Brak zasięgu w sieci play
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Brak zasięgu w sieci play
Od czterech dni nie mam w ogóle zasięgu z play. Wcześniej zasięg był a od kilku dni nie ma wcale. Wiem że nie jest to wina telefonu bo przełożyłem kartę do innego i też nie ma zasięgu.
Może ktoś wie co się stało?
Może ktoś wie co się stało?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Brak zasięgu w sieci play
GSM ? UMTS ?
Jaka lokalizacja ?
Jeśli miałeś wcześniej sygnał, ale jego poziom był niski, to teraz po rekonfiguracji sieci P4 może tak być, że nie ma w ogóle zasięgu.
Jaka lokalizacja ?
Jeśli miałeś wcześniej sygnał, ale jego poziom był niski, to teraz po rekonfiguracji sieci P4 może tak być, że nie ma w ogóle zasięgu.
-
- Użytkownik forum
GSM okolice Bogorii pow.Staszów
Sygnał wcześniej rzeczywiście był słaby.
Nie znam nikogo z okolicy kto by miał telefon z play i przez to nie mogę sprawdzić czy tylko ja nie mam zasięgu.
Nie znam nikogo z okolicy kto by miał telefon z play i przez to nie mogę sprawdzić czy tylko ja nie mam zasięgu.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
No to niestety na 99% zmniejszyli moc nadajnika i/lub pochylili anteny.kamil92110 pisze:GSM okolice Bogorii pow.Staszów
-
- Stały użytkownik forum
To może napisz do Play4you2. To konsultant Play.Na pewno Ci pomoże.
http://www.bez-kabli.pl/profile.php?mod ... le&u=19904
http://www.bez-kabli.pl/profile.php?mod ... le&u=19904
- marcin7911
- Stały użytkownik forum
Play4you odwala dobrą robote ale btsa playa bliżej kamilowi92110 raczej nie podsunie.
Chyba jestes ofiara problemu przejścia z zasięgu macierzystego playa do plusa. Próbowałeś na sztywno ustawic w telefonie roaming plusa?
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Modem Huawei E156g
Moc sygnału:-83dBm, 48%, CSQ 15
Playonline 69
Moc sygnału:-83dBm, 48%, CSQ 15
Playonline 69
-
- Użytkownik forum
Na razie odwiedzę salon i może zadzwonię do boku. Mam do was jeszcze jedno pytanie. Czy zaistniała sytuacja jest podstawą do rozwiązania umowy? To znaczy bez kary, bo to w końcu ich wina.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Wg ich regulaminów nie, to wina użytkownika, że mieszka nie tam gdzie powinien. Rozumiem, że chodzi o telefon stacjonarny play, to możesz jeszcze próbować coś zdziałać, choć i z tym są wielkie problemy.kamil92110 pisze:To znaczy bez kary, bo to w końcu ich wina.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Dzisiaj rano miałem brak zasięgu, trwało to jakieś dwie godziny.
Raz na jakiś czas zdarza mi się to, nie mam pojęcia dlaczego tak jest, może jakaś konserwacja nadajnika czy co.
Zresztą dziwna sprawa, nie można się również zalogować do banku PKO BP, jakaś przerwa techniczna, przed chwilą chce sprawdzić rozkład jazdy PKP.... przerwa techniczna?
Czy to czysty zbieg okoliczności?
Raz na jakiś czas zdarza mi się to, nie mam pojęcia dlaczego tak jest, może jakaś konserwacja nadajnika czy co.
Zresztą dziwna sprawa, nie można się również zalogować do banku PKO BP, jakaś przerwa techniczna, przed chwilą chce sprawdzić rozkład jazdy PKP.... przerwa techniczna?
Czy to czysty zbieg okoliczności?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Może i zbieg okolicznościhubert pisze:Zresztą dziwna sprawa, nie można się również zalogować do banku PKO BP, jakaś przerwa techniczna, przed chwilą chce sprawdzić rozkład jazdy PKP.... przerwa techniczna? Czy to czysty zbieg okoliczności?

[ Dodano: 2010-04-09, 15:06 ]
No i PKP już działa

- Tomek7
- Stary wyga bezprzewodowy
U mnie też raz na jakiś czas ok co 3 tygodnie modem od godziny ok 18 nie loguje się do sieci aż do następnego dnia, u kolegi jest też to samo, ale czy o tej porze grzebią coś w sieci?
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Cos jest znowu nie tak z Playem. U mnie działa ale tak, że 

-
- Początkujący użytkownik forum
Mieszkam w Bolesławcu woj. dolnośląskie. Od czwartku nie mogę połączyć się z jednym z BTSów sieci Play (CID: 32147, 7-N NE, LAC: 35). BTS jest w zasięgu. Biuro obsługi twierdzi, że nie ma żadnej awarii
Korzystanie z netu w play, to jedno niekończące się pasmo udręki
To oni powinni płacić abonentom za korzystanie z ich usług
Kompletne olewanie abonenta 

-
Niby radiolinie maja już zapchane . temu są takie problemy .
Netia 2Mb/s. 
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks

Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
-
Czy ktoś wie co się stało z nodeB sieci Play 3G (cid 32748). W kotlinie kłodzkiej? Miałem z tego zasięg od kilku miesięcy. Od dwóch dni lipa, całkowity brak zasięgu:(
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
lechowiec Awaria np? Zmniejszenie zasięgu? Dzwoniłeś do Playa i zgłaszałeś?
-
Nie dzwoniłem bo myślałem że może robili konserwację ale to już trwa zbyt długo. Z tej jedynej komórki która podałem miałem zasięg nawet dość dobry. To leciało gdzieś z kłodzka. Teraz sygnał znikł całkowicie. W kłodzku i okolicach play działa. Problem tkwi w tym jednym sektorze który do mnie dolatywał. Musieli coś kombinować, może skierowali anteny inaczej, nie mam pojęcia. Zainwestowałem sporo w modem, router i antenę i teraz znowu lipa a było super.
Z kim rozmawiać, żeby kumał jak mu podam identyfikator komórki i powiedział konkretnie co się stało i na co mogę liczyć?
zadzwoniłem dzisiaj, podałem identyfikator komórki i numer mój. Była awaria. Dalej nie działa chociaż chwilowo był.
Z kim rozmawiać, żeby kumał jak mu podam identyfikator komórki i powiedział konkretnie co się stało i na co mogę liczyć?
zadzwoniłem dzisiaj, podałem identyfikator komórki i numer mój. Była awaria. Dalej nie działa chociaż chwilowo był.
-
W kotlinie kłodzkiej dalej kicha, dziwne że do tej pory nie przywrócili stanu poprzedniego. Zasięg w sieci Play straciła nawet część mieszkańców kłodzka która podpisała umowy na internet. Conajmniej cztery silne komórki zgasły. Reorganizacja sieci? Może musieli wyłączyć te na które nie mieli pozwoleń jeśli takie były? Ma ktoś jakieś informacje co się dzieje z operatorem Play?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Zgasły całkowicie czy zmniejszył się ich zasięg ?lechowiec pisze:Conajmniej cztery silne komórki zgasły.
To zasadnicza różnica, a Play tnie pokrycie, bo sieć nie wyrabiała.
Docelowo mogą nawet tak "skręcić" stacje, że pokrycie będzie równe temu, co jest na mapce zasięgu Play.
-
Zgasły całkiem. Do niedawna było całkiem tłoczno w eterze. Rozmawiałem już z ludźmi którzy w samym kłodzku stracili zasięg jeśli chodzi o internet.
Nie można tak sobie ciąć zasięgu bo ludzie podpisali umowy, powstały zobowiązania i musi być zachowany stan sieci przynajmniej o takim zasięgu jaki był w momencie podpisania umowy. Inaczej nie wyobrażam sobie współpracy z taką siecią.
Nie można tak sobie ciąć zasięgu bo ludzie podpisali umowy, powstały zobowiązania i musi być zachowany stan sieci przynajmniej o takim zasięgu jaki był w momencie podpisania umowy. Inaczej nie wyobrażam sobie współpracy z taką siecią.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
To jest sieć ruchoma, nie stacjonarna, i siłą rzeczy operator niczego nie może gwarantowaćlechowiec pisze:Nie można tak sobie ciąć zasięgu bo ludzie podpisali umowy, powstały zobowiązania i musi być zachowany stan sieci przynajmniej o takim zasięgu jaki był w momencie podpisania umowy.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
Twierdzisz, że jeśli przy danym pokryciu i po przeprowadzonych testach ktoś podpisał umowę, to teraz operator może sobie wyczyniac co chce z siecią łącznie z ograniczaniem zasięgu a klient ma dalej wywiązywać się z tego co podpisał czyli płacić za nic? W przypadku Play nie ma możliwości korzystania z technologi wolniejszej niż umts, czyli dostępnej praktycznie wszędzie, jak to jest w przypadku innych operatorów. Tutaj albo masz zasięg albo nie masz go wcale. Zmniejszenie zasięgu to w wielu przypadkach całkowite uniemożliwienie świadczenia usługi. Sieć ruchoma? Jak to rozumiesz i jakie to ma znaczenie w tym przypadku?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Można się poruszać po terenie całego kraju.lechowiec pisze:Sieć ruchoma?
Przeczytaj uważnie regulaminy. Operator świadczy usługę o istniejące możliwości techniczne.lechowiec pisze:Jak to rozumiesz i jakie to ma znaczenie w tym przypadku?
Przez ruchomą telefonię można się przemieszczać z terminalem, a co za tym idzie złapać sieć w innym miejscu. Żaden operator nie gwarantuje pokrycia całego kraju.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Hmm ale pewnie jesli np w miescie A Play mial zasieg i nagle w tym miescie nie ma zasiegu i klient nie ma jak korzystac z internetu ( bo korzystal stacjonarnie co jest do latwego udowodnienia) to moze umowe bez kary rozwiazac - tylko pewnie bez sadu sie nie obejdzie ( sprawa jest wygrana na bank ) - inna sprawa to podejscie operatora do takiej sprawy - moze dac klientowi - wolna reke,upusty itp za niedogodnosci itp - ale znajac realia bedzie udawal glupa ze wszystko ok mozesz rozwiazac umowe a my ci kare wlepimy
Wtedy klient kary nie placi i procesuje sie z operatorem ( oczywiscie tylko wtedy jak jest przekonany na 100% ze ma racje- vel uzupelnienie regulaminu ery ) 

Hspa 10,2mb/s http://www.speedtest.net/result/670298212.png
-
- Guru bezprzewodowy
Pewnie z Okrzei, bo tą stację łapałem nawet w Krosnowicach.lechowiec pisze:To leciało gdzieś z kłodzka.
Jak będę w okolicy to zobaczę jak wygląda kwestia pokrycia. Wydaje mi się, że zrobili optymalizacje sieci. Wcześniej sieć była skonfigurowana na łapu-capu, że szkoda to w ogóle komentować.lechowiec pisze:Rozmawiałem już z ludźmi którzy w samym kłodzku stracili zasięg jeśli chodzi o internet.
Niestety w przypadku PLAY jest to norma.lechowiec pisze:to teraz operator może sobie wyczyniac co chce z siecią łącznie z ograniczaniem zasięgu a klient ma dalej wywiązywać się z tego co podpisał czyli płacić za nic? W przypadku Play
Wcześniej postawili na maksymalne pokrycie terenu jedną stacją, ale to na krótką metę.
Zadowoleni ludzie z okolic podpisywali umowy, przyszedł czas że nie da się już jechać ma maksymalnym pokryciu terenu i zaczął się płacz i zgrzytanie zębów. Długo PLAY na tym nie pojedzie, zaczną się kończyć umowy i ludzie zaczną odchodzić a smród pozostanie.
-
Włączyłem router i dziś internet już działa po staremu, ale poprzedni stan sieci nie został raczej przywrócony bo zasięg jest bardzo słaby i wygląda na to, że łapię jakąś bardzo odległą komórkę prawdopodobnie jedynie dzięki poprawie pogody. Wieczorem jeszcze spisze numery działających obecnie komórek i zobaczymy czy coś się zmieniło.
Wiadoma rzecz w przypadku sieci bezprzewodowych że może nastąpić spadek zasięgu gdy np wyrosną krzaki, liście itp. To rozumiem, operator nie ma na to wpływu. Ale już grzebanie w sieci, celowe zmniejszanie zasięgu przy obecnym stanie zobowiązań obwarowanych umowami jest krzywdzące dla klienta i powinno być prawnie zabronione. Podpisując umowę można by rządać oficjalnej instalacji z potwierdzeniem zasięgu w miejscu w którym chce się z niego korzystać jeśli takie praktyki byłyby na porządku dziennym. Jaki jest sens brać internet nawet bezprzewodowy jeśli nie będzie działał w miejscu gdzie się mieszka? Play ma limit na prędkość 1 Mbit i powinni mieć sporo rezerwy do zapchania sieci hmm.
Wiadoma rzecz w przypadku sieci bezprzewodowych że może nastąpić spadek zasięgu gdy np wyrosną krzaki, liście itp. To rozumiem, operator nie ma na to wpływu. Ale już grzebanie w sieci, celowe zmniejszanie zasięgu przy obecnym stanie zobowiązań obwarowanych umowami jest krzywdzące dla klienta i powinno być prawnie zabronione. Podpisując umowę można by rządać oficjalnej instalacji z potwierdzeniem zasięgu w miejscu w którym chce się z niego korzystać jeśli takie praktyki byłyby na porządku dziennym. Jaki jest sens brać internet nawet bezprzewodowy jeśli nie będzie działał w miejscu gdzie się mieszka? Play ma limit na prędkość 1 Mbit i powinni mieć sporo rezerwy do zapchania sieci hmm.
-
Awaria najwyraźniej usunięta. Komórka z której korzystam znów świeci. Pokrycie w kłodzku również się poprawiło.
Ostatnio zmieniony 2010-05-08, 19:22 przez lechowiec, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Dziś od około godziny 16 najwyraźniej znowu awaria lub coś robią w sieci play 3g w miejscowości Kłodzko. Znowu zgasła ta sama stacja bazowa. Czy to aby nie za często? Od 16 do tej pory netu nie ma i pewnie znowu tydzień z głowy:\. Jak by ktoś pytał to pisze na forum z telefonu w sieci heyah.
- Tomek7
U mnie zimą zdarzały sie takie rzeczy, ze chociaż raz w tygodniu wyłączali NodeB wieczorem aż dopiero rano net działał.Ale już kilka miesięcy tego nie mam
.Łącznie takich awarii było na pewno ok 20 oczywiście mówię o Play.

-
Dnia 02.06.2010 gdzieś w godzinach popołudniowych został przywrócony zasięg i net działa.