Czy operatorzy mogą to zrobić ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Czy operatorzy mogą to zrobić ?
Witam wszystkich, nurtuję mnie pewne pytanie. Oglądałem dzisiaj fakty po faktach i pan Dziewulski, były antyterrorysta stwierdził że operatorzy najprawdopodobniej w czasie uroczystości w Krakowie wyłączą BTS-y w celach bezpieczeństwa (choć pewnie i tak same by się zapchały).
Do czego zmierzam, czy mogą celowo (bo jak inaczej to napisać) wyłączać BTS-y i tym samym ograniczać to co właściwie jest podstawą telefonii komórkowej ?
Do czego zmierzam, czy mogą celowo (bo jak inaczej to napisać) wyłączać BTS-y i tym samym ograniczać to co właściwie jest podstawą telefonii komórkowej ?
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Vodafone + iPhone 7
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Czy operatorzy mogą to zrobić ?
A co BTS'y im zrobią? Będą wiązką fali strzelać?lubczyk pisze:celach bezpieczeństwa
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Myślę, że bardziej chodzi o utrudnienie komunikacji w celach ochrony VIPów.ryba825 pisze:A co BTS'y im zrobią? Będą wiązką fali strzelać?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Guru bezprzewodowy
Tylko oni nie bazują na pewno na GSMie, bardziej jakieś pasma specjalne.BliSki pisze:Myślę, że bardziej chodzi o utrudnienie komunikacji w celach ochrony VIPów.
Wątpię aby GSM/UMTS zakłócał te systemy.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ale chodzi o utrudnienie komunikacji komu innemu...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Guru bezprzewodowy
...ale "ta grupa" na pewno znalazłaby sposób na komunikację z "kompanami" gdyby na prawdę chcieli zrobić "to coś".krystianb pisze:Ale chodzi o utrudnienie komunikacji komu innemu...
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ale wydaje mi się że te inne sposoby o wiele łatwiej podsłuchać niż tysiące rozmów telefonicznych. Z resztą pewnie większość eteru w okolicach będzie zagłuszana podczas uroczystości.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Wiem.marens pisze:Tylko oni nie bazują na pewno na GSMie, bardziej jakieś pasma specjalne.
Wiem.marens pisze:Wątpię aby GSM/UMTS zakłócał te systemy.
Dokładnie to miałem na myśli.krystianb pisze:Ale chodzi o utrudnienie komunikacji komu innemu...
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
lubczyk, mogą i z pewnością to zrobią, jeśli służby tego zażądają.
Może niekoniecznie wyłączą stacje bazowe, ale raczej je "zabarują", zezwalając na dostęp do usług tylko uprzywilejowanym kartom SIM lub po podaniu odpowiedniego kodu USSD.
Może niekoniecznie wyłączą stacje bazowe, ale raczej je "zabarują", zezwalając na dostęp do usług tylko uprzywilejowanym kartom SIM lub po podaniu odpowiedniego kodu USSD.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie, bo przecież 112 musi działać właśnie szczególnie w takich okolicznościach.Patryk pisze:ale raczej je "zabarują"