Prośba o pomoc w zwiększeniu transferu PlayOnLine w Gdyni
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Prośba o pomoc w zwiększeniu transferu PlayOnLine w Gdyni
Posiadam PlayOnline i modem Huawei E176G podłączony do routera Asus WL 500G Premium v2 z oprogramowaniem koppel.cz. Mieszkam w Gdyni Fikakowo 54,468759N 18,486342E. Top_netinfo pokazuje dla HSDPA moc sygnału 111dBm, 3%, CSQ 1. Mimo to całość czasami bardzo wolno działa. Czy jest sens zakupowania anteny? Jak tak to jakiej? Mieszkam na parterze, mógłbym ustawić antenę w ogródku ale wszędzie w koło są bloki. Zastanawiam się czy wystawienie jej poza domem a nie w garderobie obok modemu da dodatkowy zysk. Może coś jeszcze mogę zrobić. Czytam FAQ, przeglądam inne wątki, rozwiązania dla siebie nie znajduję i zdesperowany postanowiłem otworzyć nowy.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Prośba o pomoc w zwiększeniu transferu PlayOnLine w Gdyni
-111 dBm to tragicznie niski poziom sygnału.
Antena panelowa wystawiona na zewnątrz budynku, ukierunkowana na stację bazową to jedyne rozwiązanie.
Nawet jeśli po drodze masz masę betonu, to coś powinna dać.
Przykładowa antenka: http://www.allegro.pl/item997892271_ant ... _e176.html
Antena panelowa wystawiona na zewnątrz budynku, ukierunkowana na stację bazową to jedyne rozwiązanie.
Nawet jeśli po drodze masz masę betonu, to coś powinna dać.
Przykładowa antenka: http://www.allegro.pl/item997892271_ant ... _e176.html
-
- Początkujący użytkownik forum
Bardzo dziękuję za dobra odpowiedź:-). Mam jeszcze 2 pytania związane z tą anteną:
1. Czy ja dużo stracę jak tą antenę zamontuję w domu w garderobie, obok routera i modemu zamiast na zewnątrz w ogródku? Może to ma jakieś inne konsekwencje o których nie pomyślałem.
2. Czy warto zamówić 5m przewód zamiast 10m jak krótszy mi wystarczy?
1. Czy ja dużo stracę jak tą antenę zamontuję w domu w garderobie, obok routera i modemu zamiast na zewnątrz w ogródku? Może to ma jakieś inne konsekwencje o których nie pomyślałem.
2. Czy warto zamówić 5m przewód zamiast 10m jak krótszy mi wystarczy?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Antena kierunkowa powinna być zamontowana na zewnątrz, inaczej odbicia od ścian pogorszą wydatnie jakość łącza.
Ewentualnie może "patrzeć" przez szybę, albo cienkie poszycie dachu (niemetalowe).
Co do kabla - lepiej 10m i antena na zewnątrz niż nawet metr i antena w czterech ścianach.
Ewentualnie może "patrzeć" przez szybę, albo cienkie poszycie dachu (niemetalowe).
Co do kabla - lepiej 10m i antena na zewnątrz niż nawet metr i antena w czterech ścianach.