Zasięg CDMA/3G w mojej okolicy, kilka pytań.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dziobak99
Specjalista bezprzewodowy-junior

Zasięg CDMA/3G w mojej okolicy, kilka pytań.

Post autor: dziobak99 »

Witam,

Z racji tego że w lipcu kończy mi się umowa z erą rozważam zmianę dostawcy internetu, ale nie wiem czy to najlepszy pomysł dlatego zwracam się o pomoc do was ekspertów.
Więc do rzeczy, mam teraz internet z Ery płacę 99zł/15Gb limit, myślę że na przedłużeniu dadzą mi około 20Gb za tę cenę. Transfer HSDPA, na ściąganiu mam 140-180 KB/s, ping w Counter Strike 90-120ms.
I teraz czy warto zamienić ten internet na Orange cdma ? Nadajnik mam bliżej niż ten z ery, tylko jak tam z ceną/limitami/prędkością ? Czy jest to w ogóle opłacalne w moim przypadku ?
Daję mapkę poglądową jak to wszystko wygląda:

Obrazek

Z góry dzięki za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: Zasięg CDMA/3G w mojej okolicy, kilka pytań.

Post autor: Sundance_kid »

dziobak99 niby niższe pingi sa na CDMA. A co do ceny to http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... E_DISCOVER wychodzi, że Era Ci się bardziej opłaca. Plus jeszcze kwestia prędkości. Niby w CDMA jest limitowana do 1 Mbps.
dziobak99

Jest 120zł za 21Gb, ale to troszkę dużo żeby tak płacić za internet....
Mi w sumie te 15Gb starcza, chyba zobaczę co era mi zaproponuje, bo w sumie bardziej by mi pasowało żeby mieć te 15Gb ale żeby mi dali rabat z 20zł tak żeby płacić 69zł, ciekawe czy będzie taka opcja...
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

dziobak99 jako stały klient możesz spróbowac negocjować. Nie musisz koneicznie brać nowego modemu. Patrzę po stronie Ery ale to co tam jest zaoferowane trochę nie odpowiada Twojej opcji.

[ Dodano: 2010-04-20, 12:43 ]
http://www.era.pl/pl/indywidualni/moje_ ... /oferta_bc taką znalazłam.
dziobak99

Wiem wiem, ale ja mam 2x blueconnect na mój adres i telefon z ery na abonament, w ramach promocji mam bez przedłużania umowy już 15Gb za 99zł, gdzie normalnie powinienem mieć za 149zł 16GB...
Muszą mi coś lepszego zaoferować na przedłużeniu, przecież bez przesady żeby chcieli mi tylko ten 1GB więcej dorzucić :D
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

dziobak99 pisze:Muszą mi coś lepszego zaoferować na przedłużeniu
Może się okazac że nic lepszego nie dostaniesz (przynajmniej tak jest w Plusie i Play)
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

wojteks pisze: Może się okazac że nic lepszego nie dostaniesz (przynajmniej tak jest w Plusie i Play)
W Plusie to tak nie do końca.
danielmiller
Stały użytkownik forum

Post autor: danielmiller »

Nie dadzą nic lepszego. Ja mam w erze 7 telefonów i miałem blueconnect a chcieli mi dać 15gb bez modemu za bodajże 95pln brutto. Gdzie w orange wyszło mi 90pln brutto za 21gb bez modemu a jestem nowym klientem. Era jest po prostu droga. Nie wiem jak oni chcą przyciągać klientów jeżeli nawet tych których mają odstraszają. Infrastrukturę mają nie lepszą niż orange czy plus, a ceny dużo wyższe.
dziobak99

No tak, ale wyboru innego nie mam :P
danielmiller
Stały użytkownik forum

Post autor: danielmiller »

Masz - orange. Jeżeli dużo nie ściągasz i nie zależy Ci na prędkości pobieranych plików, to na CDMA będzie Ci się wygodniej grało online a i stronki Ci się będą szybciej otwierały bo ping jest niższy niż na HSPDA.

Wejdź sobie na stronkę orange i sprawdź ceny. Jesteś w błędzie jeżeli myślisz że dostaniesz za 99pln 20gb w erze.

oferta orange

A i czy te 99pln za 15gb masz z modemem czy bez?
ODPOWIEDZ