Router d100, spory problem...

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Damis177
Początkujący użytkownik forum

Router d100, spory problem...

Post autor: Damis177 »

witam
mam problem, kupiłem router d100, posiadam modem e156g, wszystko podłączam, modem się świeci ale router go najwidoczniej nie widzi bo się nic nie dzieje... świeci się tylko dioda POWER
Mam Windows 7, pomóżcie mi go skonfigurować.
Dzięki z góry

[ Dodano: 2010-04-15, 18:47 ]
pomóżcie mi..
transm
### BAN ###

Re: Router d100, spory problem...

Post autor: transm »

Podłącz sie do routera przez wifi lub po kablu i wpisz w przeglądarce tam gdzie wpisujesz www

192.168.1.1 admin admin powinna ci się zgłosić strona huawei jeśli kupiłeś d100 po play to jeśli masz innego operatora niż play i plus musisz utworzyć inny profil wszystkiego dowiesz się jak zalogujesz się na d100.Tam tez masz u góry stany wykropkowane na zielono poczytaj troche opisów konfiguracji na forum a dojdziesz.
Damis177

nie da się, nie wchodzi mi taka strona, nic się nie dzieje... kompletne zero. ale modem wpółpracuje z tym routerem prawda?
Awatar użytkownika
paweliplus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: paweliplus »

Tak współpracuje.Musisz wpisać ip swojego routera , no i oczywiście podepnij router do kompa ..Spróbuj może przez IE pójdzie bo czasem na innych nie wchodzi. Wiem , bo kiedyś sam miałem problem.
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
Damis177

paweliplus:

Podłączony mam router i używam IE i wpisuje te cyfry w adres przeglądarki co mam podane w instrukcji. Tylko że chyba mnie nie rozumiesz do końca, bo jak podłącze modem to nie świeci mi się dioda że modem jest podłączony i w ogóle nie mam połączenia z siecią wiec żadna strona mi nie działa. Komputer szuka sieci ale pisze że SIEĆ NIEZIDENTYFIKOWANA i ze BRAK POŁĄCZENIA Z SIECIĄ. wyskakuje tak przy podłączonym modemie jak i również przy odłączony. Wiec wniosek jest jeden: router nie widzi modemu. właśnie dzisiaj go na gwarancje. Dobrze zrobiłem czy źle?
transm
### BAN ###

Post autor: transm »

Sprawdżź innym kablem utp albo po wifi powinno ci wykryć sieć z max sygnałem bo d100 masz blisko nie wiem jakie masz ssid.Powinno ci przydzielic adres 192.168.1.xxx na karte

ew

start-uruchom cmd enter ping 192.168.1.1 enter
pasza_sadyka
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pasza_sadyka »

Trzeba było podpiąć kompa kablem - jeśli zarówno w routerze i komputerze przy gniazdku karty sieciowej "mrugają" diody to znaczy że połączenie jest plus oczywiście informacja w zasobniku systemowym że komputerowi przypisano IP, potem w przeglądarce wklepać http://192.168.1.1 i enter i zalogować się - czyli podać samo hasło /domyślnie "admin" - to strona administracji routera która wczytuje się bez względu czy masz internet czy nie, potem w zakładce STAN zerknąć czy masz informację Stan modemu USB: połączono jeśli nie to stworzyć odpowiedni profil dla pleja. Względnie jeśli nie możesz połączyć się z routerem to kliknięcie na ową informację w zasobniku jaki jest IP Bramy domyślnej i jej adres wpisać w przeglądarce.
Damis177

no ok, dzisiaj odebrałem router co oddałem na gwarancje bo był uszkodzony, podłączam go i wpisuje tą strone czyli: 192.168.1.1. i się loguje i pięknie, tworze tam wszystko w zakładce szybka konfiguracja.
ale i tak nie mam neta, nie wiem czemu.
Może ktoś wyrozumiały wszystko od początku wytłumaczyć?
Proszę o ustawienia z PLAY.
z góry bardzoo dziękuję :)

[ Dodano: 2010-04-26, 19:27 ]
sam jakoś dałem rade:) dzięki za wszystko ;)
octopus18

Post autor: octopus18 »

Hmm, mam ten sam problem. Ale skoro znalazłeś tu pomoc, to może też podzieliłbyś się wiedzą i podał te dane dla PLAY, pls.
ODPOWIEDZ