Antena dookólna i panelowa - pytania o budowę i wzory

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
IceG
Użytkownik forum

Antena dookólna i panelowa - pytania o budowę i wzory

Post autor: IceG »

Witam wszystkich :)
Ostatnio zrobiłem sobie antenę typu biQuad i nie powiem, poprawę sygnału zauważyłem (z 16% na 41% w TNI). Dipol anteny wykonałem z miedzianego drutu o średnicy 2mm. Wedle obliczeń kalkulatora biQuad kalkulator v2 bok kwadratu powinien wynosić 37,5mm. Moje pytanie brzmi ile powinien wynosić ostatecznie bok kwadratu po wyprofilowaniu go z drutu? (ja wykonałem to tak, że 37,5 wypada w samym środku druta). W przyszłości chciałbym wykonać dipol z laminatu dlatego chciałbym wiedzieć jak najwięcej w tej kwestii.

Druga sprawa :) Czy mógłby mi ktoś podać namiary na jakieś wzory dotyczące budowy anteny dookólnej. Szukałem na necie ale trafiłem tylko na anteny omni wykonane z kabla H-155 i pokrewne, a mi chodzi o te zwykłe skręcane z drutu.

Z góry dziękuję za ewentualne odpowiedzi, pozdrawiam :]
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Antena dookólna i panelowa - pytania o budowę i wzory

Post autor: krystianb »

IceG pisze: Moje pytanie brzmi ile powinien wynosić ostatecznie bok kwadratu po wyprofilowaniu go z drutu?
To co wychodzi z programu +średnia drutu użytego do budowy (dla niewierzących 2x .5 średnicy drutu) Jeśli program do liczenia tego nie uwzględnia.
IceG pisze:ja wykonałem to tak, że 37,5 wypada w samym środku druta
Czyli dobrze, jeśli jeśli średnica drutu nie jest uwzględniona w programie (nigdzie w programie nie podaje się średnicy drutu)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ