Ubiquity wispstation5 a QoS

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Gzeho
Początkujący użytkownik forum

Ubiquity wispstation5 a QoS

Post autor: Gzeho »

Witam was :)

Mam takie cudo jako zestaw odbiorczy do internetu :) Generalnie nie zagłębiałem się dokładniej co to jest, ale wiem że ma poważne możliwości(grzebałem na nim m.in. przez konsolę).
Z samego menu oprogramowania za wiele nie da się zrobić jeśli idzie o QoS(da się jedynie włączyć coś jak np. Automatyczny priorytet, jak sądzę zdefiniowane już w oprogramowaniu co przed czym etc.)

Pytanie jest moje takie, czy ktoś ma jakieś opisy by móc tam pogrzebać więcej ??

Generalnie do podziału łącza miałem dodatkowo serwer na P3(debian) i ten router w zasadzie działał jedynie jako AP, ale tak się zastanawiam czy nie wywalić w ogóle tego serwera i po prostu dobrze skonfigurować tamten router?? Z uwagi na zmienne prędkości łącza(o różnych porach) nie mogłem np. na serwerze zrobić sztywnego podziału bo przy spadku prędkości zapychałby się :)

Jedyne rozwiązanie to nadać odpowiednim portom odpowiednie priorytety, oraz ew. dalej nadać użytkownikom w sieci również odpowiednie priorytety.

Jest takie coś do zrealizowania na tym routerze??
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Ubiquity wispstation5 a QoS

Post autor: Jo_gurt »

Gzeho pisze:Z uwagi na zmienne prędkości łącza(o różnych porach) nie mogłem np. na serwerze zrobić sztywnego podziału bo przy spadku prędkości zapychałby się :)
Da się, wystarczą 2 skrypty dla każdej prędkości + cron ;)
Gzeho

Nie tak łatwo, bo stopni prędkości teoretycznych jest lekko 10 dla download i 5 dla upload ;) Do tego dochodzi czynnik obciążenia sieci czyli teoretycznie przysługuje mi 6mbps/3mbps ale w sieci ISP jest mały ruch zatem lekko dostaję 10mbps/5mbps ;)
Już to przerabiałem na serwerze i nic poza priorytetami dla konkretnych usług nie ma zupełnie sensu :)
Gzeho

Rozumiem, że nikt nie ma ciekawych info na temat tego urządzenia? :)
ODPOWIEDZ