Mam sieć BRIDGE 2xTPLink 500g odl. ~~ 300m
Anteny 2xYagi 14dB 'Interline'
W zimie jak były mrozy pokazywało mi że siła sygnału była 25-30dB i jak na bazie było 6MB to u mnie było 5-6MB
Teraz zrobiło się ciepło i z tych 6MB dochodzi do mnie 1,5-3.0 MB ?
A sygnał waha się 6-10dB
Dodam że sprawdzałem to wiele razy że jak większy mróz to sygnał był lepszy
Słabnący sygnał
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Słabnący sygnał
Ostatnio zmieniony 2010-03-21, 07:17 przez 7dziadek, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Słabnący sygnał
Albo na trasie linka masz drzewa, albo rozszczelnione anteny. Bo nie chce mi się wieżyc, że aż taki wpływ ma tłumienie mokrego powietrza.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- krzywyzzz
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ostatnio miałem podobny problem u sąsiada. Okazało się że woda dostała się do anteny. Później przyszedł mróz i trochę tubę Yagi dookolną uszkodził. Zmiana anteny pomogła.
-
- Stały użytkownik forum
krystianb pisze:Albo na trasie linka masz drzewa, albo rozszczelnione anteny. Bo nie chce mi się wieżyc, że aż taki wpływ ma tłumienie mokrego powietrza.
Pare gałązek czubka dzrewa jest no ale on jeszcze nie ma liści więc się nic nie zmieniło
co do szczelności to są tam dwa otworki ok. 6mm fi ale one były w zimie i są teraz ale IMHO to nie powinno mieć znaczenia

[ Dodano: 2010-03-23, 06:54 ]
Moja antena jest w poz . poziomej i na dodatek jest otwór fi 6 od dołu więc nawet jakby było trochę wody to by wyciekła no i tak nie dostanie do elementówkrzywyzzz pisze:Ostatnio miałem podobny problem u sąsiada. Okazało się że woda dostała się do anteny. Później przyszedł mróz i trochę tubę Yagi dookolną uszkodził. Zmiana anteny pomogła.
-
- Stały użytkownik forum
Czykolega sprawdzał wtyczkę może??
U mnie pzypadek był taki, że wtyczka z zewnątrz oki, wewnątrz oki ale jak była zarabiana to niedokładnie i woda podeszła do kabla. obcięcie i zarobienie na nowo i problem jak ręką odjął::)
U mnie pzypadek był taki, że wtyczka z zewnątrz oki, wewnątrz oki ale jak była zarabiana to niedokładnie i woda podeszła do kabla. obcięcie i zarobienie na nowo i problem jak ręką odjął::)
-
- Stały użytkownik forum
Wymieniłem kabel BELDEN [[20mb SIC!!!]] antene z balkonu na dach i mam OK 30-32dB