian pisze:ale czy urządzenie bezprzewodowe samo by się przełączało na Tp-Link`a jak bym podszedł od 2 strony domu ??
- eAdrian
Sorry za odgrzewanie, ale właśnie się dorobiłem telefonu z wi-fi o i chciałem się za to zabrać.
Czyli jeżeli dobrze rozumiem jako ze Ovslink ma protokół IAPP to powinno łapać je na zmianę bez mojej ingerencji. Teraz tu mam pytanie odnośnie konfiguracji czy ustawienie Repater`a w Air-Live ma rozsyłać SSID o takiej samej nazwie jak bazowy TP-LINK ?Jaco pisze:Jedynie możesz tak to skonfigurować aby łączyło cię z nimi automatycznie jeśli któraś pojawi się w zasięgu. Tak powinno działać bez problemu.
- Jaco
Nazwa może być różna. Jeśli automatycznie masz zaznaczone że ma cię łączyć to będzie cię łączyć z siecią która pojawi się w zasięgu.eAdrian pisze:Teraz tu mam pytanie odnośnie konfiguracji czy ustawienie Repater`a w Air-Live ma rozsyłać SSID o takiej samej nazwie jak bazowy TP-LINK ?
- eAdrian
Odgrzewam kotleta, ustawiłem na UR Ovslink`a i wynikło co następujące:
Po ustawieniu na UR Ovslink łączy się z ruterem i przesyła sygnał dalej (telefon wykrywa 2 punkty dostępu do tej samej sieci) internet działa wszystko jest pięknie, aczkolwiek w zakładce status
Active Clients adres Tp-Link`a się nie pojawia i co za tym idzie po każdym restarcie urządzenie gubi sygnał.
Na kliencie jest tam zapisany adres mac rutera i połączenie trzyma cały czas.
No i jak to naprawić
Po ustawieniu na UR Ovslink łączy się z ruterem i przesyła sygnał dalej (telefon wykrywa 2 punkty dostępu do tej samej sieci) internet działa wszystko jest pięknie, aczkolwiek w zakładce status

Na kliencie jest tam zapisany adres mac rutera i połączenie trzyma cały czas.
No i jak to naprawić