Pytanie techniczne
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Pytanie techniczne
Witam. Mam pytanko, czy można zrobić coś takiego żeby użyć anteny dookólnej np.antena Yagi i powiedzmy czegoś na styl rutera żeby ten sygnał (oczywiście w jakiś sposób wzmocniony) siał powiedzmy po domku jednorodzinnym żeby nie było słabego sygnału sieci komórkowej. Pytam się bo mam właśnie problem z zasięgiem muszę chodzić po działce i szukać sygnału 

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Pytanie techniczne
Tu może pomóc tylko to http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=114680#114680 . Ewentualnie przejście od operatora który w tym miejscu ma dobry zasięg.syzzyfik pisze:Mam pytanko, czy można zrobić coś takiego żeby użyć anteny dookólnej np.antena Yagi i powiedzmy czegoś na styl rutera żeby ten sygnał (oczywiście w jakiś sposób wzmocniony) siał powiedzmy po domku jednorodzinnym żeby nie było słabego sygnału sieci komórkowej.
-
- Stały użytkownik forum
Re: Pytanie techniczne
Witam,
Pozwolę sobie podłączyć się do tematu. Moje pytanie jest trochę inne. W mojej lokacji mam bardzo słaby sygnał GSM. W zależności od telefonu i miejsca albo zanika zupełnie albo jest tak na "dwie, trzy kreseczki". Oczywiście wpadłem na pomysł podłaczenia anteny zewnętrznej. Jednak jest to rozwiązanie problematyczne. Dziś juz niewiele telefonów ma gniazdo zewnętrznej anteny no i te ciągnące się przewody... Poczytałem troche o repeaterach sygnału jednak jest to rozwiązanie bardzo drogie. Szukając informacji na en temat trafilem na kilka opinii z następującym rozwiązaniem. Kupujemy antenę kierunkową o bardzo dużym zysku a następnie podłączamy ją bezpośrednio (przez przewód koncentryczny) do anteny dookólnej, która wypromieniuje lokalnie to co zbierze antena kierunkowa. Pytanie czy ktoś sprawdzał to w praktyce? Jeśli tak to jaka jest skuteczność i zasięg takiego rozwiązania oraz jakie zasady trzeba zachować przy połączeniu anten.
Pozdrawiam
Pozwolę sobie podłączyć się do tematu. Moje pytanie jest trochę inne. W mojej lokacji mam bardzo słaby sygnał GSM. W zależności od telefonu i miejsca albo zanika zupełnie albo jest tak na "dwie, trzy kreseczki". Oczywiście wpadłem na pomysł podłaczenia anteny zewnętrznej. Jednak jest to rozwiązanie problematyczne. Dziś juz niewiele telefonów ma gniazdo zewnętrznej anteny no i te ciągnące się przewody... Poczytałem troche o repeaterach sygnału jednak jest to rozwiązanie bardzo drogie. Szukając informacji na en temat trafilem na kilka opinii z następującym rozwiązaniem. Kupujemy antenę kierunkową o bardzo dużym zysku a następnie podłączamy ją bezpośrednio (przez przewód koncentryczny) do anteny dookólnej, która wypromieniuje lokalnie to co zbierze antena kierunkowa. Pytanie czy ktoś sprawdzał to w praktyce? Jeśli tak to jaka jest skuteczność i zasięg takiego rozwiązania oraz jakie zasady trzeba zachować przy połączeniu anten.
Pozdrawiam