Brak zasięgu w sieci play

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kamil92110
Użytkownik forum

Brak zasięgu w sieci play

Post autor: kamil92110 »

Od czterech dni nie mam w ogóle zasięgu z play. Wcześniej zasięg był a od kilku dni nie ma wcale. Wiem że nie jest to wina telefonu bo przełożyłem kartę do innego i też nie ma zasięgu.
Może ktoś wie co się stało?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Brak zasięgu w sieci play

Post autor: Patryk »

GSM ? UMTS ?
Jaka lokalizacja ?
Jeśli miałeś wcześniej sygnał, ale jego poziom był niski, to teraz po rekonfiguracji sieci P4 może tak być, że nie ma w ogóle zasięgu.
kamil92110
Użytkownik forum

GSM okolice Bogorii pow.Staszów
Sygnał wcześniej rzeczywiście był słaby.
Nie znam nikogo z okolicy kto by miał telefon z play i przez to nie mogę sprawdzić czy tylko ja nie mam zasięgu.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

kamil92110 pisze:GSM okolice Bogorii pow.Staszów
Sygnał wcześniej rzeczywiście był słaby.
No to niestety na 99% zmniejszyli moc nadajnika i/lub pochylili anteny.
sql
Stały użytkownik forum

Post autor: sql »

To może napisz do Play4you2. To konsultant Play.Na pewno Ci pomoże.
http://www.bez-kabli.pl/profile.php?mod ... le&u=19904
Awatar użytkownika
marcin7911
Stały użytkownik forum

Post autor: marcin7911 »

Play4you odwala dobrą robote ale btsa playa bliżej kamilowi92110 raczej nie podsunie. :] Chyba jestes ofiara problemu przejścia z zasięgu macierzystego playa do plusa. Próbowałeś na sztywno ustawic w telefonie roaming plusa?
Modem Huawei E156g
Moc sygnału:-83dBm, 48%, CSQ 15
Playonline 69
kamil92110
Użytkownik forum

Na razie odwiedzę salon i może zadzwonię do boku. Mam do was jeszcze jedno pytanie. Czy zaistniała sytuacja jest podstawą do rozwiązania umowy? To znaczy bez kary, bo to w końcu ich wina.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

kamil92110 pisze:To znaczy bez kary, bo to w końcu ich wina.
Wg ich regulaminów nie, to wina użytkownika, że mieszka nie tam gdzie powinien. Rozumiem, że chodzi o telefon stacjonarny play, to możesz jeszcze próbować coś zdziałać, choć i z tym są wielkie problemy.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
hubert
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: hubert »

Dzisiaj rano miałem brak zasięgu, trwało to jakieś dwie godziny.
Raz na jakiś czas zdarza mi się to, nie mam pojęcia dlaczego tak jest, może jakaś konserwacja nadajnika czy co.
Zresztą dziwna sprawa, nie można się również zalogować do banku PKO BP, jakaś przerwa techniczna, przed chwilą chce sprawdzić rozkład jazdy PKP.... przerwa techniczna?
Czy to czysty zbieg okoliczności?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

hubert pisze:Zresztą dziwna sprawa, nie można się również zalogować do banku PKO BP, jakaś przerwa techniczna, przed chwilą chce sprawdzić rozkład jazdy PKP.... przerwa techniczna? Czy to czysty zbieg okoliczności?
Może i zbieg okoliczności :P W PKO BP wysypał się system zarządzania, i tu leży problem, a z PKP to nie wiem co się dzieje, ale ja też nie mogę wejść na ich stronkę.

[ Dodano: 2010-04-09, 15:06 ]
No i PKP już działa :)
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Tomek7 »

U mnie też raz na jakiś czas ok co 3 tygodnie modem od godziny ok 18 nie loguje się do sieci aż do następnego dnia, u kolegi jest też to samo, ale czy o tej porze grzebią coś w sieci?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Cos jest znowu nie tak z Playem. U mnie działa ale tak, że :klnie:
madox
Początkujący użytkownik forum

Post autor: madox »

Mieszkam w Bolesławcu woj. dolnośląskie. Od czwartku nie mogę połączyć się z jednym z BTSów sieci Play (CID: 32147, 7-N NE, LAC: 35). BTS jest w zasięgu. Biuro obsługi twierdzi, że nie ma żadnej awarii :klnie: Korzystanie z netu w play, to jedno niekończące się pasmo udręki :cry: To oni powinni płacić abonentom za korzystanie z ich usług :klnie: Kompletne olewanie abonenta :klnie:
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

Niby radiolinie maja już zapchane . temu są takie problemy .
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
lechowiec

Post autor: lechowiec »

Czy ktoś wie co się stało z nodeB sieci Play 3G (cid 32748). W kotlinie kłodzkiej? Miałem z tego zasięg od kilku miesięcy. Od dwóch dni lipa, całkowity brak zasięgu:(
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

lechowiec Awaria np? Zmniejszenie zasięgu? Dzwoniłeś do Playa i zgłaszałeś?
lechowiec

Nie dzwoniłem bo myślałem że może robili konserwację ale to już trwa zbyt długo. Z tej jedynej komórki która podałem miałem zasięg nawet dość dobry. To leciało gdzieś z kłodzka. Teraz sygnał znikł całkowicie. W kłodzku i okolicach play działa. Problem tkwi w tym jednym sektorze który do mnie dolatywał. Musieli coś kombinować, może skierowali anteny inaczej, nie mam pojęcia. Zainwestowałem sporo w modem, router i antenę i teraz znowu lipa a było super.

Z kim rozmawiać, żeby kumał jak mu podam identyfikator komórki i powiedział konkretnie co się stało i na co mogę liczyć?

zadzwoniłem dzisiaj, podałem identyfikator komórki i numer mój. Była awaria. Dalej nie działa chociaż chwilowo był.
lechowiec

W kotlinie kłodzkiej dalej kicha, dziwne że do tej pory nie przywrócili stanu poprzedniego. Zasięg w sieci Play straciła nawet część mieszkańców kłodzka która podpisała umowy na internet. Conajmniej cztery silne komórki zgasły. Reorganizacja sieci? Może musieli wyłączyć te na które nie mieli pozwoleń jeśli takie były? Ma ktoś jakieś informacje co się dzieje z operatorem Play?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

lechowiec pisze:Conajmniej cztery silne komórki zgasły.
Zgasły całkowicie czy zmniejszył się ich zasięg ?
To zasadnicza różnica, a Play tnie pokrycie, bo sieć nie wyrabiała.
Docelowo mogą nawet tak "skręcić" stacje, że pokrycie będzie równe temu, co jest na mapce zasięgu Play.
lechowiec

Zgasły całkiem. Do niedawna było całkiem tłoczno w eterze. Rozmawiałem już z ludźmi którzy w samym kłodzku stracili zasięg jeśli chodzi o internet.

Nie można tak sobie ciąć zasięgu bo ludzie podpisali umowy, powstały zobowiązania i musi być zachowany stan sieci przynajmniej o takim zasięgu jaki był w momencie podpisania umowy. Inaczej nie wyobrażam sobie współpracy z taką siecią.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

lechowiec pisze:Nie można tak sobie ciąć zasięgu bo ludzie podpisali umowy, powstały zobowiązania i musi być zachowany stan sieci przynajmniej o takim zasięgu jaki był w momencie podpisania umowy.
To jest sieć ruchoma, nie stacjonarna, i siłą rzeczy operator niczego nie może gwarantować :],a sieć musi być skonfigurowana w granicach zdrowego rozsądku i możliwości technicznych.
lechowiec

Twierdzisz, że jeśli przy danym pokryciu i po przeprowadzonych testach ktoś podpisał umowę, to teraz operator może sobie wyczyniac co chce z siecią łącznie z ograniczaniem zasięgu a klient ma dalej wywiązywać się z tego co podpisał czyli płacić za nic? W przypadku Play nie ma możliwości korzystania z technologi wolniejszej niż umts, czyli dostępnej praktycznie wszędzie, jak to jest w przypadku innych operatorów. Tutaj albo masz zasięg albo nie masz go wcale. Zmniejszenie zasięgu to w wielu przypadkach całkowite uniemożliwienie świadczenia usługi. Sieć ruchoma? Jak to rozumiesz i jakie to ma znaczenie w tym przypadku?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

lechowiec pisze:Sieć ruchoma?
Można się poruszać po terenie całego kraju.
lechowiec pisze:Jak to rozumiesz i jakie to ma znaczenie w tym przypadku?
Przeczytaj uważnie regulaminy. Operator świadczy usługę o istniejące możliwości techniczne.
Przez ruchomą telefonię można się przemieszczać z terminalem, a co za tym idzie złapać sieć w innym miejscu. Żaden operator nie gwarantuje pokrycia całego kraju.
szalony
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: szalony »

Hmm ale pewnie jesli np w miescie A Play mial zasieg i nagle w tym miescie nie ma zasiegu i klient nie ma jak korzystac z internetu ( bo korzystal stacjonarnie co jest do latwego udowodnienia) to moze umowe bez kary rozwiazac - tylko pewnie bez sadu sie nie obejdzie ( sprawa jest wygrana na bank ) - inna sprawa to podejscie operatora do takiej sprawy - moze dac klientowi - wolna reke,upusty itp za niedogodnosci itp - ale znajac realia bedzie udawal glupa ze wszystko ok mozesz rozwiazac umowe a my ci kare wlepimy :hyhy: Wtedy klient kary nie placi i procesuje sie z operatorem ( oczywiscie tylko wtedy jak jest przekonany na 100% ze ma racje- vel uzupelnienie regulaminu ery ) :)
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

lechowiec pisze:To leciało gdzieś z kłodzka.
Pewnie z Okrzei, bo tą stację łapałem nawet w Krosnowicach.
lechowiec pisze:Rozmawiałem już z ludźmi którzy w samym kłodzku stracili zasięg jeśli chodzi o internet.
Jak będę w okolicy to zobaczę jak wygląda kwestia pokrycia. Wydaje mi się, że zrobili optymalizacje sieci. Wcześniej sieć była skonfigurowana na łapu-capu, że szkoda to w ogóle komentować.
lechowiec pisze:to teraz operator może sobie wyczyniac co chce z siecią łącznie z ograniczaniem zasięgu a klient ma dalej wywiązywać się z tego co podpisał czyli płacić za nic? W przypadku Play
Niestety w przypadku PLAY jest to norma.
Wcześniej postawili na maksymalne pokrycie terenu jedną stacją, ale to na krótką metę.
Zadowoleni ludzie z okolic podpisywali umowy, przyszedł czas że nie da się już jechać ma maksymalnym pokryciu terenu i zaczął się płacz i zgrzytanie zębów. Długo PLAY na tym nie pojedzie, zaczną się kończyć umowy i ludzie zaczną odchodzić a smród pozostanie.
lechowiec

Włączyłem router i dziś internet już działa po staremu, ale poprzedni stan sieci nie został raczej przywrócony bo zasięg jest bardzo słaby i wygląda na to, że łapię jakąś bardzo odległą komórkę prawdopodobnie jedynie dzięki poprawie pogody. Wieczorem jeszcze spisze numery działających obecnie komórek i zobaczymy czy coś się zmieniło.

Wiadoma rzecz w przypadku sieci bezprzewodowych że może nastąpić spadek zasięgu gdy np wyrosną krzaki, liście itp. To rozumiem, operator nie ma na to wpływu. Ale już grzebanie w sieci, celowe zmniejszanie zasięgu przy obecnym stanie zobowiązań obwarowanych umowami jest krzywdzące dla klienta i powinno być prawnie zabronione. Podpisując umowę można by rządać oficjalnej instalacji z potwierdzeniem zasięgu w miejscu w którym chce się z niego korzystać jeśli takie praktyki byłyby na porządku dziennym. Jaki jest sens brać internet nawet bezprzewodowy jeśli nie będzie działał w miejscu gdzie się mieszka? Play ma limit na prędkość 1 Mbit i powinni mieć sporo rezerwy do zapchania sieci hmm.
lechowiec

Awaria najwyraźniej usunięta. Komórka z której korzystam znów świeci. Pokrycie w kłodzku również się poprawiło.
Ostatnio zmieniony 2010-05-08, 19:22 przez lechowiec, łącznie zmieniany 1 raz.
lechowiec

Dziś od około godziny 16 najwyraźniej znowu awaria lub coś robią w sieci play 3g w miejscowości Kłodzko. Znowu zgasła ta sama stacja bazowa. Czy to aby nie za często? Od 16 do tej pory netu nie ma i pewnie znowu tydzień z głowy:\. Jak by ktoś pytał to pisze na forum z telefonu w sieci heyah.
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Tomek7 »

U mnie zimą zdarzały sie takie rzeczy, ze chociaż raz w tygodniu wyłączali NodeB wieczorem aż dopiero rano net działał.Ale już kilka miesięcy tego nie mam :ok: .Łącznie takich awarii było na pewno ok 20 oczywiście mówię o Play.
lechowiec

Dnia 02.06.2010 gdzieś w godzinach popołudniowych został przywrócony zasięg i net działa.
ODPOWIEDZ