Przeprowadzka na Windows 7 pomocy!!!
Moderator: Moderatorzy
- Blazej
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Przeprowadzka na Windows 7 pomocy!!!
Witam mam zamiar zmienić w najbliższym czasie mojego poczciwego XP na 7 mam tylko mały problem otóż wszystkie sterowniki które zostały dołączone do komputera są w wersjach do windows xp i visty moje pytanko czy stery pod viste będą działać prawidłowo pod 7 ? a może 7 nie potrzebuje oddzielnych sterowników(super by było)? Mam zamiar zainstalować 32 bitową wersję windowa 7 moja konfiguracja to: Procesor AMD Athlon 64 x2 dual core 5200+ 2 GB ram (jeżeli to za mało to mogę dokupić jeszcze 1GB) Grafika GeForce 8600GT 256MB (podobno obsługuje ona DirectX10 a windows 7 obsługuje już 11 będą z tego powodu jakieś problemy) zasilacz 410W. I jeszcze jedno pytanko na oddzielnej partycji mam sporo rzeczy które chciałbym zachować zawsze tak robiłem przy reinstalacji systemu jednak nie wiem czy przy zmianie systemu też tak będę mógł zrobić?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Przeprowadzka na Windows 7 pomocy!!!
Blazej, http://www.dobreprogramy.pl/Windows-Upg ... 15011.html to może Ci podpowiedzieć czy 7 pójdzie czy nie. Do końca też nie można opierać na tym wyniku, ponieważ ten program ma na sztywno wpisane co ma powiedzieć.
- Blazej
Z tego co tam napisano wynika że nie powinno być problemów z instalacją tylko moja kamera internetowa jest nieobsługiwana nie wiedzieć czemu kamera nazywa się Logitech quickCam E3500 Series ale program nie odpowiedział na pytanie czy sterowniki do podzespołów komputera sie znajdą musiałbym ściągnąć wcześniej je i nagrać na płytę czy jak skąd je mogę pobrać a te pod viste by nie działały??
[ Dodano: 2010-04-05, 20:01 ]
a nie przepraszam jeżeli chodzi o kamerę to jest obsługiwana pod 7 nie są tylko obsługiwana zainstalowana aplikacja od niej a stery są kompatybilne z nowym systemem
[ Dodano: 2010-04-05, 20:01 ]
a nie przepraszam jeżeli chodzi o kamerę to jest obsługiwana pod 7 nie są tylko obsługiwana zainstalowana aplikacja od niej a stery są kompatybilne z nowym systemem

- Blido
- Guru bezprzewodowy
Niedawno ja też przesiadłem się na Win7, część sterów do sprzętu mam właśnie pod Vistę. Działają bez problemu. Warto jednak sprawdzić strony producentów sprzętu, może wypuścili już stery dla Win7.Blazej pisze:czy stery pod viste będą działać prawidłowo pod 7 ?
Nie będzie problemów a nawet będziesz mógł odpalać gry i inne aplikacje w DX11, z tym że bez teselacji, którą obsługują tylko karty sprzętowo zgodne z DX11 czyli Radeony serii HD5000 i Geforce serii GTX400.Blazej pisze:Grafika GeForce 8600GT 256MB (podobno obsługuje ona DirectX10 a windows 7 obsługuje już 11 będą z tego powodu jakieś problemy
- Blazej
Super
już się nie mogę doczekać a właśnie jeżeli chodzi o gry to większość gier które mam obsługują windows xp i vistę tylko mass effect 2 działa pod 7 będę mógł grać w inne gry na 7 nie tylko w takie które są przez nią obsługiwane?

-
- Stary wyga bezprzewodowy
Zawsze można poszukać patcha do konkretnej gry, pod Siódemkę.będę mógł grać w inne gry na 7 nie tylko w takie które są przez nią obsługiwane?
"Kiedy ginie Inkwizytor, czarne płaszcze ruszają do tańca."
Zapraszam na forum o laptopach. (Notebooki, netbooki, tablety)
- Blazej
a ten tryb zgodności z xp to działa bo szukałem przed chwilą w google patcha do wiedźmina na win7 i nie ma czegoś takiego a mi by zależało najbardziej na grach mass effect, mass effect 2 ale on akurat wspiera win7, wiedźmin, sam & max, timeshift , burnout paradise, guitar hero, i dragon age.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Tryb zgodności powinien działać z większością programów.
Jaką wersję 7 instalujesz?
Jaką wersję 7 instalujesz?
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Pytasz o tryb XP? Poprzez VPC? Działa idealnie.
P.S. Pisz jakoś bardziej po polsku, żeby można było zrozumieć o co Ci chodzi.
P.S. Pisz jakoś bardziej po polsku, żeby można było zrozumieć o co Ci chodzi.
"Kiedy ginie Inkwizytor, czarne płaszcze ruszają do tańca."
- Blazej
Postaram sięgrzechu pisze:P.S. Pisz jakoś bardziej po polsku, żeby można było zrozumieć o co Ci chodzi.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Jeszcze nie wiem w środę wybieram się do sklepu myślałem o wersji professional ona ma tą funkcję zgodności windows xp mode.ryba825 pisze:Jaką wersję 7 instalujesz?
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Będziesz mógł. Ja grałem w Age oF Empires II które nawet XP nie zna bo zostało wydane w czasach Win98. Nawet nie musiałem odpalać w trybie zgodności.Blazej pisze:będę mógł grać w inne gry na 7 nie tylko w takie które są przez nią obsługiwane?
Professional nie ma XP mode. Ma go tylko wersja Ultimate i Enterprise. Nad czym ubolewam, bo mam właśnie wersję Professional (za darmo z MSDNAA)myślałem o wersji professional ona ma tą funkcję zgodności windows xp mode.
- Blazej
A na tej stronce http://windows7.pl/polecamy/porownanie- ... ows-7.html piszą że ma taką funkcję. A o co chodzi z tym"za darmo z MSDAA"?Blido pisze:Professional nie ma XP mode
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Zapraszamy na studia techniczne, wtedy będziesz miał za darmo. A na razie musisz kupować.Blazej pisze:A o co chodzi z tym"za darmo z MSDAA"?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Rzeczywiście, jest też dostępny na stronie MS: http://www.microsoft.com/windows/virtua ... nload.aspxBlazej pisze:A na tej stronce http://windows7.pl/poleca...-windows-7.html piszą że ma taką funkcję.
Widocznie MS zmienił ostatnio politykę bo jakiś czas temu XP Mode nie był jeszcze dostępny dla wersji Professional. Ale ten tryb jest w sumie mało przydatny, bo w trybie wirtualizacji nie działa DirectX. Zresztą praktycznie wszystkie programy użytkowe bez problemu działają na Win7, nawet te bardzo stare. W razie problemów można je uruchomić w trybie zgodności z jakimś starszym systemem.
http://tinyurl.com/lv8g8uBlazej pisze:A o co chodzi z tym"za darmo z MSDAA"?
- Blazej
Blido pisze: http://tinyurl.com/lv8g8u

[ Dodano: 2010-04-06, 12:26 ]
Na partycji d mam sporo rzeczy które chciałbym zachować będę mógł to zrobić? sformatował bym partycję c na niej zainstalował win7 a d bym nie ruszał działało by to?
- Oficer
Jeżeli win7 nie będzie 64bitowy to pójdzie każda rzecz nawet z 95win.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Działam od dłuższego czasu na 7 x64 i nie widzę problemów ze zgodnością.Oficer pisze:Jeżeli win7 nie będzie 64bitowy
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie tak całkiem, 95,98 i ME to była inna rodzina systemów. Było całkiem sporo problemów z odpalaniem chyba szczególnie gier z tamtych systemów pod systemami NT (min 2000, xp itd)Oficer pisze:pójdzie każda rzecz nawet z 95win.
- wojteks
- *** Administrator ***
A niby dlaczego by miało nie działać?Blazej pisze:sformatował bym partycję c na niej zainstalował win7 a d bym nie ruszał działało by to?
Nie pomagam na PW!
- Blazej
Tak się składa że mam zamiar instalować 32 bitową wersję więc jest super.Jeżeli win7 nie będzie 64bitowy to pójdzie każda rzecz nawet z 95win.
- paweliplus
Szkoda instalować 32 bitową wersję, bo komputery coraz nowsze , ramu więcej a 64 bitowy już adresuje więcej niż 4 GB RAMU.
[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-04-06, 14:42 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-04-06, 14:42 ]
Ostatnio zmieniony 2010-04-09, 21:51 przez paweliplus, łącznie zmieniany 3 razy.
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
ping ~ 20ms
- Blazej
Tak ale mój komputer nie jest zbyt nowy a i RAMu nie mam za wiele a 64 bity chyba potrzebuje 4GB.paweliplus pisze:Szkoda instalować 32 bitową wersję, bo komputery coraz nowsze , ramu więcej a 64 bitowy już adresuje więcej niż 4 GB RAMU.
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2010-04-09, 22:52 ]
Ostatnio zmieniony 2010-04-09, 21:52 przez Blazej, łącznie zmieniany 1 raz.
- paweliplus
Nie potrzebuje 4 GB RAM tylko może wykorzystać w pełni tyle , 2 spokojnie wystarczy ...
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
ping ~ 20ms
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Windows 7 , 64 bity u mnie działa rewelacyjnie. Jedyne sterowniki jakie instalowałem, to te od modemu, drukarki, karty sieciowe i graficzne, chodzą bez instalowania sterowników. Zupełnie wystarcza mi 2 GB RAMu. Codzi mi większość starych gier, typu GTA VC itd.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Powtarzasz mity. Win7 doskonale emuluje tryb 32bit więc nie ma różnicy czy jest to wersja x86 czy x64. Jeśli coś nie będzie działać na wersji x64 to na x86 też nie odpali.Oficer pisze:Jeżeli win7 nie będzie 64bitowy to pójdzie każda rzecz nawet z 95win.
- fiuzi
- Stały użytkownik forum
Amen.Blido pisze:Jeśli coś nie będzie działać na wersji x64 to na x86 też nie odpali.
Mam już na obydwóch komputerach 7 x64 i wszystko działa tak jak należy, jedynie na początku (tj. jakieś pół roku temu) było parę problemów z grami. Ale wyszło do systemu parę aktualizacji poprawiających zgodność i jak na razie nie miałem większych przygód.
blueconnect 500MB [EDGE]
Orange Freedom Pro 3GB [CDMA]
Orange Freedom Pro 10GB [CDMA]
T-Mobile Internet Domowy No-Limit [LTE+]

- Blido
- Guru bezprzewodowy
Mi niestety nie działa Turbo Pascal, z początku również myślałem że to wina 64-bitowego systemu (również komunikat jaki wyskakiwał przy próbie uruchomienia na to wskazywał) ale okazało się że na x86 jest ten sam problem. Odpala na Dosboksie ale tam z kolei nie mogę kompilować. Może później pobiorę i sprawdzę ten cały tryb XP, ale mi się nie spieszy bo mam jeszcze leciwego kompa z XP.fiuzi pisze:Mam już na obydwóch komputerach 7 x64 i wszystko działa tak jak należy,
Poza tym mam problem z kartą dźwiękową Realteka która nie wykrywa podłączenia gniazda, ale podejrzewam że jest to wina Asusa który wypuścił felerny BIOS płyty głównej na którym mam rozmaite problemy (wrócić do starej wersji BIOSu nie mogę, bo nie obsługuje procków AM3).
-
- Mistrz bezprzewodowy
Mi na Viście działa. TP jest dosyć starym kompilatorem i ma prawo nie działać w W7. Zawsze zostaje Dev-Pascal, który jest bardziej przystosowany np. do aktualnych skrótów klawiszowych.Blido pisze:Mi niestety nie działa Turbo Pascal
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Czyli zostaje czekać na łaskę asusa, co najwyżej można im raz dziennie wysyłać ponaglenie mailem...Blido pisze:wrócić do starej wersji BIOSu nie mogę, bo nie obsługuje procków AM3
-
- Guru bezprzewodowy
Mi Turbo Pascal 7 działał na x86, nie dało się tylko pisać w trybie pełnoekranowym.Blido pisze:Mi niestety nie działa Turbo Pascal, z początku również myślałem że to wina 64-bitowego systemu (również komunikat jaki wyskakiwał przy próbie uruchomienia na to wskazywał) ale okazało się że na x86 jest ten sam problem.