Podzielenie internetu...

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dziab0ng
Początkujący użytkownik forum

Podzielenie internetu...

Post autor: dziab0ng »

Witajcie- jak w temacie szykuje się do podzielenia internetu - a mianowicie chodzi o budynek, który jest oddalony w odległości ok. 100 m od budynku do którego trzeba dociągnąć internet i teraz wiem, że muszę kupić 2 urządzenia:
1. Router - do podzielenia
2. AP z AP Client do odebrania

i teraz jaki jest problem - mieszkanie, w którym chce to zrobić ma od razu zrobione gniazdka internetowe (RJ45) (i prawdopodobnie w piwnicy jest gdzieś główne w które trzeba by było się wpiąć) w ścianach i trzeba dociągnąć internet do tych gniazdek - problem 2 - chce, żeby w całym domu odbierało także wifi (jest to domek piętrowy) no i podejrzewam, że trzeba kupić 2 anteny kierunkowe (albo chociaż 1?) ale jeżeli antena kierunkowa w AP cliencie będzie zbierać sygnał z tamtego routera to czym będzie go dawać dalej? trzeba postawić kolejny router? czy musi być jakis AP Client z 2 antenami? No i jakich urządzeń użyć żeby internet zbierał bez problemu w całym domu? pomóżcie proszę ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Podzielenie internetu...

Post autor: wojteks »

1. Między budynkami (antenami) musi być widoczność optyczna.
2. W domu z internetem dajesz router, do tego jakiś AP z antenką na zewnątrz budynku (na dachu)
3. W domu drugim dajesz AP Client z taką samą antenką i ciągniesz kabel do najbliższego gniazda ethernet (rj45)
3. W piwnicy dajesz switch łączący kable do gniazd ethernet i masz internet wszędzie po kablu.
4. Jeżeli chcesz dodatkowo po WiFi to stawiasz AP w centralnym punkcie domu.
Nie pomagam na PW!
dziab0ng

czyli tak jak myślałem musze mieć 3 urządzenia ;) widocznośc optyczna jest między tymi budynkami ale nie wiem czy podczas złej pogody nie będzie zakłócać... jeszcze jedno moje pytanie - czy musze mieć 2 x AP i 1 x router?? czy np. w tym budynku w ktorym jest internet jakis obojetnie jaki router ze zwykla antenka na przedluzaczu na parapet, w domu w ktorym mam odebrac http://allegro.pl/item1024762682_ap_cli ... urier.html i wtedy stamtad kablem do gniazdka rj... i dopiero kolejny router w centralnym punkcie kablem jako WAN z rj i dopiero wifi... ....

aaa i jeszcze jedno... rzucilo mi sie na allegro cos takiego:
http://allegro.pl/item1000855304_edimax ... eater.html

ma to 2 anteny i funkcje repeatera... czy to nie dziala jak 2 urządzenia - czyli odbiera i od razu przekazuje dalej??
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

dziab0ng pisze:w domu w ktorym mam odebrac
17dBi na 100m to bardzo duża przesada, na takie odległości to 8dBi maksimum. Właściwie AP powinny się połączyć na fabrycznych antenkach jeżeli będą stały na parapetach zewnętrznych o ile nie ma zbyt dużo sieci WiFi w okolicy.
dziab0ng pisze:ma to 2 anteny i funkcje repeatera
Ja założysz antenę kierunkową to tryb repeatera prawdopodobnie nie będzie działał prawidłowo.
Jeżeli jakieś "podwójne" urządzenie to Ovislink G.Duo poniewaz ma 2 niezależne tory radiowe.
Nie pomagam na PW!
dziab0ng

a co myslicie o takim urządzeniu - http://allegro.pl/item1016603053_linksy ... _expa.html ?? czy ktoś używał czegoś takiego? albo macie namiar jakiś na podobny sprzet maluśki który by przedłużał zasięg w domku ??

no i jaką ma to zasadę działania? czy to tworzy kolejną podsieć z inną nazwą czy poprostu przedłuża sygnał??
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

dziab0ng pisze:albo macie namiar jakiś na podobny sprzet maluśki który by przedłużał zasięg w domku ?
Ovislink WL5460v2 w trybie Uniwersal Repeater ale gwarancji że zadziała brak.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

dziab0ng pisze:a co myslicie o takim urządzeniu
Repeatery Linksysa działają tylko z Linksysami z tego co pamiętam.
ODPOWIEDZ