Problem z zasięgiem sieci wifi w domu!!

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
spiderman3
Stały użytkownik forum

Problem z zasięgiem sieci wifi w domu!!

Post autor: spiderman3 »

Witam! Jestem posiadaczem internetu dla firm pro od Oarnge i mam problem z zasięgiem sieci wifi. Mieszkam w domu jednorodzinnym.(tak dla informacji). Modem-router orange mam umieszczony na strychu i w pomieszczeniach tuż pod strychem zasięg jest bezproblemowy.
W jednym pokoju piętro niżej nie chce mi widzieć sygnału(w innych pomieszczeniach na tym samym poziomie testowałem i zasięg jest). W tym pokoju, w którym nie chce widzieć sygnału znajdują się takie urządzenia jak kopiarka, meble i zegar, który "bimba".
Wie ktoś co może powodować te zakłócenia i jak to naprawić?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z zasięgiem sieci wifi w domu!!

Post autor: Sundance_kid »

Jaki router, jaka budowa domu. Ten pokój w którym nie chce łapać zasiegu jest jakoś na uboczu? Jaka jest moc sygnału w pomieszczeniach obok niego?
spiderman3
Stały użytkownik forum

Post autor: spiderman3 »

nie wiem jaki router bo był w zestawie z internetem dla firm pro do orange ale chyba mv400.
zabudowa jednorodzinna. W tych pomieszczeniach jest około 3 kreski sygnału(na dole oczywiście). Pokój ten nie jest na uboczu tylko praktycznie w środku domu.
Awatar użytkownika
Gicu
Użytkownik forum

Post autor: Gicu »

Router jest skierowany antenką w górę? Ja klientom z reguły ustawiam antenkę w dół. Tak wiem, że są one dookólne ale w wielu sytuacjach to znacznie pomaga.
Orange Business Everywhere 1Mb/s przez VPN
THETA 20,5dBi
HUAWEI E160E
EDIMAX 3G Router
ODPOWIEDZ