Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Posiadam iPlusa, EDGE, sygnał: 3 kreski,byłem z nim na zewnątrz i nie złapał mi 4 kresek, podczas ściągania średnio 20kB/s, czasem dochodzi do 25, do nadajnika jest jakieś 3km.
Moje pytania są takie: Jak można poprawić szybkość tego internetu?
Czy ta anetna coś da? http://www.allegro.pl/item999214885_ant ... uawei.html
Damian Góral dużo Ci jeszcze do końca umowy pozostało? W swojej miejscowości i okolicach masz przynajmniej dwa przekaźniki Orange z CDMA. Byś najprawdopodobniej miał większa prędkość. Inni operatorzy tak samo licho oferują w Twoim rejonie po GSMie.
Parę dni temu podpisałem umowę.
iPlus dlatego, że nie potrzeba było zaświadczeń o zarobkach które są wymagane w Orange(można wziąć internet po okazaniu legitymacji studenckiej, a tej nie mam) i Erze (można wziąć internet pokazując rachunki, za prąd chociażby, ale rachunki nie przychodzą na moje nazwisko, więc też odpadało.)
Jak można pokonać tą barierę 30km? Czy też pozostaje czekać na ulepszenie nadajnika znajdującego się w mieście w którym mieszkam przez Plusa?
Damian Góral pisze:A na jaki transfer mógłbym liczyć w przypadku Orange?
Teoretycznie Orange swoje CDMA ogrnicza do 1 Mb/s, ale w praktyce można osiągać transfery do 3,1 Mb/s. Ale kiedy stacja bazowa jest bardzo obciążona, to możesz mieć problem z osiągnięciem nawet 1 Mb/s. Musisz sam sprawdzić, jak ten internet sprawuje się u Ciebie.
To i ja dorzucę swoje pytanie:, Czy w plusie dostępne są jakieś inne modemy niż model E1750 i jakiś tam ZTE typu pendrive ?, Chodzi mi o podłączenie anteny zewnętrznej. Lepszy zasięg mógłbym łapać kupując netbooka w plusie, no ale to nieco odpada, ponieważ samsungów w salonach nie ma, a acer'y są drogie. I jeszcze jedno pytanko. Ile metrów może mieć kabel antenowy do modemu (max) ?
MAREKMAREK pisze:Czy w plusie dostępne są jakieś inne modemy niż model E1750 i jakiś tam ZTE typu pendrive ?
W Plusie ubogo w modemy. Nic innego nie ma, nie wliczając E1820, gdzie wejście antenowe nie działa,
MAREKMAREK pisze:Ile metrów może mieć kabel antenowy do modemu (max) ?
Jak byś kupował antenkę np. od Cybertecha, to kabla nie więcej jak 10 metrów. Jak od Bestpartnera, i kupiłbyś dobry kabel, np. Tri-Lan 240, to możesz dać spokojnie 15 metrów (przetestowane).
Czyli wychodzi na to że trzeba będzie wymienić nowy mode na jakiś inny z wyjściem na antenę, albo poczekać aż szanowny serwis edimaxa ( ten od routerów ) po raz drugi naprawi mój router, bo za pierwszym razem coś mu nie wyszło . Co do netbooka firmy Acer, dostępnego w iplusie, to trzeba przyznać że ma bardzo dobry modem wewnętrzny, lepiej mi się pracuje na nim, niż na stacjonarnym kompie + E220 .
Cześć!
Z czystej ciekawości, ale i z być może potrzeby uczestnictwa w teleseminarium, zakupiłem starter Orange i wsadziłem w modem. Do nadajnika CDMA mam około 1,1 km. Sygnał 3, EDGE, chodzi identycznie jak iPlus, w testach łącza na stronach internetowych download wychodzi od 100kb/s do 200kb/s. Teleseminarium wymaga co najmniej 200kb/s, ale filmy ze strony na której będzie organizowane nijak nie idą płynnie.
Jak można dobrać się do tego 1mb/s które oferuje CDMA, bo w przypadku mojego uczestnictwa w teleseminarium bardzo, bardzo by się przydało.
Damian Góral pisze:Jak można dobrać się do tego 1mb/s które oferuje CDMA,
Kupić modem cdma 450mhz (zakres orange, bo jest kilka) do tego podpisać umowę minimu optimum. Ewentualnie freedom pro, ale wtedy obowiązkowo modem lub roter razem z umową trzeba zakupić.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Jechać do znajomego/rodziny z szybszym netem. Jeden raz można.
[ Dodano: 2010-04-23, 18:08 ]
Ewentualnie wziąć umowę na próbę. Fredom pro można wziąć na 30 dni. A orange free optimum na bodajże 7 dni. Modem/router będzie w zestawie, tylko uważać będzie trzeba, żeby nie zniszczyć.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Teoretycznie Orange swoje CDMA ogrnicza do 1 Mb/s, ale w praktyce można osiągać transfery do 3,1 Mb/s. Ale kiedy stacja bazowa jest bardzo obciążona, to możesz mieć problem z osiągnięciem nawet 1 Mb/s. Musisz sam sprawdzić, jak ten internet sprawuje się u Ciebie.
Witam!
Ja mieszkam w Łówczy, miejscowości oddalonej w linii prostej o około 12 km od Cieszanowa!
Czy u mnie CDMA ORANGE, też wchodziło by w grę?
Z góry dzięki za odpowiedż!
spawel_81 pisze:Witam!
Ja mieszkam w Łówczy, miejscowości oddalonej w linii prostej o około 12 km od Cieszanowa!
Czy u mnie CDMA ORANGE, też wchodziło by w grę?
Z góry dzięki za odpowiedż!
CDMA u Ciebie będzie działać, ale jak - to już sam musisz sobie sprawdzić, masz 10-cio lub 30-to dniowy okres próbny w zależności czy bierzesz Orange Free, czy Orange Freedom Pro. W pobliżu masz dwie stacje bazowe CDMA Orange, jedna znajduje się w Cieszanowie, przy ul. Kościuszki 81 - ~12 km, od Łówczy. Druga zaś w w Horyńcu-Zdrój przy ul. Mickiewicza 8, również, ok. ~12 km.