Internet bezprzewodowy a praca zdalna

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Mka24
Początkujący użytkownik forum

Internet bezprzewodowy a praca zdalna

Post autor: Mka24 »

Witam

Po rocznym okresie korzystania z neostrady potrzebuje mobilnego dostepu do internetu ze wzgledu na czeste przeprowadzki i podroze. Problem jednak w tym ze duzo pracuje zdalnie, łącząc się z serwerem firmy a słyszałam że w tym przypadku nie sprawdzają się inne rozwiązania niż neostrada.
Czy moglibyście podpowiedzieć mi jak jest faktycznie i podsunąć mi ewentualnie jakiś dobry pomysł? Przez wiekszosc czasu będę pracować w Wawie

Pozdrawiam
Mka
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Re: Internet bezprzewodowy a praca zdalna

Post autor: Szadzik »

Nie powinno być problemu. Nawet jeśli potrzebujesz dostępu do serwera FTP, to zarówno Plus, jak i Orange udostępniają usługę przydzielania IP z puli publicznej. Wtedy nie ma problemu z dostępem do FTP.
Era niestety takiej usługi nie posiada i są często problemy z wchodzeniem na FTP.
Jeśli jesteś głównie w Warszawie to możesz zaryzykować kupno modemu trzysystemowego GPRS/EDGE/UMTS. W Warszawie powinieneś mieć UMTS (max. 380kbps) a jeśli wyjedziesz poza to jeśli nie pojedziesz w miejsca zupełnie odcięte od świata to będziesz miał EDGE (240kbps). W najgorszym przypadku pozostanie Ci GPRS (56kbps).
Jeśli nie chcesz się wpuszczać w umowy na długi czas to masz do wyboru wziąć abonament w Plusie za około 18zł i do niego dobrać usługę iPlus za 60zł i możesz korzystać ze wszystkich wyżej wymienionych technologii.
Możesz też podpisać umowę na 2 lata.
Podobna sytuacja jest w Orange, możesz wziąć na czas nieokreślony usługę za 60zł, tyle że musisz zapłacić 300zł za podłączenie do sieci, też możesz korzystać ze wszystki technologii, które opisałem.
Jeśli chodzi o zasięg, to Plus ma lepszy zasięg UMTS, natomiast Orange ma lepszy zasięg EDGE. W tej chwili znjduję się na wsi oddallonej o 20km od 20 tysięcznego miasta i mam EDGE.
Jeśli masz jeszcze jakieś szczegółowe pytania to wal śmiało.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
seboo
Specjalista bezprzewodowy-junior

wlasnie

Post autor: seboo »

Zalezy jakie uslugi bedziesz wykorzystywala do zdalnej pracy - moze to byc ssh , telnet , vnc , ftp , smnp itd itd - czy sa tutaj potrzebne male opoznienia czy nie.
Wydaje mi sie ze korzystanie z ftp-a nie jest ogromnym problemem przy posiadaniu wewnetrznego numeru ip - ja sam mam wewnetrzny numer i lacze sie w trybie pasywnym - nie mam wiec problemu - rzeczywiscie problem moze byc w niektorych przypadkach, kiedy tryb pasywny albo nie bedzie dzialac albo w nacie operatora komorkowego nie jest ustawiony port-forwarding na port 21.
Mka24
Początkujący użytkownik forum

cd...

Post autor: Mka24 »

Wiecie co.. nie znam się na tych wszystkich ssh, vnc, telnet itd... serio. Wiem tylko co to jest ftp :). Słyszałam jednak że właśnie przy połączeniu z pulpitem zdalnym i korzystaniu z usług Orange wszystko sporo zwalnia.. a ja bardzo szybko pracuje i nie chce się wpakowac w cos co mi zszarga nerwy.. ;). Już i tak mam dosc ciaglego zrywania polaczen w neostradzie.
Jeśli Orange będzie ok to byłoby super. Moglibyście mi jeszcze tylko podpowiedzieć jaką opcję wybrać z ich strony aby wszystko było ok (chodzi mi o modem / kartę). Aha - pracuję na laptopie.

Dzięki za odpowiedzi. I tak dla jasności - Szadzik - jestem dziewczyną.

Pozdr
Mka
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

Mka24 - przepraszam za zmianę płci ;). Człowiek czyta tyle postów, że już nie zwraca nawet uwagi na to co czyta.
Ostatnio zmieniony 2006-05-01, 20:57 przez Szadzik, łącznie zmieniany 1 raz.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
kemott1
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kemott1 »

Przy pulpicie zdalnym mogą być problemy ( gprs i edge ),lecz przy umts już nie powinno być takich problemów :D
Awatar użytkownika
Vipera
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Vipera »

Mka24 pisze:duzo pracuje zdalnie, łącząc się z serwerem firmy a słyszałam że w tym przypadku nie sprawdzają się inne rozwiązania niż neostrada.
Nie powinnaś mieć problemów z takim połączeniem.
Jedyny problem, na który możesz się natknąć, to blokada po stronie serwera firmy.
Rzadko jest to stosowane (zależy od indywidualnej polityki bezpieczeństwa) ale jest.

Do komunikacji z serwerem nie będzie Ci potrzebne publiczne IP.

Korzystam z BlueConnecta, gdzie nie mam (i nawet nie mam widoków na najbliższą przyszłość) publicznego IP.
Nie przeszkadza to jednak w logowaniu się na innych maszynach.
Dosyć często korzystam z takiej możliwości poprzez ssh, sftp .
Przyznam od razu, że jak jest ze zdalnym pulpitem w Windowsie, to nie wiem. Po prostu trzymam się od tego koszmaru jak najdalej i nie zamierzam tego zmieniać :P .

Inna sprawa, jeśli chciałabyś, aby była możliwość zalogowania się zdalnego na Twoim komputerze.
W takim przypadku, bez publicznego IP wiele nie zdziałasz.
Era w ogóle nie wchodzi w grę. Pod tym względem pozostaje daleko w tyle za konkurencją.
seboo pisze:Zalezy jakie uslugi bedziesz wykorzystywala do zdalnej pracy - moze to byc ssh , telnet , vnc , ftp , smnp itd itd
Od telnetu trzymaj się jak najdalej.
Większość implementacji nie posiada praktycznie żadnych zabezpieczeń i wysyła hasło jawnym tekstem, co powoduje, że jego przechwycenie nie stwarza prawie żadnych problemów.
Bezpieczniejsze jest użycie ssh, gdzie hasło jest chronione i dane przesyłane są poprzez szyfrowane połaczenie.

Pamiętaj tez, że ftp (File Transfer Protocool), kopiuje pliki pomiędzy maszynami, również nie stosując prawie żadnych zabezpieczeń.
Jeżeli masz możliwość, to zamiast protokołu ftp należy korzystać z sftp.
"Jeśli coś może się popsuć - na pewno się popsuje" :(
Oby tylko wiedzieć jak to naprawić ;)
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Re: cd...

Post autor: canidy »

Mka24 pisze: Jeśli Orange będzie ok to byłoby super. Moglibyście mi jeszcze tylko podpowiedzieć jaką opcję wybrać z ich strony aby wszystko było ok (chodzi mi o modem / kartę). Aha - pracuję na laptopie.
Mka
Mka24, w Orangu na EDGE jest ok, ale nie wiem jak na Windows, bo kumpel korzysta na Linuksie.
Co do współpracy z laptopem to jeżeli masz procesor Intela, to powinno być ok, jeżeli AMD, to musisz dokładniej sprawdzić jaką kartę PCMCIA wziąć, bo bywają problemy. Masę przydatnych informacji znajdziesz na tym forum jak troszkę poszukasz.
ODPOWIEDZ