Zrywanie połączenie WiFi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
klusek89
Użytkownik forum

Zrywanie połączenie WiFi

Post autor: klusek89 »

Witam wszystkich użytkowników forum, jestem nowy tutaj. Zarejestrowałem się bo ostatnio pojawił się u mnie problem z działaniem WiFi. Internet mam z UPC, który podłączony kabelkiem jest do stacjonarnego kompa, działa bez najmniejszego problemu, router mam TP- LINK - WR340G, dostarcza internet do mojego lapka Lenovo Y530, a wbudowaną kartą sieciową Intel(R) Wireless WiFI Link 5100. Router mam od 8 miesięcy, przez 7 miesięcy internet śmigał jak złoto, połączenie się nie zrywało. Ale przez ostatni miesiąc połączenie z niewiadomych przyczyn zaczęło się rwać, najpierw po 3-4 godzinach użytkowania, a w ostatnich dniach nawet zaraz po połączeniu, oczywiście zaraz się sam łączy, ale taki przerywany internet co 3-4 min jest do niczego po prostu:D, na stacjonarnym nic nie zrywa połączenia, także przypuszczam, że z routerem wszystko jest ok, czyli wina jest po stronie karty sieciowej w lapku? proszę o radę bo nie wiem czy reklamować lapka czy router,
z góry dziękuję i pozdrawiam

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-06-14, 10:58 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-06-14, 09:58 przez klusek89, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krzywyzzz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Zrywanie połączenie WiFi

Post autor: krzywyzzz »

Musisz aktualizować firmaware na najnowsze. W tym tamacie to pomogło.
klusek89
Użytkownik forum

ok spróbuję, a to firmaware mam zainstalować na stacjonarnym tak?
Awatar użytkownika
krzywyzzz

Firmware aktualizuj tylko przez komputer podłączony do routera przez kabel sieciowy. Przez siec Wifi nie jest wskazane przez producenta.
klusek89
Użytkownik forum

Ok zaraz to spróbuje i napiszę czy to rozwiązało problem, teraz od Twojego pierwszego postu net mi się z 5 razy wyłączył i włączyl:D, także strasznie uciążliwe to jest;/

[ Dodano: 2010-06-14, 10:48 ]
Kurczepobrałem to, ale jest to w formacie bin. i mi chce VLC media playerem otworzyć, o co chodzi?

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-06-14, 11:00 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-06-14, 10:00 przez klusek89, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

klusek89 pisze:ale jest to w formacie bin. i mi chce VLC media playerem otworzyć, o co chodzi?
Uaktualnienie firmware robi się ze strony konfiguracyjnej routera po zalogowaniu się na niego.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krzywyzzz

Aktualizacje przeprowadzać po zalogowaniu się do routera poprzez adres 192.168.1.1 wpisując go w przeglądarce. Następnie wpisz login:admin , hasło admin. Przejedz w menu routera do Maintenance/System Tools/Firmware. I wybierz plik z z bin. Później przyciśnij upgrade.
Ostatnio zmieniony 2010-06-14, 10:05 przez krzywyzzz, łącznie zmieniany 3 razy.
klusek89
Użytkownik forum

aha, oki dzięki zaraz to zrobię:)

[ Dodano: 2010-06-14, 11:17 ]
ok zrobiłem jak napisałeś, zaktualizowało sie i teraz bedę czekał i patrzył:D, napisze później czy pomogło, pozdrawiam i dzieki za tak szybka odpowiedź:)

[ Dodano: 2010-06-14, 11:21 ]
kurde, teraz znowu mój laptop nie wyszukuje mojej sieci:/, po prostu jakby jej nie było:/, a na stacjonarnym chodzi bez problemu.
Ostatnio zmieniony 2010-06-14, 11:20 przez klusek89, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krzywyzzz

Po aktualizacji musisz teraz włączyć siec wifi w konfiguracji routera. Dokładnie to przejdź do Basic Settings/Wireless/Wireless Settings Następnie zaznacz Enable Wireless Router Radio, oraz Enable SSID Broadcast
klusek89
Użytkownik forum

ok teraz wszędzie działa internet, i jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> WiFi się nie rozłącza, dzięki wielkie, pozdrawiam

[ Dodano: 2010-06-14, 22:08 ]
ok, dziękie krzywyzzz, WiFi się nie rozłącza, wszędzie net jest, i nawet dużo szybciej chodzi!!!:), wielkie dzięki jeszcze raz, i serdecznie pozdrawiam:)

[ Dodano: 2010-06-14, 22:40 ]
kurde jak włączyłem grę Battlefield Bad Company 2 to znowu mi WiFi się wyłączyło, grałem w nią już od kwietnia i do tej pory nic takiego nie było, jak na necie siedze tylko to działa, masz możę jeszcze pomysł na to?:)
Awatar użytkownika
krzywyzzz

A jak włączasz inne gry sieciowe też zrywa Ci wifi ?
klusek89
Użytkownik forum

nie gram w inne gry sieciowe:D, tylko BFBC2, i to ostatnio tak, przedtem nic takiego sie niedziało;/
Awatar użytkownika
krzywyzzz

Pierwszy raz spotkałem z takim przypadkiem. Rozłącza Ci nawet jak laptop jest blisko routera ? Jak laptopa masz podpiętego przez kabel też się tak dzieje? Zabezpieczyłeś sieć wifi hasłem takie pytanie profilaktyczne.
klusek89
Użytkownik forum

kurde teraz to już nie wiem, grałem teraz od 23.30 i ani razu nie rozłączyło, a jak zaczynałem koło 23 to trzy razy mi się rozłączył, zabezpieczyłem hasłem oczywiście, nie wiem poczekam jeszcze parę dni i zobaczę czy dalej się tak będzie działo, odezwę się za parę dni, pozdrawiam

[ Dodano: 2010-06-15, 08:52 ]
kurde dalej mi przerywa jednak połączenie, nawet jak nie gram, wczoraj chodziło, a dzisiaj jak siedzę na necie to mnie wywala co jakiś czas;/, masz może jeszcze pomysł co to może być?

[ Dodano: 2010-06-15, 13:56 ]
dalej tak samo, zainstalowałem teraz jeszcze najnowsze stery do karty sieciowej, i wyłącza się jak siedzę na necie, raz jest polączenie przez pół godziny, raz przez 1 min i muszę znowu włączać, nie wiem co mógłbym jeszcze zrobić, poradź mi coś jeszcze.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

Pobierz WLAN Optimizer
Zaznacz opcję: Disable background scan.
klusek89
Użytkownik forum

ok, już wszystko śmiga, i nie zrywa połączenia, kolega mi doradził żeby może kanał zmienił i zmieniłem i chodzi jk złoto:), dzięki wszystkim i pozdrawiam
ODPOWIEDZ