Witam serdecznie !!!!!!!
Chciałbym wymienić ruter na bezprzewodowy , bo mam już dość naciagania się z kabelkami po mieszkaniu , i ostatnio do kolekci dołączył jeszcze laptop .
A wiec tak miały by pracować na razie dwa kompy , stacjonarny i laptop ,
w stacjonarnym mam kartę radiową EDIMAX EW-7128g TURBO MODE IEEE 802.11g
a w laptopie też jest ale nie bardzo wiem jaka , na pudełku pisało WLAN 802.11bgn (AS)_WW,WOMD po włączeniu wyskakuje : Połączenie sieci bezprzewodowej - nie podłączono
Sieć bezprzewodowa jest nie podłączona , nie bardzo się znam na informatyce a laptop dostałem w prezencie , i chciałbym żeby obydwa miały bezprzewodowy dostęp do sieci , czyli podzielić dostęp do internetu na dwa kompy , i dobrze by było żeby mogły się razem komunikować przez radiówkę . Internet udostępnia mi sieć TRANSMITEL ich nadajnik jest na pobliskiej górce a u mnie antena zewnętrzna ,półtora metra kabla i ruter i dalej kabelkiem do kompa , ruter nie posiada możliwości bezprzewodowej , ja do nadajnika na górce mam jakieś 3 - 4 km , a prędkość to 384 nie za bogato ale tylko ten jeden operator jest u mnie dostępny od jakiegoś czasu bo wcześniej nie było żadnego ....
Na alegro znalazłem ruter ale nie wiem czy takie coś mogło by u mnie pracować :
http://www.allegro.pl
/item1024840886_ovislink_g_duo_odbierz_i_podziel_net_bez_kabli.html
jak będzie trzeba to dorzucę parę fotek jak to teraz wygląda tzn. jaki ruter i antena odbiorcza ,
i bardzo proszę jak by ktoś mógł mi wytłumaczyć jak pozbyć się tych kabli .
pozdrawiam i czekam na odpowiedz .. jeżeli żle trafiłem to przepraszam bo to jest mój pierwszy post .
Jaki ruter do WiFi ????
Moderator: Moderatorzy
-
maxmax3
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Jaki ruter do WiFi ????
Jeżeli to router (czyli obydwa komputery działają równocześnie po kablu) to wystarczy dodatkowo dołączyć najprostszy Acces Point (Tp-Link WA501G przykładowo). Wyjdzie znacznie taniej niż G.Duo.maxmax3 pisze:półtora metra kabla i ruter i dalej kabelkiem do kompa
Nie pomagam na PW!
-
maxmax3
- Początkujący użytkownik forum
Re: Jaki ruter do WiFi ????
Dziękuję za odpowiedź, ale wolałbym jedno urządzenie a konkretne. Cena 200zł to nie problem, takie co by już w przyszłości nie zmieniać.
[ Dodano: 2010-05-19, 22:35 ]
Morze jeszcze jakieś sugestie ?
ale nadal nie wiem czy G.Duo by było ?
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-05-20, 07:49 ]
Na forum nie krzyczymy (nie piszemy dużymi literami)!
[ Dodano: 2010-05-20, 10:28 ]
A może ktoś posiada taki ruter i podpowie jak to pracuje , czy nie zrywa połączeń i td. , i czy opłaca się go kupić . Jestem początkujący w tych sprawach i myślałem że znajdę tu odpowiedz . Wszyscy tylko krytykują a konkretnej odpowiedzi brak .
http://www.allegro.pl/search.php?sg=0&s ... LINK+G.DUO
Chodzi o ten ruter .
[ Dodano: 2010-05-19, 22:35 ]
Morze jeszcze jakieś sugestie ?
ale nadal nie wiem czy G.Duo by było ?
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-05-20, 07:49 ]
Na forum nie krzyczymy (nie piszemy dużymi literami)!
[ Dodano: 2010-05-20, 10:28 ]
A może ktoś posiada taki ruter i podpowie jak to pracuje , czy nie zrywa połączeń i td. , i czy opłaca się go kupić . Jestem początkujący w tych sprawach i myślałem że znajdę tu odpowiedz . Wszyscy tylko krytykują a konkretnej odpowiedzi brak .
http://www.allegro.pl/search.php?sg=0&s ... LINK+G.DUO
Chodzi o ten ruter .
Ostatnio zmieniony 2010-05-20, 06:49 przez maxmax3, łącznie zmieniany 2 razy.