Opłacalność zestawu z netbookiem w Erze

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szyman12
Stały użytkownik forum

Opłacalność zestawu z netbookiem w Erze

Post autor: szyman12 »

Witam

Ostatnio zastanawiam się nad zakupem netbooka. Tak jakoś trafiłem na stronę Ery, gdzie moim oczom ukazał się fajny zestaw : netbook Samsung N150 + blueconnect + Era Domowa za 1zł.

Pomyślałem sobie, żeby rozważyć opcję z blueconnectem 0,3 GB. I tak sobie przekalkulowałem to:

49(1) *36 = 1764 zł || 1764 - 720(2) = 1044 zł

(1) - jestem ich abonentem, więc mam taniej
(2) - koszt Ery Domowej na 3 lata

Czyli wychodzi na to, że dostajemy netbooka na raty 0% i jeszcze "gratis" blueconnecta lub Erę Domową.

Ogólnie to może byłoby fajne (słyszałem dużo pochlebnych opinii na temat tego netbooka) jednak jest pewien problem ... Umowa na 3 lata, której się trochę boje, bo co jak co, ale 3 lata to kupa czasu. :(

I nie tylko musiałbym wziąść tego netbooka na te 3 lata, ale także telefon komórkowy (bo nieopłacałoby się na 2 lata).

I tak się zastanawiam - opłaca się w to pakowywać czy nie?
I dodatkowo - czy jakby co to można w późniejszym terminie zmienić ten limit w blueconnecie na większy?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: Opłacalność zestawu z netbookiem w Erze

Post autor: Blido »

Jakieś dziwne te Twoje obliczenia. Mi wychodzi że za tego netbooka w ciągu całej umowy przyjdzie zapłacić 1963zł (abonament 49 x 36 miesięcy + opłata za netbooka 199zł): http://www.era.pl/pl/indywidualni/taryf ... nt/netbook . Tymczasem ceny tego netbooka zaczynają się od 1015zł: http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/867977
Tak więc odejmując cenę netbooka wychodzi że za BC przychodzi zapłacić 948żł, czyli 26,33 zł miesięcznie za 300MB. I to przy związaniu cyrografem na 3 lata. Kiepska oferta :] Operator jeszcze nigdy nikomu nic nie dał w prezencie.
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

Oferta beznadziejna, a na dodatek operator jest w moim odczuciu najgorszym z trójki Plus-Orange-Era.
szyman12
Stały użytkownik forum

Blido pisze:ak więc odejmując cenę netbooka wychodzi że za BC przychodzi zapłacić 948żł, czyli 26,33 zł miesięcznie za 300MB.
No tak, ale w tej cenie masz wliczoną ED, więc nie jest chyba źle. Ale już niedyskutujmy na ten temat :]

Dzięki za zinterpretowanie oferty - nie zdecyduje się na tą ofertę, bo znalazłem lepszą :D

Pozdrawiam
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

szyman12 pisze:Dzięki za zinterpretowanie oferty - nie zdecyduje się na tą ofertę, bo znalazłem lepszą :D
Czyli... ? Pochwal się.
szyman12
Stały użytkownik forum

Czyli... ? Pochwal się.
Nie tyle w sensie oferty, co w sensie netbooka, bo znalazłem Asusa 1201N, który co prawda jest trochę droższy od Samsunga, ale pod względem parametrów rozkłada konkurencje na łopatki ;).

A odnośnie internetu to kupię sobie jakiś w miarę tani modem + starter GGAir lub mBank mobile i nawet taniej wyjdzie niż BC Ery :)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

szyman12 pisze:A odnośnie internetu to kupię sobie jakiś w miarę tani modem
Tani to np. Huawei E156G, E160. Tanio można znaleźć też Huawei E122, który jest bardziej "wypasiony".
szyman12 pisze:starter GGAir lub mBank mobile
Lepiej mBank mobile. Bo w Gadu Air, chyba nadal występuje "zamrażanie" połączeń.
Awatar użytkownika
baxxxio
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: baxxxio »

1201n moze bije wydajnosciowo (nota bene nadal to i tak slabe wyniki) ale przy okazji na baterii pracuje o polowe krocej, a wlasnie ten czynnik byl najwazniejszy przy projektowaniu netbookow.
Ostatnio zmieniony 2010-04-24, 18:22 przez baxxxio, łącznie zmieniany 1 raz.
Doczu
Użytkownik forum

Post autor: Doczu »

Swoją drogą trochę dziwna ta oferta.
Ja z pół roku temu brałem N130 za 100 zł z aktywacją, do tego modem Huawej E160 (bodaj) i umowa na 2 lata za 89 zł/miesiąc.
Po przekalkulowaniu ceny netbooka z dnia zakupu, wychodziło, że abo za internet wynosi niewiele ponad 40 zł. Fakt nie tanio, ale z 4 sieci jakie próbowane były tylko właśnie BC działa przyzwoicie - reszta to porażka.
No i dochodzi jeszcze jeden aspekt przemawiający za takim zakupem jeśli ktoś poszukuje netbooka - odliczenie od podatku. Mianowice na fakturze opłata abonamentowa to pełny koszt z netbookiem, więc także koszt "zakupu" netbooka wchodzi w zakres odliczenia :) Nie wiele wprawdzie zostaje tego odliczenia po abonamencie, ale ponad stówka wychodzi.
szyman12
Stały użytkownik forum

A powiecie mi taką rzecz ...

Czy ktoś miał do czynienia właśnie z laptopami 10" ? Czy oczy przy pracy z nimi ok. 4-5 h dziennie nie robią wysiadki?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

szyman12 pisze:Czy ktoś miał do czynienia właśnie z laptopami 10"
Miał do czynienia, matryca 10,1 ". Do codziennego użytku (domowego) to się zbytnio nie nadaje, ale jeżeli chcesz być mobilny, to bardzo dobre rozwiązanie :ok:,
szyman12 pisze:Czy oczy przy pracy z nimi ok. 4-5 h dziennie nie robią wysiadki?
Yyyy....ja po 2-3 godzinach ciągłego patrzenia w ten "super mały" ekran wysiadam. Ale to jest kwestia przyzwyczajenia, bo na co dzień używam monitor 22".

PS. Nie oczy mi wysiadają przy tej wielkości matrycy, a puszczają nerwy :hyhy:
szyman12
Stały użytkownik forum

PS. Nie oczy mi wysiadają przy tej wielkości matrycy, a puszczają nerwy
Co są aż tak słabe?

Nie no, powiem szczerze, że oprócz mobiliności potrzebowałbym coś do użytku domowego. Oczywiście niebyłby on głównym urządzeniem w domu, bo od tego mam 2 letniego "dinozaura" z 19" ekranem, ale tak np. na wieczór pogadać z dziewczyną przez Skype`a lub poprzeglądać neta leżąc byłoby fajnie ;)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

szyman12 pisze:Co są aż tak słabe?
Nie. Ale, mogłyby być, gdybym z netbook'a korzystał jako "głównego" kompa,
szyman12 pisze:Nie no, powiem szczerze, że oprócz mobiliności potrzebowałbym coś do użytku domowego
To lepiej nie ryzykuj, i nie bierz do wyłącznego użytku domowego netbook'a,
szyman12 pisze:Oczywiście niebyłby on głównym urządzeniem w domu, bo od tego mam 2 letniego "dinozaura"
W takim razie netbook, jako taki "dodatek" sprawdzi się :ok:,
szyman12 pisze:np. na wieczór pogadać z dziewczyną przez Skype`a lub poprzeglądać neta leżąc byłoby fajnie
A no w łóżku bardzo wygodnie :).
szyman12
Stały użytkownik forum

A mając wybór między Samsungiem N150 a Asusem Eee PC 1005P którego byście wybrali?
I jak się zachowują te ekraniki w słońcu?
Awatar użytkownika
baxxxio

1005p albo 1005pe ;)

Ewentualnie 1101ha 1201ha, sa mniej wydajne ale do skype, neta i filmow bardzo dobre.No i matryce maja o "normalnej" rozdzielczosci czyli 1366x768(a nie 1024x600).
Praca na baterii z wifi okolo 6-7h(1101ha).

Na slonce nie ma mocnych, tylko najdrozsze pancerne panasoniki potrafia miec tak jasna matryce ze da sie pracowac w pelnym sloncu ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

baxxxio pisze:tylko najdrozsze pancerne panasoniki potrafia miec tak jasna matryce ze da sie pracowac w pelnym sloncu
Nie tylko, byś się zdziwił. Podstawa to matowa matryca, niektóre matryce potrafią też światło odbite wykorzystać, co prawda komfort taki sobie, ale pracować się da.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Doczu
Użytkownik forum

Post autor: Doczu »

Nie przesadzajcie. Na codzień pracuję na N130 i nie narzekam.
Po prostu do netbooka trzeba się przyzwyczaić. Mam w omu notebooka 15,4", ale do N130 się przyzwyczaiłem i da się z nim pracować codziennie.
Awatar użytkownika
baxxxio

Pracowalem w sloncu i z matowa i z lustrzana matryca, na zadnej obraz nie byl czytelny, na obu byly refleksy swietlne, na obu nic nie bylo widac.
Wiec az takiego znaczenie to nie ma, bo i tak matrcyce sa za ciemne.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

baxxxio pisze:Pracowalem w sloncu i z matowa
Ja też, nawet na 2 matrycach. Na starym sprzęcie trzeba się było ustawiać tak żeby na matrycę słońce nie świeciło (ale tam jeśli chodzi o jasność matryca była tragiczna bodajże ~90Cd, na nowym nie mam żadnych problemów nawet jak na matryce słońce bezpośrednio świeci. Widać mam farta cudownego.
Awatar użytkownika
baxxxio

Zalezy co uwazasz za komfortowa prace :rotfl:
Rozumiem ze uznajesz tylko matryce matowe, nie bede wiec z toba dyskutowal o wyzszosci swiat bozego narodzenia nad wielkanoca...
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

baxxxio pisze:Zalezy co uwazasz za komfortowa prace
Zapomniałem dodać, że w tej mojej matrycy mam 300Cd :cwaniak:
baxxxio pisze:Rozumiem ze uznajesz tylko matryce matowe,
Jak duża część wyjadaczy na forum.
baxxxio pisze:nie bede wiec z toba dyskutowal
I vice versa.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Panowie, więcej luzu.
Jedni wolą lustro inni mat i po co się spierać?
Ja też pracowałem na obydwu typach i każda ma swoje zalety i wady.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
dziobak99

Post autor: dziobak99 »

Bawiłem się tymi netbookami z ekranem 10,1", sam mam laptopa 15,4" i powiem wam że najlepszym środkiem jest kupić laptopa z ekranem 13-13,5" jest on nie za duży nie za mały, taki w sam raz, tylko są one drogie troszkę z taką matrycą...;/
ODPOWIEDZ