Słabnący sygnał

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
7dziadek
Stały użytkownik forum

Słabnący sygnał

Post autor: 7dziadek »

Mam sieć BRIDGE 2xTPLink 500g odl. ~~ 300m
Anteny 2xYagi 14dB 'Interline'
W zimie jak były mrozy pokazywało mi że siła sygnału była 25-30dB i jak na bazie było 6MB to u mnie było 5-6MB

Teraz zrobiło się ciepło i z tych 6MB dochodzi do mnie 1,5-3.0 MB ?
A sygnał waha się 6-10dB
Dodam że sprawdzałem to wiele razy że jak większy mróz to sygnał był lepszy
Ostatnio zmieniony 2010-03-21, 07:17 przez 7dziadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Słabnący sygnał

Post autor: krystianb »

Albo na trasie linka masz drzewa, albo rozszczelnione anteny. Bo nie chce mi się wieżyc, że aż taki wpływ ma tłumienie mokrego powietrza.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
krzywyzzz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: krzywyzzz »

Ostatnio miałem podobny problem u sąsiada. Okazało się że woda dostała się do anteny. Później przyszedł mróz i trochę tubę Yagi dookolną uszkodził. Zmiana anteny pomogła.
7dziadek
Stały użytkownik forum

krystianb pisze:Albo na trasie linka masz drzewa, albo rozszczelnione anteny. Bo nie chce mi się wieżyc, że aż taki wpływ ma tłumienie mokrego powietrza.

Pare gałązek czubka dzrewa jest no ale on jeszcze nie ma liści więc się nic nie zmieniło
co do szczelności to są tam dwa otworki ok. 6mm fi ale one były w zimie i są teraz ale IMHO to nie powinno mieć znaczenia :zawstydzony:

[ Dodano: 2010-03-23, 06:54 ]
krzywyzzz pisze:Ostatnio miałem podobny problem u sąsiada. Okazało się że woda dostała się do anteny. Później przyszedł mróz i trochę tubę Yagi dookolną uszkodził. Zmiana anteny pomogła.
Moja antena jest w poz . poziomej i na dodatek jest otwór fi 6 od dołu więc nawet jakby było trochę wody to by wyciekła no i tak nie dostanie do elementów
k750i
Stały użytkownik forum

Post autor: k750i »

Czykolega sprawdzał wtyczkę może??
U mnie pzypadek był taki, że wtyczka z zewnątrz oki, wewnątrz oki ale jak była zarabiana to niedokładnie i woda podeszła do kabla. obcięcie i zarobienie na nowo i problem jak ręką odjął::)
7dziadek
Stały użytkownik forum

Wymieniłem kabel BELDEN [[20mb SIC!!!]] antene z balkonu na dach i mam OK 30-32dB :szampan:
ODPOWIEDZ