Lokalizacja nadajnika/ów PLAY..

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
IceG
Użytkownik forum

Lokalizacja nadajnika/ów PLAY..

Post autor: IceG »

Witam, wiem iż temat lokalizacji nadajników przewijał się wielokrotnie. Mimo tego postanowiłem napisać swój wątek. Myslę, że udało się zlokalizować nadajnik z którym jak mi pokazuje top_net info "się łączę" z Play. Mieszkam w Radomiu, osiedle Janiszpol. Według informacji z top_netinfo łączę się z nadajnikiem (CID 13493, 3 - W (zachód), sygnał tak od 38% do 45%), poszukałem i ten nadajnik o ile baza była OK znajduje się na ul. 1905 roku. Jakby tego było mało, ostatnio tak od 2 dni modem zaczął mi się łączyć z (CID 1454, współrzędnych niestety nie pamiętam) ale sygnał to 1%. I tu jest moje zdziwienie.. ponieważ wedle posiadanych przeze mnie informacji i tego co wyszukałem na necie to Play posiada nadajniki położone bliżej mojego osiedla. W czum więc tkwi szkopuł, że modem wybiera tamten nadajnik. Do modemu mam podłączoną antenę biQuada domowej roboty, ale nawet bez anteny wybierany jest ten nadajnik.
Chcialbym mieć możliwość wyboru innego nadajnika, czy to w_ogóle jest w moim przypadku możliwe?

[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-04-04, 09:53 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-04-04, 08:52 przez IceG, łącznie zmieniany 1 raz.
Router: ZBT Z8102AX + modem Quectel RM520N-GL + 512GB SanDisk & OpenWrt (Main) SNAPSHOT by IceG https://github.com/4IceG
ODPOWIEDZ