Internet bezprzewodowo od sąsiada.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Angry_Us3r
Początkujący użytkownik forum

Internet bezprzewodowo od sąsiada.

Post autor: Angry_Us3r »

Witam. Niebawem kończy się mi umowa z moim dostawcą Internetu radiowego "kolejowego", jego prędkośc to niecałe 450 kb/s, straszne zmulenie w "godzinach szczytu", do tego abonament 75 zł/ mies. [zdzierstwo].

Tak się składa, że na mojej wsi nie mam możliwości założenia telefonu stacjonarnego, po mojej stronie szosy nie ma takiej możliwości ze strony TP [XXIw. hmm], więc nie mogę zamówić Neostrady.

Jednak mój sąsiad z naprzeciwka posiada łącze z Neo. Mam pomysł na podzielenie łącza 6 mb/s na dwóch, po równe 3 mb/s, chciałbym wykorzystać swoją antenę, która mi zostaje po zakończeniu umowy do odbierania sygnału biegnącego stamtąd poprzez jakiś silny nadajnik WIFI, który mój kumpel mógłby zamontować u siebie 24/7, tylko, że bez żadnego stawiania servera itp. lub po prostu coś w formie routera z AP ale bardzo mocną anteną [odległość od domów to jakieś 40-60m plus przeszkoda w postaci jednego średniego drzewa]. Czy jest taka możliwość? Dodam, że na nadajnik dla kumpla mogę wydać do 300-400zł. Jest to poważny zamiar, proszę o fachowe porady i pozdrawiam serdecznie użytkowników Forum. ;)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Internet bezprzewodowo od sąsiada.

Post autor: sp6huk »

Jaki modem jest u sąsiada ? Sąsiad też chce korzystać z WiFi ? Jaki masz sprzęt do "odbioru" internetu, z którego teraz korzystasz ?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Angry_Us3r pisze:[odległość od domów to jakieś 40-60m plus przeszkoda w postaci jednego średniego drzewa].
Czy jest możliwość umieszczenia anten aby widziały się optycznie?
Angry_Us3r

sp6huk - sąsiad ma telewizje z Neostrady plus do jego PC Net leci przez modem USB [przypominający pendrive] Huawei, więcej nie jestem w stanie powiedzieć. Sąsiadowi nie zależy na żadnym WiFi, ma stacjonarkę, tak jak ja, taka opcja byłaby dla niego korzystna - 3 mb/s zamiast 1mb/s w podobnej cenie. Co do sprzętu [moja antena] zabij mnie ale nie mam pojęcia co to jest. Jutro moge trzasnąć zdjęcie tego wynalazku. Wiem tyle: ip jest stałe, kabel leci od tej anteny bezpośrednio bez żadnego modemu.

Jaco - hmm to drzewo opisane wyżej to brzoza, jak zapewnie wiesz ma dość gęste ale małe liscie, więc mogę powiedzieć "prawie by się widziały." :) Dzięki Wam za szybkie odpowiedzi. Czekam na pomysły ;)

PS. Dostawca mojej sieci to Sieci Teleinformatyczne SERWISNET
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Angry_Us3r pisze:więc mogę powiedzieć "prawie by się widziały."
Wejdź na swój dach , balkon jeśli masz i poszukaj miejsca na dachu sąsiada który będziesz widział. Tam należało by zamocować antenę która by nadawała. Wówczas masz 100% pewność że sygnał zostanie odebrany w pełni bez strat.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Angry_Us3r pisze:sp6huk - sąsiad ma telewizje z Neostrady plus do jego PC Net leci przez modem USB [przypominający pendrive] Huawei
To zapewne ma LiveBoxa z kartą sieciową WiFi - tylko po co podłączał stacjonarkę bezprzewodowo ? :roll: A więc jak sąsiad nie musi mieć WiFi to niech podłączy się wtedy przez skrętkę, Ty kupisz Ovislink'a WL-1600GL na którego wgrasz Tomato. Ovislinka podłączysz do portu LAN w LiveBox'ie, a sąsiada kablem do Ovislinka. Od Ovislinka pociągniesz kabel do anteny, która będzie znajdować się u sąsiada. U siebie w domu zamontujesz też antenę, którą podłączysz do AP/routera lub karty sieciowej WiFi jeżeli już takową posiadasz. To tyle. No i przycinasz sobie transfer na Ovislinku.
Angry_Us3r

Powiedzmy, że znalazłem takie miejsce [idealnego niestety nie ma], to teraz przejdźmy do tego, jaki nadajnik powinienem zakupić, ile mnie to wyniesie. Jak już pisałem kolega ma w domu nadajnik i modem USB Huawei, zastanawiam się jak to kurczę podłączyć do nadajnika, jaką miałby on formę? Jakieś konkreciki po prostu. :) Ja oczywiście się za to sam nie zabieram, będę musiał zwerbować kogoś bardziej obeznanego. Dzięki
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Angry_Us3r pisze:Jak już pisałem kolega ma w domu nadajnik i modem USB Huawei, zastanawiam się jak to kurczę podłączyć do nadajnika, jaką miałby on formę?
Jaki nadajnik ? Jaki modem USB Huawei ? O co kaman ? To on nie ma LiveBoxa ? Konfigurację pod LiveBoxa już Ci przedstawiłem powyżej :roll:
Angry_Us3r

Sorki, nieważne :] wracając do tej konfiguracji pod LiveBoxa. Ovislink widze, że w miarę tani, jaki byłby koszt nadajnika? I czy musi być to ten sam model, co mój, czy jakiś inny dałby radę? Ufff... jeszcze jedno [no prawie] pytanie. Powiedzmy, że kupiłem już Ovislinka [mam nieużywanego jeszcze NETGEARA WGR 614 może on się nada?], nadajnik, który mi polecisz etc. etc. jak to wszystko ustawić, mowa o dwóch antenach... pewnie bez fachowca się nie obejdzie? :(
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Angry_Us3r pisze:jaki byłby koszt nadajnika?
Po co Ci nadajnik, stację radiową czy telewizyjną zakładasz ?,
Angry_Us3r pisze:I czy musi być to ten sam model, co mój, czy jakiś inny dałby radę?
Do LiveBoxa (o ile sąsiad w ogóle go ma, bo widzę, że sam nie wiesz co tam jest) to musi być Ovislink, gdyż ma on możliwość wgrania Tomato, za pomocą, którego będziesz mógł po równo przydzielić transfer. Ile ma być osób w sieci ? Tylko Ty i sąsiad - tak ?,
Angry_Us3r pisze:[mam nieużywanego jeszcze NETGEARA WGR 614 może on się nada?]
Nie da rady podzielić łącza "po równo" tym routerem. Do tego nie ma Clienta, więc nawet nie można dać go na "odbiór" łącza, i na dodatek antena zamontowana na stałe,
Angry_Us3r pisze:jak to wszystko ustawić
Może najpierw zorientuj się, co stoi u sąsiada, a potem pogadamy :]
Ostatnio zmieniony 2010-06-19, 21:59 przez sp6huk, łącznie zmieniany 2 razy.
Angry_Us3r

Dobra, więc Netgear odpada. Jutro się przejdę do niego i zobaczę, co dokładnie tam ma :) Mam nadzieję, że dalej mi podpowiesz. Dzięki wielkie za poświęcony czas, do napisania.
Angry_Us3r

Witam ponownie, byłem dziś u niego, jest LiveBox. Na dodatek mam idealne miejsce, bez żadnych przeszkód ;) więc co dalej, gdy już jestem pewien, z czym mamy do czynienia?

PS> wrzucam fotki anteny, którą posiadam, ma być ona po drugiej stronie domu, zostaje mi na własność po zakończeniu umowy. Ciekawe czy się nada... :szok:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Antenka może być. Czyżby to ElboxRf - TetraAnt :roll: Co jest w puszce ? Jakiś AP ?.

A więc u Ciebie zostaje to co jest. Zobacz co jest w puszce, bo przydałoby się "skręcić" moc "nadawania". U sąsiada stawiasz Ovislinka WL-1600GL, którego podłączasz do LiveBoxa. Sąsiada podłączasz kablem do Ovislinka. Od Ovislinka puszczasz kabel do anteny, którą zamontujesz u sąsiada. Kupujesz np.
TAKĄ antenkę, i do tego kabel koncentryczny np. TAKI już z zarobionymi końcówkami, abyś nie musiał się bawić. No i oczywiście wgrywasz Tomato na router.
Angry_Us3r

W puszce musi być coś w rodzaju modemu, przynajmniej wszystko na to wskazuje. Jutro rozkręce i porobię zdjęcia :) Od tej puszki wychodzi tylko skrętka, bezpośrednio do kompa, ma ona jeszcze tylko "dorobione" zasilanie [wpięte + i - z zasilacza do odpowiednich żyłek w skrętce.] Czyli mam do kupienia Ovislinka, antenę, kabel. A moją antenę podłączam do kompa tak, jak jest lub wpinam sobie po drodze np. mojego Netgeara, right? :)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Angry_Us3r pisze:Czyli mam do kupienia Ovislinka, antenę, kabel
Ovislink + antena + kabel do anteny + skrętka dla sąsiada, jeżeli nie ma,
Angry_Us3r pisze:A moją antenę podłączam do kompa tak
Nie antenę, tylko skrętkę od AP czy routera, który siedzi w puszce,
Angry_Us3r pisze:lub wpinam sobie po drodze np. mojego Netgeara
Wtedy wpinasz do Netgear'a skrętkę którą masz już w domu.
Angry_Us3r

Wszystko jasne :) Sorry, że tak męczę, ale to już w miarę poważne zamiary i wydatki, więc muszę się dowiedzieć jak najwięcej. Tomato wgrać się nauczę na forum... antenę przykręcić, kable poprowadzić potrafię... :D Ale ustawić te anteny... muszą się widzieć optycznie to wiem, ale czy w idealnym poziomie, bądź pod tym samym kątem? Inaczej mówiąc - precyzja jest bardzo znacząca? Jeśli jeden czy dwa cm przesunięcia oznacza klapę to nie podołam.

Drugie: powiedzmy, że wszystko jest zmontowane. Podział łącza na Ovislinku ustawiony. Anteny się widzą i... tak po prostu to samo z siebie będzie śmigać?
danielr212121
Użytkownik forum

Post autor: danielr212121 »

Najpierw wszystko dokladnie podlacz potem bedziesz konfigurował.
Odleglosc od anten jest niwwielka a anteny o małym zysku maja szeroka wiazke wiec o precyzyjne wizowanie sie nie martw (ustaw na oko ) a i zeby anteny byly w tej samej polaryzacji.

Zobacz co masz w tej puszce, co to za Ap siedzi w srodku (tplink 543g, ovislink 5460, moze co innego) ?
Angry_Us3r

danielr212121 pisze:Zobacz co masz w tej puszce, co to za Ap siedzi w srodku (tplink 543g, ovislink 5460, moze co innego) ?
Jakiś tp link, dzisiaj zaglądałem, chyba coś takiego:

http://www.cyberteam.pl/produkt/show/671.html

wygląda tak samo.

:) jak będę montował wszystko to mam zamiar wyciągnąć go sobie do pokoju, kabel od anteny ma 2 metry, a po co ma marznąć czy się smarzyć na słońcu :)

Mniej więcej wiem już co i jak, gdy pokupuję wszystko na pewno jeszcze napiszę :P

PS. [edit] *już nieważne* :)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Angry_Us3r pisze:chyba coś takiego:
http://www.cyberteam.pl/produkt/show/671.html
wygląda tak samo
To nie jest to samo, i na pewno nie wygląda tak samo. Bo gdzie złącze antenowe :hyhy: Jak wygląda podobnie, to jest to np. TL-WA500G, czy nowszy TL-WA501G.
Angry_Us3r

Ta antenka się nada?

http://www.allegro.pl/item1077704805_in ... p_sma.html
danielr212121
Użytkownik forum

Post autor: danielr212121 »

sp6huk pisze:
Angry_Us3r pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
To nie jest to samo, i na pewno nie wygląda tak samo. Bo gdzie złącze antenowe :hyhy: Jak wygląda podobnie, to jest to np. TL-WA500G, czy nowszy TL-WA501G.
kolega ma racje to musi byc TL-WA500G, czy nowszy TL-WA501G.
Angry_Us3r pisze:Ta antenka się nada?

http://www.allegro.pl/item1077704805_in ... p_sma.html
tak moze byc interline, to dobra firma

Wiesz na taka odleglosc [60m ,70 m] to nawet na patykach od Ap bedzie dzialalo.A jak robisz na panelach to nie dawaj duzo kabla koncentrycznego. Twoj zestaw odbiorczy jest jak najbardziej ok. Tplinka mozesz zostawic na zew w puszce hermetycznej nic mu nie bedzie ( zamontuj gdzies pod dachem zeby slonce mu nie grzalo najlepiej) za to bedziesz mial krotszy kabel koncentryczny i nie bedziesz mial strat na kablu i z moca zjedziesz do min po obydwu stronach i bedzie ok

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-06-23, 07:35 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-06-23, 06:34 przez danielr212121, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ