[konfiguracja]Client, WISP, a może coś innego.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
[konfiguracja]Client, WISP, a może coś innego.
Witam, na forum nie pytałem gdyż odpowiedź zawsze znajdowałem w postach, aczkolwiek od kilku dni zmagam się z problemem odnośnie konfiguracji WL-5460AP v2 AirLive'a. Meritum sprawy jest iż odbieram internet radiowo, AP mam skonfigurowany za pomocą modułu WISP i wszystko jest ok - mogło by się wydawać, aczkolwiek pracuje zdalnie na weekendach tj. łącze się przez sieć lokalną w której mam kilka pulpitów VNC (ja i owe komputery są w tej samej sieci lokalnej) i NAT w AP usilnie mnie blokuje. Maske na urządzeniu mam 255.255.0.0, gdyż podsieci są różne i niestety nic to nie daje gdyż nie pinguje mi lokalnych komputerów (na czym się może skupmy). Do połączenia się z internetem potrzebuje statycznego IP. Owym AP-ekiem rozdzielam łącze na dwa komputery przez DHCP. Client Mode łączy się z siecią doskonale, ale połączenia z internetem nie ma jeżeli go zastosuje w AirLive-ie. Może faktycznie trzeba zmienić rodzaj opcji odpowiedzialnej za połączenie internetowe - nie wiem, próbowałem z Client Mode i WISP, w Client Mode jak już wcześniej powiedziałem jestem w sieci lokalnej, ale nie mam internetu, a WISP-ie na odwrót. Proszę o pomoc gdyż nie chcę robić eksperymentów z racji tego że dla mnie wyjście LAN jest przeznaczone tylko jedno, drugiego używają moi współlokatorzy, którym nie chce bruździć za często z internetem.
Mam nadzieje, że się rozumiemy i uzyskam pomocy, której tak bardzo potrzebuje. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: [konfiguracja]Client, WISP, a może coś innego.
Nie do końcaheliar pisze:Mam nadzieje, że się rozumiemy

pierwsze pytanie - jakie konkretnie są urządzenia i jak skonfigurowane po kolei - od anteny operatorskiej do kompa
po drugie - jaki dostajesz adres od operatora - publiczny czy prywatny?
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: [konfiguracja]Client, WISP, a może coś innego.
Anteny na dachu nie jestem w stanie określić sprzętowo, kablem koncentrycznym idzie do AirLive'a, potem rj-ką do mojego i współlokatorów komputerów. Adres dostaję wewnętrzny.