Witam, od dłuższego czasu przeglądam forum, chciałbym jednak zapytać o kwestie które mnie nurtują.
Pierwsza z nich to prędkość EDGE, mieszkam we Wrocławiu, w okolicy ok. 1,5 kM od BTSa Orange GSM 1800Mhz + 900Mhz (ten sam maszt), ogólnie w okolicy jest ich jeszcze kilka, ale nie jest to centrum miasta, raczej obrzeża. Mam na modemie zasięg EDGE 99% (1 piętro).
Oznacza to, że mam bardzo dobry sygnał, a sieć GSM jest raczej mało obciążona, więc transfer moim zdaniem powinien być bliski max. dla tej technologii czyli ok. 200-230 kb/s, natomiast testując od kilkunastu dni, nie przekroczyłem nigdy 115 kb/s. Czy to normalna sytuacja i z czego to wynika ? Mam też dobry sygnał 3G, ale pytam o EDGE w kwestii "edukacyjnej".
Druga kwestia to antena w modemach. Mam modem e176 Huawei i czasami poza miastem trudno uzyskać dobry sygnał, więc próbuję różnych sztuczek podwieszając modem pod sufitem, i obracając go w różnych kierunkach (na 2-5 dni nie opłaca mi się montować anteny zewn.)
Pytanie brzmi, czy obrócenie modemem w kierunku przekaźnika node-b / BTSa jest wskazane, i może coś pomóc, czy to tylko złudne odczucie i wbudowana w modem antena i tak odbiera sygnał równomiernie bez względu na ukierunkowanie modemu ?
Jeśli odpowiednie obrócenie modemu może coś pomóc, to którą częścią obudowy kierować go w stację przekaźnikową ?
Trzecia kwestia - zastanawiam się nad zakupem 10 metrowego przedłużacza (kabla) USB, żeby móc ustawić modem pod samym dachem (w domku na działce, gdzie mam slaby sygnał 3G), na allegro są takie przedłużacze "aktywne", których sprzedawcy twierdzą, że można je łączyć "nawet do 50 metrów wg. specyfikacji USB". Czy to faktycznie może działać (10 metrów) ? Zawsze myślałem, że przewód USB może mieć max. 3 metry... Warto się w to bawić, czy lepiej zapomnieć o takim rozwiązaniu ?
Kilka pytań dot. mobilnego internetu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Kilka pytań dot. mobilnego internetu
Może działać pod warunkiem że na końcu tego kabla będzie aktywny HUB USB z zasilaczem 5V 2000mA i do niego podłączysz modem.daromaro pisze:Czy to faktycznie może działać (10 metrów)
Nie pomagam na PW!
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Re: Kilka pytań dot. mobilnego internetu
Na jakiej podstawie to wnioskujesz?daromaro pisze:a sieć GSM jest raczej mało obciążona
Skąd ta prędkość?daromaro pisze:, nie przekroczyłem nigdy 115 kb/s.
Jeżeli jesteś w zasięgu kilku nodów jest możliwa taka sytuacja. Pobierz <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> uruchom komunikacje AT i będziesz miał dane z jakiego noda korzysta. I będziesz widział czy sie przelogowuje czy nie.daromaro pisze:Pytanie brzmi, czy obrócenie modemem w kierunku przekaźnika node-b / BTSa jest wskazane, i może coś pomóc, czy to tylko złudne odczucie i wbudowana w modem antena i tak odbiera sygnał równomiernie bez względu na ukierunkowanie modemu ?