Witam!
Panowie mam pytanie odnośnie zakupu sprzętu. Funkcje które powinien posiadać:
- 3-4 porty lan,
- voip
- WAN
- wifi
- quos
- serwer ftp
- port usb (niekoniecznie)
- rs232 (mile widziane)
i jak by było alternatywne oprogramowanie (open wrt lub cos podobnego) to by była bajka.
Nie wiem czy to czasem nie za wielkie wymaganie:)
Pozdrawiam
Domowy kombajn sieciowy
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
- Matiz2401
- Obserwowany
Re: Domowy kombajn sieciowy
<Podpis usunięty przez administrację>
- Ravir
- Stały użytkownik forum
Draytek Vigor 2910VG ma prawie wszystko nie ma RS232 - ale to przestarzałe łącze i się od niego odchodzi.
Ja mam w domu i w pracy routery serii 2910 (V to VoiP, G to WiFi, i to lącze ISDN), są znakomite. Mozliwośc pracy z dwoma sieciami np. internet główny i modem GSM na USB jako rezerwa - 4 porty LAN, jeden z portów LAN może pełnić rolę drugiego portu WAN - mozna podpiąc np, dwóch dostawców internetu. USB pełni rolę serwera FTP - po podłączeniu np. dysku na USB, Print Servera po podpięciu drukarki - drukarka "robi" się sieciowa, i modemu GSM. Ja w domu mam do 2910G podłączony TYLKO modem GSM na USB (najpierw E156G a od dzisiaj
Sierra USB 309). Pełne zarządzanie pasmem z opcjami typu aktywuj WAN2 jak padnie Wan1 czy jak obciążenie na w1 przekroczy ileś tam. Można dokonać podziału sieci na pod sieci.
Ogólnie polecam udać się na stronę www.draytek.pl i zapoznać się z ofertą.
Z wad to CENA rzędu 900zł za najbogatszy model (2910VGi) - ale z doświadczenia (8 routerów w firmie i jeden w domu) wynika, że WARTO tyle dać. Naprawdę.
Ja mam w domu i w pracy routery serii 2910 (V to VoiP, G to WiFi, i to lącze ISDN), są znakomite. Mozliwośc pracy z dwoma sieciami np. internet główny i modem GSM na USB jako rezerwa - 4 porty LAN, jeden z portów LAN może pełnić rolę drugiego portu WAN - mozna podpiąc np, dwóch dostawców internetu. USB pełni rolę serwera FTP - po podłączeniu np. dysku na USB, Print Servera po podpięciu drukarki - drukarka "robi" się sieciowa, i modemu GSM. Ja w domu mam do 2910G podłączony TYLKO modem GSM na USB (najpierw E156G a od dzisiaj

Ogólnie polecam udać się na stronę www.draytek.pl i zapoznać się z ofertą.
Z wad to CENA rzędu 900zł za najbogatszy model (2910VGi) - ale z doświadczenia (8 routerów w firmie i jeden w domu) wynika, że WARTO tyle dać. Naprawdę.
Sierra Wireless USB 309 + AD ADU-635 WA + Draytek Vigor 2910G
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
TP-Link TL-WR1043ND za 200 zł ma wszystko oprócz bramki voip, tyle, że tego nie wyklikasz w przeglądarce WWW, tylko trzeba się właśnie z openwrt pomęczyćk750i pisze:i jak by było alternatywne oprogramowanie (open wrt lub cos podobnego) to by była bajka.

- Ravir
- Stały użytkownik forum
A w TP-Link'ach usunęli buga umozliwiającego podłączenie się do routera za pomocą programiku? Bez znajomości hasła dodam. Bo miedzy innymi przez to zrezygnowałem z TP-Link'ów.
Generalnie zasada jest jak w samochodach - dobre kosztują więcej. 

Sierra Wireless USB 309 + AD ADU-635 WA + Draytek Vigor 2910G