Antena (~30 m na wprost bez przeszkod)
Moderator: Moderatorzy
- Queestion
- Stały użytkownik forum
Antena (~30 m na wprost bez przeszkod)
Hi. Mam Pentagram Cerberus P6331-6 i chce udostepnic sasiadowi neostrade 6 mbit. Mieszkamy na wprost siebie w 2 domach. Jaka polecacie antene ? Jeszcze jedno czy w tym routerze jest opcja zastrzezenia danej predkosci dla 1 kompa i przypuscmy gdy on nie korzysta dla mnie jest full lacze ?
Pozdro , z gory thx.
Pozdro , z gory thx.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Antena (~30 m na wprost bez przeszkod)
§6 podpunkt 4
http://www.tp.pl/b/binaries/PL/358401/R ... 002888.pdf

W tym routerze nie ma takiej opcji.Queestion pisze:Jeszcze jedno czy w tym routerze jest opcja zastrzezenia danej predkosci dla 1 kompa i przypuscmy gdy on nie korzysta dla mnie jest full lacze ?
- Queestion
- Stały użytkownik forum
Regulamin , regulaminem... Gdyby kazdy przestrzegal to nie bylo by sieci niezabezpieczonych na neo.
Jednak to rzeczy. Jaka antena ?

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Ja bym to zrobił na Ubiquiti NS5 Loco. Mógłbyś "na wyjściu" sąsiadowi Qos'em przyciąć transfer, do tego brak strat sygnału na kablu, bo transmisja i zarazem zasilanie leci przez PoE na skrętce, zinegrowana antena tzw. outdoor (wszystko masz w antence wbudowane). Oczywiście na taką odległość to moc nadawania trzeba by skręcić do minimum. Potrzebne są 2 sztuki.

I to byłoby tak, że ty masz cały czas "full", a opcjonalnie ograniczyć transfer sąsiadowiQueestion pisze:gdy on nie korzysta dla mnie jest full lacze ?

- Queestion
- Stały użytkownik forum
Nie za duza inwestycja ? Chce wykorzystac to co mam i ew. kupic antene. Dodam nie ma zadnych drzew nic. Czysta przestrzen takze zasieg powinien byc pelen. Przynajmniej ja tak mysle.
OK , chcialem sie tylko upewnic czy QoS ma wlasnie taka opcje.
OK , chcialem sie tylko upewnic czy QoS ma wlasnie taka opcje.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Raczej w sam razQueestion pisze:Nie za duza inwestycja ?

A widzisz okno sąsiada, ze swojego okna ?Queestion pisze:Chce wykorzystac to co mam i ew. kupic antene
- Queestion
- Stały użytkownik forum
Ja widze co sie u niego dzieje ^^ Moze to zaokraglenie troche za duze.
Powiedzmy , ze mam te 20 m .

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
No to możesz postawić swój router na parapecie, u sąsiada np. TP-LINK TL-WR543G, też możesz przyciąć QoS'em łącze. Router też na parapecie koło okna, i może "jako tako" będzie działać, jeżeli to zaledwie ~30 metrów. Jeżeli nie będzie za ciekawie z sygnałem, to kupujesz takie http://www.wirelesslan.pl/product_info. ... 6fc2ecd37c dwie antenki, wystawiasz na zewnątrz i powinno "latać".
PS. Na taką odległość to skrętkę pociągnąć najlepiej, oczywiście w miarę możliwości. Wtedy będzie najtaniej.
PS. Na taką odległość to skrętkę pociągnąć najlepiej, oczywiście w miarę możliwości. Wtedy będzie najtaniej.

- Queestion
- Stały użytkownik forum
Tylko , ze z tego lacza maja korzystac laptopy. Takze chyba lepiej bedzie kupic jedna na zewnatrz. Jaka polecacie antene na zewnatrz. Myslalem wlasnie o skretce , ale trzeba bedzie kopac i bedzie wiekszy problem.
- wojteks
- *** Administrator ***
Na 20m to co za problem z kopaniem? Kupujesz skrętkę "ziemną" i jeżeli to trawnik nigdy nie przekopywany/ryty to wkopujesz ją na 10-15cm głebokości i po problemie na lata. Nawet mozna dac dodatkowo jakąś rurę osłonową. W domu u sąsiada dajecie zwykły AP i już jest WiFi.Queestion pisze:, ale trzeba bedzie kopac i bedzie wiekszy problem.
Nie pomagam na PW!
- Queestion
- Stały użytkownik forum
To jest rozwiazanie z tym sie zgodze , ale to nowe domy i nie chce nic wiercic w scianach. A po 2 mamy miec na tej drodze niedlugo zakladany asfalt , wiec to tylko problem bedzie. A antena to tez przeciez nie chce duzy wydatek. Jeszcze jedno pytanie czy jest szansa na pelny zasieg jezeli kupie doradzona przez was antene ? 

- wojteks
- *** Administrator ***
To kopanie odpada.Queestion pisze:A po 2 mamy miec na tej drodze niedlugo zakladany asfalt
Co rozumiesz przez pełny zasięg?Queestion pisze:Jeszcze jedno pytanie czy jest szansa na pelny zasieg jezeli kupie doradzona przez was antene ?
Nie pomagam na PW!
- Queestion
- Stały użytkownik forum
Wszystkie kreski czyli 5/5. Chyba najlepsza bedzie tutaj panelowa kierunkowa. Mam racje ? Jezeli tak to jaka , bo z podlaczeniem pod ten router nie bedzie problemu ?
Ostatnio zmieniony 2010-04-06, 13:19 przez Queestion, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
W pokoju od Twojej strony pewnie by tak było ale po drugiej stronie domu może nie byc zasięgu.Queestion pisze:Wszystkie kreski czyli 5/5.
Nie pomagam na PW!
- Queestion
- Stały użytkownik forum
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Oj...nie powiedziałbym. Ja swoje propozycje już dałem, nie pasują, to kombinuj dalejQueestion pisze:Chyba najlepsza bedzie tutaj panelowa kierunkowa. Mam racje ?

- Queestion
- Stały użytkownik forum
A co na zewnatrz ? Czy tutaj jedynie dookolne ?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Ja bym nie zastosował w tym przypadku anteny kierunkowej. Lepiej wg. mnie już kupić TAKĄ antenę dookólną. Ale czy sygnał na laptopach u sąsiada będzie wystarczająco dobry, to już loteria, tym bardziej, że laptopy znajdowałyby się po drugiej stronie domu sąsiada (w takim przypadku jest to bardzo wątpliwe). Najlepszym rozwiązaniem byłoby zamontowanie u Ciebie i sąsiada (od strony twojego domu) TAKIEJ antenki na zewnątrz. U sąsiada dajesz np. TP-LINK TL-WR543G na "odbiór", i TP-LINK TL-WA500G na "nadawanie".Queestion pisze:A co na zewnatrz ? Czy tutaj jedynie dookolne ?
- Queestion
- Stały użytkownik forum
Chodzi mi glownie o prostote nie chce kupowac zbyt duzo dodatkowych urzadzen.
Obecnie mam przy routerze zalozona 9dBi dookolna. Moze wystarczy tylko u niego dokupic cos zeby to smigalo na pelnych obrotach ?
Obecnie mam przy routerze zalozona 9dBi dookolna. Moze wystarczy tylko u niego dokupic cos zeby to smigalo na pelnych obrotach ?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Kupowanie mocnej anteny, i łączenie się z siecią w budynku bez dodatkowej do niczego nie prowadzi. To może działać, ale nie tak jak należy, np. sygnał może być słaby, ale z siecią da radę się połączyć. Może Ciebie rozłączać, mogą występować straty pakietów w takim połączeniu. Ja wcale nie mówię, że to nie zadziała, ale to jest jedna wielka nie wiadoma, chcąc stworzyć sięć w sposób, jaki Ty to chcesz zrobić. Proszę bardzo kup, może zadziała, będzie OK, ale robisz to na własną odpowiedzialność. Moje zdanie jest takie, jak nie chcesz tworzyć "skomplikowanej"Queestion pisze:http://sklep.okitech.pl/cyberteam-proet ... ath=6_7_20
A cos takiego ?

Powiedz jeszcze, że od Super Sprzedawcy z Allegro, to na pewno to będzie Super działaćQueestion pisze:Obecnie mam przy routerze zalozona 9dBi dookolna.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- Queestion
- Stały użytkownik forum
Pozostaje mi testowanie , ale dzieki za rady
Powierzchnia domu nie jest az taka duza. Takze moze to zadziala na samych dookolnych po 2 stronach. Na tej antenie uzyskiwalem 30 % zasiegu na koncu parkingu przed blokiem (II pietro).

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Ja nie wiem ile to jest 30 %Queestion pisze:Na tej antenie uzyskiwalem 30 % zasiegu na koncu parkingu przed blokiem (II pietro).

Na dwóch dookólnych zadziała, a tym bardziej jak będą na zewnątrz budynku i będą się widziały. Tylko tak zagmatwałeś, że już nie wiadomo o co chodziQueestion pisze:Takze moze to zadziala na samych dookolnych po 2 stronach

- Queestion
- Stały użytkownik forum
Pojde do niego i sprawdzimy sygnal i wtedy przemysle juz konkretnie. Temat do zamkniecia.
Sory tak z przyzwyczajenia napisalem
Sory tak z przyzwyczajenia napisalem

Ostatnio zmieniony 2010-04-06, 17:31 przez Queestion, łącznie zmieniany 1 raz.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Na naszym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>Queestion pisze:Temat do zamkniecia.