Palmtop z Korei zamiast modemu CDMA

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Wojtek48
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Wojtek48 »

Dzień dobry,
Mam palmtopa LG LC8000 produkcji Cyon z Korei. System Windows Mobile 2003 ver. koreańska. Mimo to część systemu jest po angielsku, część po koreańsku - ale z uwagi na ikonki można się połapać, czas po francusku. Palmtop posiada wewnętrzny modem A-CDM zaprogramowany na telefon 0196782439 LG Telecom Korea.
Ma też obsługę GPS ale podpowiedziano mi że to GPSA który podobno musi być w kontakcie z internetem. Posiada też wejście SDIO, podczerwień, 24 pinowe firmowe łącze, kamerę i aparat foto. :papa:
Pytanie moje jest takie : Czy jest jakaś możliwość przeprogramowania tego palmtopa tak aby łączył się z bezprzewodowym internetem w Polsce ? Wiem, że technologia CDMA zapewnia indywidualny kod połączeniowy z internetem.
Jakie różnice występują w CDMA polskim i koreańskim. :zdziwko:
Dziękuję za podpowiedź.
Ostatnio zmieniony 2010-06-11, 07:59 przez Wojtek48, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Palmtop z Korei zamiast modemu CDMA

Post autor: ja.michal »

Nie wiem, nie mogę znaleźć, jaka częstotliwość CDMA jest w SKT. Ale nawet jak będzie jak w Sferii ( bo tylko Sferia ma taryfy głosowe i działa w CDMA - Orange tylko internet po RUIM) i korzysta nie z kart RUIM, a właśnie z FSN (czy innego ID urządzenia) czyli jakby numer przypisany do urządzenia, to i jak niestety, ale Sferia nie włączy do swojego systemu terminala zakupionego poza ich dystrybucją.

Co do A-GSP to jest lokalizacja po stacjach operatora i co do zasady operator taką usługę musi udostępniać, aby to działało jak trzeba.

Jeśli chodzi o przerobienie w sensie, aby działał internet w CDMA u nas to nie da rady.
Jeśli po WiFi to teoretycznie można użyć karty WiFi na SDIO.

W sumie to ten telefon w Polsce może służyć jako zegarek, aparat czy kalendarz. Niestety.
Wojtek48

Dziekuję,
Przykro że nie można tego palmtopa podłaczyć do bezprzewodowego internetu :(
Nawet wstawiłem mu Skypa bezprzewodowego i przez nieo rozmawiałem przez PC i Activ Sync. Dla ścisłości podaję jego charakterystykę :
 Wymiary : 110X58X24.2mm.
 Waga : 192g.
 CDMA2000 1X.
 Support GPS function.
 VOD (Video On Demand) and MOD (Music On Demand).
 2.0 WAP browser.
 MMS (Multimedia Messaging Service).
 Intel PXA260 400MHz processor.
 Microsoft Pocket PC 2003 Phone Korean Edition Operating System.
 128MB SDRAM.
 64MB flash ROM.
 2.8” 240X320 pixels 262144 colours touch screen TFT LCD display screen.
 1.1M resolutions CCD VGA digital camera with video recorder/playback and 5X digital zoom function.
 5 way navigation key, power button, camera button and volume up/down button.
 Bulit-in microphone, speaker and earphone/microphone jack with stereo sound.
 Speakerphone.
 Call vibration.
 Voice recording function.
 64 bit polyphonic ring tone.
 SD/SDIO/MMC card expansion slot.
 Infrared and USB client.
 Downloadable pictures, animations and ring tones.
 Pocket PC 2003 Korean editon applications, Microsoft Pocket Outlook: Inbox, Contacts, Calendar, Tasks, Microsoft Windows Media Player 9, Microsoft MSN Messenger, Microsoft Pocket Internet Explorer, Pocket Word, Pocket Excel, Email, Microsoft ActiveSync, handwriting recognition software, Calculator, Currency convertor, Album, File Manager, Task Manager, Instant photo editor, photo caller ID and games.
 Up to 180 hours of standby time.
 Up to 3 ½ hours of talk time.
Po zdjęciu baterii nie widać karty R-UIM tylko jakieś zarysy na blaszce. Dalej nie rozbierałem.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

 CDMA2000 1X.
Ale częstotliwości nie ma podanej. Te dane też znalazłem
Wojtek48 pisze:Po zdjęciu baterii nie widać karty R-UIM tylko jakieś zarysy na blaszce. Dalej nie rozbierałem.
Nici z połączeniem.
Jak napisałem wcześniej, nie na nasz rynek to urządzenie.
Wojtek48

Częstotliwość CDMA chyba jest taka :
S. Korea (uplink)1750–1780 MHz (downlink)1840–1870 MHz,
Polska (uplink) 452,5 - 457 MHz MHz (downlink) - nie znalazłem,
Z jakich powodów nie można zastosować w Polsce tego palmtopa do połączenia z internetem ?
1. Prawnych, ( nie ukradłem tylko kupiłem na Allegro), może umowa miedzynarodowa ?
2. Technicznie za trudne lub niewykonalne, różnica w częstotliowościach, inne ?
:gwiazdki:

ps. wysłałem e-mail do Sferii z zapytaniem i możliwość zastosowania tego palmtopa - odpowiedzieli krótko, że stosują tylko własne modemy - dlaczego ? Brak odpowiedzi.
W Orange dostałem numer : gwiazdka 800, nie dzwonię z uwagi na brak karty w palmtopie.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Wojtek48 pisze:Z jakich powodów nie można zastosować w Polsce tego palmtopa do połączenia z internetem ?
ODP:
Wojtek48 pisze:różnica w częstotliowościach,
nie da się zmienić tego w modemie, jeśli jest tak jak piszesz. Oczywiście pisałeś o cdma orange, sferia działa na 850MHz, ale żeby nie robić sobie bałaganu i chęci zysku dają tylko swoje modemy, nawet jest problem z użyciem odkupionego modemu.

[ Dodano: 2010-06-12, 13:10 ]
Aha u nas jest zwyczaj jeden "pomógł" jednemu użytkownikowi w jednym temacie. Nadmiar zdjąłem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Wojtek48

Palmtop ten jako notatnik czy kamera jest dla mnie nie do przyjęcia. :cry:
Wykorzystanie LG LC8000 jako modemu internetowego jest w Polsce nierealne.
Zatem mam takie pytanie :
Czy można kosztowne A-GPS jakie jest w tym PDA przekształcić na zwykłe GPS ??? :P
Ostatnio zmieniony 2010-06-15, 07:00 przez Wojtek48, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ