Problem z instalacją modemu - NOKIA 7250

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
cc
Początkujący użytkownik forum

Problem z instalacją modemu - NOKIA 7250

Post autor: cc »

Witajcie!

Mam NOKIA 7250 i nie mogłem znaleźć do niej sterowników pod WIN XP 32 Bit. Chce uruchomić tą Nokie jako modem, ale niestety w katalogu pakietu PC SUITE (po zainstalowaniu go na dysku komputera) nie ma driverów do NOKII 7250. Są do 7230, 7210 i wielu innych (raczej starych) modeli, ale nie ma do 7250.

Co mam zrobić ?

Dodam, że mam netbooka HP mini z Windowsem XP 32 bity i komputer się łaczy z telefonem. Pakiet PC SUITE działa i się komunikuje z telefonem. Niestety nie mogę zainstalować samego modemu, tak żeby był widziany przez aplikacje typu iPlus-a. Próbowałem wgrać drivery innych modeli, ale pokazuje się okno wybrania portu i nie ma nic do wybrania (puste okno). Łącze się przez kabel (CHYBA DKU5).

Proszę o pomoc!

Dzieki! CC
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Problem z instalacją modemu - NOKIA 7250

Post autor: ja.michal »

Nie połączysz się przez aplikację iPlusa i tego typu niestety.
Musisz zrobić dial-up. Sterownik należy wybrać ręcznie. Będzie pasował od 6610.

[ Dodano: 2010-06-21, 15:25 ]
Sterownik jest na stronie Nokii.
http://www.europe.nokia.com/include/sup ... er_eng.msi

Niestety jeśli kabel nie jest oryginalny to nie zadziała najpewniej.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

ja.michal pisze: Niestety jeśli kabel nie jest oryginalny to nie zadziała najpewniej.
Trzeba zrobić tak: odinstalować wszystko co jest związane z Nokią w sumie oprócz PCSuite. Drivery i takie tam. Potem z płytki od kabla instalujemy, podpinamy modem na kablu, nowe urzadzenie, wskazujemy sterownik, ignorujemy komunikat o niezgodności, patrzymy na którym porcie się zainstalował. Kwerenda modemu, jeżeli działa to dial up i wsio.
cc
Początkujący użytkownik forum

Post autor: cc »

Można powiedzieć, że tak zrobiłem jak napisaliście. Zainstalowałem driver od kabla, a później modem od 62xx. Modem jest widoczny w systemie. Czy mam też zainstalować sam telefon "Nokia 7250 phone" ? Czy raczej nie ? Teraz PC SUITE nie łączy się z telefonem. Zrobiłem dial-up (wpisałem numer i bez loginu i bez hasła. wpisałem DNS-y, tylko nie wiem jakie IP - zrobiłem automatyczne). Próbuje przez PLAY-a się łaczyć.

Czy w telefonie mam coś ustawiać ?

Generalnie dostaje cały czas błąd 633 - że inny program korzysta z portu (ale wyciąlem co się da w Sys trayu i nic).

Druga sprawa - na karcie iPlus mam zasięg w telefonie. Wszystko gra.
Na karcie PLAY ONLINE telefon nie pokazuje ani zasięgu (nawet jednej kreski, mieszkam w Wawie), ani nie ma tymbardziej GPRS-a.

Coś robię nie tak ?

Próbowałem też wpisywać dodatkowe komendy

AT+CGDCONT=1,"IP","internet" - które tu są na forum i nie pomogło.

Zainstalowałem program NET-INFO, ale wyskakuje błąd jak chce zahaczyć opcję "AT....".
Będzie pasował od 6610.
Nie mam go na liście driverów Windowsowych (w XP-kach PL 32 bit).

Dodam, że mam kabel nieoryginalny, made in china.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Po zainstalowaniu modemu zrób jego kwerendę. Zajrzyj do <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38343#38343" target="_blank">»FAQ«</a> jak to zrobić. Jeśli kwerendę przejdzie to prawidłowo skonfigurowane połączenie powinno działać. Ważne aby była aktywna usługa przesyłania danych na karcie i jeśli to pre-paid to środki na koncie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

cc, Play Online działa tylko i wyłącznie w sieci macierzystej 3G Playa.
Te telefon ma tylko GPRS w GSM.
ODPOWIEDZ