Antena kierunkowa ATK-502 - opinie

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tomiooo
Początkujący użytkownik forum

Antena kierunkowa ATK-502 - opinie

Post autor: tomiooo »

hej,
mam problemy z zasięgiem w moim domu i chciałbym wzmocnić sygnał aby polepszyć prędkość internetu - na razie mam tylko GPRS (straszna bieda) przy zastosowaniu antenki powinienem spokojnie przejść na EDGE, a może uda się wbić na UMTSa (do najbliższej stacji ok 5-6 km w linii prostej). Znalazłem antenkę ATK-502, która ma 16dB wzmocnienia http://www.telkob.pl/inkontrahent.php?t ... 0&rg=0&sg= Czy ktoś z Was używał tej antenki? Jak się sprawuje? Może polecicie mi coś podobnego - musi być trzy zakresowa (GSM, GSM1800, UMTS).

PozdrT
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Antena kierunkowa ATK-502 - opinie

Post autor: Jaco »

tomiooo pisze:musi być trzy zakresowa (GSM, GSM1800, UMTS).
Powiem ci jedno. Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.
tomiooo pisze:do najbliższej stacji ok 5-6 km w linii prostej)
To nie tak dużo. Wystarczy dokładnie sprawdzić dokąd sięga sygnał 3G i dobrać odpowiednią antenę.
tomiooo

Jaco pisze:Wystarczy dokładnie sprawdzić dokąd sięga sygnał 3G i dobrać odpowiednią antenę.
Wg danych ze strony Plusa to 4,1km.

Czekam na propozycję anteny jaką Ty byś wybrał, powiedzmy do samego 3G :) Ta antena miała największy zysk energetyczny z tych co znalazłem. Może znasz jakiś dobry sklep gdzie znajdę leszy sprzęt?

PozdrT
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Do samego 3G, będzie dobra TAKA antenka panelowa od Cybertech'a. Ważne jest też to, aby kabel był jak najkrótszy (w miarę możliwości). Powiedz może, gdzie mieszkasz, to zobaczę jak wygląda u Ciebie sytuacja z zasięgiem. Do jakiego to ma być modemu ?
tomiooo

Dzięki za podpowiedź, boję się tylko ze jak się nie uda złapać 3G to będę w plecy 100zł, a na tej ATK mam zawsze w zanadrzu 2G, co do miejsca zamieszkania Miszewko pod Gdańskiem. Najbliższy NodeB w Rębiechowie i podobnie daleko jest do Chwaszczyna.

PozdrT
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

tomiooo pisze:Dzięki za podpowiedź, boję się tylko ze jak się nie uda złapać 3G to będę w plecy 100zł
Masz telefon z 3G ? Wyjdź na zewnątrz budynku, i zobacz czy wskoczy Ci 3G Plusa, jeżeli nie, to możesz w tym pomóc telefonowi, wymuszając 3G,
tomiooo pisze:Najbliższy NodeB w Rębiechowie i podobnie daleko jest do Chwaszczyna
Dokładnie - tak jak piszesz.
ODPOWIEDZ