dlink dsl-2640b - słaby zasięg

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marian.p
Początkujący użytkownik forum

dlink dsl-2640b - słaby zasięg

Post autor: marian.p »

Witam
Mam router d-linka dsl-2640b i zasięg na nim mam tylko w swoim pokoju(jakies 12m2), wyjde z pokoju to odrazu zasięg spada do 1-2 kresek a pozniej traci go całkowicie. Co ciekawe jak odkrece antene to zasięg jest prawie taki sam... moze o kilka % słabszy.
Po drodze raczej nie ma zadnych przeszkód w postaci pralki czy lodówki, poprostu zwykla sciana. W drugim pokoju mam zasięg około 30%, a z routera od jakiegos sasiada pokazuje okolo 80%. Internet mam z netii 2mb/s. Co to może byc ? niestety nie mam na niego gwarancji :/
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: dlink dsl-2640b - słaby zasięg

Post autor: Jo_gurt »

Może być np. uszkodzony tor radiowy a w szczególności antena i jej podłączenie - jeśli taka mała różnica jest po jej odłączeniu.
Pewnie warto by było rozejrzeć się za nowym sprzętem albo rozgrzebanie go do rosołu i obejrzenie co i jak.
marian.p
Początkujący użytkownik forum

Re: dlink dsl-2640b - słaby zasięg

Post autor: marian.p »

hmm a co tam moge zobaczyc jak go rozkrece jesli sie całkowicie na tym nie znam :P ?
jak rozpoznać to że jest uszkodzony ten tor radiowy ? Antena raczej jest ok, bo kupilem jakas na allegro za 20zl przykrecilem zamiast tej oryginalnej i jest to samo. W sumie i tak raczej bede musiał kupić nowy router wiec moge ten rozkrecic...
ODPOWIEDZ