Uwaga na fałszywy antywirus

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Uwaga na fałszywy antywirus

Post autor: zDaleKi »

laptopy.info.pl pisze:Cyberprzestępcy dzięki stronie www zaprojektowanej na wzór interfejsu systemu Windows, nieświadomych użytkowników naciągają na zakup fałszywego antywirusa - ostrzegają eksperci G Data Software.

Niebezpieczna witryna na kilku kolejnych stronach przedstawia proces rzekomego skanowania komputera, ilość obecnych w systemie infekcji oraz w końcowym etapie pobranie groźnego pliku
z fałszywym antywirusem.
Źródło i więcej informacji: laptopy.info.pl
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Re: Uwaga na fałszywy antywirus

Post autor: ra-v »

A może warto gdybym sobie ściągnął na Linucha i zobaczyć co świnia zrobi jak go odpalę przez WINE? :) Co myślisz @BliSki :)

Swego czasu trafiłem też na buble typu bezpieczny instalator OpenOffice - przeskanowany, wolny od wirusów. Najlepsza była informacja że ten instalator kosztuje 15 zł (?) a OO jest za darmo. Oczywiście nie instalowałem:) no ale kto wie co tam było, niby AV nic nie wykrył. Wcześniej poszukałem,m to w Googlach wpisując 'openoffice [cośtam:)]"
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

No niestety dużo osób pada ofiarom cyberprzestępców, ponieważ w Polsce mało się mówi o zabezpieczaniu komputera, uważnemu czytania maili i nie klikania w linki, które dostaliśmy mailem, komunikatorem. Ostatnio nawet w PC Format widziałem artykuł o programach, które podszywają się pod antywirusy, a tak na prawdę same są wirusami i na dodatek wyciągają od nas pieniądze za usunięcie wirusów, których nie mamy na komputerze.
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

No fakt - ludzie panikują bo nie znają się zagrożenia. Takim co nie rozróżniają HTTP od HTTPS to takie coś można wcisnąć.

Swego czasu zrobiłem testy na wirusy na XP ("wirus" to wykrycie czegoś szkodliwego).
1. Konto użytkownika i admina oddzielne - 0 wirusów.
2. Konto użytkownika i admina oddzielnie oraz Antywirus - 0 wirósów, chyba najbezpieczniejsze
3. Konta admina + AVG z aktualizacją - 0 wirusów.
4. Konta admina + AVG bez aktualizacji - kilka wirusów.
5. Konto admina + Avast + IE6 - MASAKRA, obrazki (jpg) to pliki dll/exe zapisywane da dysku!!!

Na Linuksie póki co byłą jedynie afera z GNOME, coś sie usuwało podczas instalacji fałszywki. No i co chwila chyba ci od Kasperskiego dziurawią jądro żeby przetestować swoje wirusy :rotfl: Ale pewnie to niebo się kiedyś skończy...

MacOS - nie mam pojęcia. Znajomi są czyści od szkodników.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
ODPOWIEDZ