Czy będzie zasięg HSDPA-BlueConnect, Lubiatowo, Kopalino?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bond009
Początkujący użytkownik forum

Czy będzie zasięg HSDPA-BlueConnect, Lubiatowo, Kopalino?

Post autor: bond009 »

Witam wszystkich forumowiczów,
Wkrótce wyjeżdżam na wakacje do Lubiatowa (woj. pomorskie, powiat wejherowski).

Ze względu na pracę będę musiał mieć w miarę szybki internet - zatem mam takie pytanie:
czy w punkcie żółtym (zaznaczonym na mapie) jest szansa złapania HSDPA BlueConnect z nadajników zaznaczonych na mapie? Wiem, że zasięg zależy od wielu czynników, ale czy są według Was są jakiekolwiek szanse?

Oba nadajniki oddalone są około 7.5 km w linii prostej. Nadajnik w Stilo znajduje się na latarni morskiej, wszędzie dookoła jest przeważnie las. Zamierzam kupić antenę 20.5dBi + modem Option GT Max 3G

Obrazek

Obrazek

Z góry dzięki za wszelkie sugestie...
Awatar użytkownika
Ravir
Stały użytkownik forum

Re: Czy będzie zasięg HSDPA-BlueConnect, Lubiatowo, Kopalino?

Post autor: Ravir »

Kup tą http://www.dipol.com.pl/antena_atk-16-2 ... _A7036.htm antenę i bez kłopotu będziesz miał zasięg. Ja w płaskim terenie, bez przeszkód terenowych z widocznym BTS'em miałem dobry sygnał na panelowej antenie. Kierunkowa z większym zyskiem sprawdzi się jeszcze lepiej. Oczywiście wszystko zależy od warunków, jeśli nie masz w pobliżu jakichś anomalii to spokojnie będziesz miał zasięg. :D
W przypadku anten firmy Dipol musisz pamiętać o zakupie "przejściówki" z FME na wtyk w modemie. Ma to zaletę, że zmieniając modem zmieniasz przejścówkę za 20 zeta a nie "babrasz" się w zarabianie nowego wtyku.
Sierra Wireless USB 309 + AD ADU-635 WA + Draytek Vigor 2910G
ODPOWIEDZ