proszę o pomoc /radę/ w sprawie karty dualnej sim/ruim
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
proszę o pomoc /radę/ w sprawie karty dualnej sim/ruim
Ostatnio pytałem czy karta dualna sim/rium zadziała w moim dotychczasowym modemie Novatel Merlin xu870 i otrzymałem odpowiedź na tym forum twierdzącą (zresztą podobne pytanie zadałem dzisiaj konsultantowi technicznemu z orange i także dostałem odpowiedź twierdzącą). Po przedłużeniu umowy w orange dzisiaj otrzymałem kartę sim/ruim (jako że zamierzam korzystać z internetu cdma i modemu anydata adu635wa - modemu tego jeszcze nie mam). Włożyłem ją kilkukrotnie do mego modemu Novatel Merlin, prawidłowo wpisałem pin i modem z tą kartą nie chce ruszyć, ciągle wyświetla sie komunikat "nie można uzyskać połączenia", kilkukrotnie restartowałem laptop i nic nie pomaga, całe szczęście, że modem zadziałał po włożeniu starej karty sim. Może ktoś mi wiarygodnie pomóc w tej sprawie? Chciałbym aby mój modem Novatel Merlin xu870 także pracował z kartą dualną sim/ruim. Z góry dziękuje za pomoc.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: proszę o pomoc /radę/ w sprawie karty dualnej sim/ruim
Nowa umowa już weszła w życie? Jeżeli mówisz, że stara karta SIM działa, to nowa jeszcze nie została aktywowana.
Zmieniałeś ofertę podczas podpisywania umowy z niższej (np. Standard) na wyższą (np. Optimum)?
Zmieniałeś ofertę podczas podpisywania umowy z niższej (np. Standard) na wyższą (np. Optimum)?
- wojteks
- *** Administrator ***
Podstawowe pytanie czy karta jest już aktywna?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Tak, zmieniłem umowę ze standard na optimum, choć ta umowa wejdzie w życie za 2 miesiące. Czy karta jest aktywna? Tego nie wiem, ale dzisiaj w przesyłce, którą dostałem z Orange razem z nową umową nie było najmniejszych wskazówek jak ją trzeba aktywować. A dodam jeszcze, że jak dzisiaj rozmawiałem z konsultantem technicznym z orange, to chyba zasugerował, że kartę trzeba włożyć do modemu i ich komputer automatycznie aktywuje nową kartę. Z całą pewnością konsultant nic nie mówił o żadnej procedurze aktywowania, mimo że go wyraźnie o to zapytałem.
[ Dodano: 2010-03-26, 21:55 ]
Teraz naszła mnie taka myśl, może orange czeka jak wróci do nich podpisana umowa? I dopiero wtedy będę mógł wykorzystać nową kartę sim/ruim w starym modemie? Co o tym sądzicie?
[ Dodano: 2010-03-26, 21:55 ]
Teraz naszła mnie taka myśl, może orange czeka jak wróci do nich podpisana umowa? I dopiero wtedy będę mógł wykorzystać nową kartę sim/ruim w starym modemie? Co o tym sądzicie?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Najlepiej zadzwonić pod *800, podać im numer SSN karty i wtedy Ci powiedzą czy aktywowana czy nie (czynne jest 24h/7).
-
- Stały użytkownik forum
Dzięki za radę, jutro zadzwonię na *800 i spróbuje coś się dowiedzieć. Poinformuję o efektach.
[ Dodano: 2010-03-27, 09:44 ]
Słuchajcie, dzisiaj sprawa się sama rozwiązała (bez telefonu za *800). Wczoraj wieczorem pisałem posty na tym forum korzystając ze starej karty sim. Dzisiaj się obudziłem i po włączeniu komputera nie mogłem się połączyć z internetem na starej karcie sim (okazało się, że chyba jest zablokowana), natomiast po włożeniu nowej karty dualnej sim/ruim internet zastartował z mojego starego modemu Novatel Merlin xu870. Czyli problem się sam rozwiązał. Dziękuję wszystkim za uwagę i pomoc.
[ Dodano: 2010-03-27, 09:44 ]
Słuchajcie, dzisiaj sprawa się sama rozwiązała (bez telefonu za *800). Wczoraj wieczorem pisałem posty na tym forum korzystając ze starej karty sim. Dzisiaj się obudziłem i po włączeniu komputera nie mogłem się połączyć z internetem na starej karcie sim (okazało się, że chyba jest zablokowana), natomiast po włożeniu nowej karty dualnej sim/ruim internet zastartował z mojego starego modemu Novatel Merlin xu870. Czyli problem się sam rozwiązał. Dziękuję wszystkim za uwagę i pomoc.
-
- Początkujący użytkownik forum
Mam telefon "I-mate JasJar" (HTC SPV 5000).
Czy jest możliwość aby po przełożeniu karty ruim do tego telefonu
skonfigurować połączenie z internetem OFP?
Za wyjaśnienie będę wdzięczny.
Czy jest możliwość aby po przełożeniu karty ruim do tego telefonu
skonfigurować połączenie z internetem OFP?
Za wyjaśnienie będę wdzięczny.

-
- Stały użytkownik forum
Dziwi mnie twoja wypowiedź, przecież napisałem, ze niebawem będę miał modem anydata adu635wa, natomiast z pewnych względów praktycznych chcę aby karta dualna obsługiwała także mój stary modem Novatel Merlin i mam pełną świadomość, że na tym modemie nie będę miał internetu cdma.
- wojteks
- *** Administrator ***
onimusza666 nie odpowiadał Tobie a mojan17.proteka pisze:Dziwi mnie twoja wypowiedź
Nie pomagam na PW!
sry.powinienem zacytować odpowiedź kol.mojan17.aby uniknąć niedomówień. 

-
- Guru bezprzewodowy
WCDMA to jest 3G/UMTS, tak aby rozwiać wszystkie wątpliwości związane z HTC.
-
- Stały użytkownik forum
Przepraszam onimusza666, nie zauważyłem postu do którego odnosi sie jego wypowiedź, myślałem, że jego wypowiedź dotyczy mojej sytuacji.