Komp-router-router-komp

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
vida
Początkujący użytkownik forum

Komp-router-router-komp

Post autor: vida »

Witam, sytuacja tak jak na załączonym obrazku.
Jak to wszystko skonfigurować żeby z kompa 1 można było wejść na komp3? Bo na razie się nie widzą.
I drugie pytanie czy można skonfigurować komp3 tak, żęby można było na niego wejsć przez Zdalny pulpit z innej sieci. Słyszałem o serwisach no-ip.com, ale nie wiem jak to ugryźć. Wszystkie komputery na zewnątrz mają takie samo IP

Z góry dziękuję za odp
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Komp-router-router-komp

Post autor: Jo_gurt »

vida pisze:Jak to wszystko skonfigurować żeby z kompa 1 można było wejść na komp3? Bo na razie się nie widzą.
Cienko, niepotrzebnie R2 jest routerem. Możesz spróbować DMZ.
vida pisze:I drugie pytanie czy można skonfigurować komp3 tak, żęby można było na niego wejsć przez Zdalny pulpit z innej sieci. Słyszałem o serwisach no-ip.com, ale nie wiem jak to ugryźć. Wszystkie komputery na zewnątrz mają takie samo IP
Port forward na obu routerach załatwi sprawę (lub forward na R1 i DMZ na drugim). No-ip to tylko domena, czyli bardziej wygoda niż techniczny wymóg. Oczywiście zakładam, że masz publiczny adres IP.
ODPOWIEDZ