pelen zasieg - slaba szybkosc z blueconnectem
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
pelen zasieg - slaba szybkosc z blueconnectem
Witam. Pozyczylem karte blueconnecta od ojca do swojego mieszkania by przetestowac jak to chodzi i jestem zawiedziony. Mam do nadajnika kolo kilometra, zasieg pełen: 5 kresek a mimo to maksymalna szybkosc czasem dochodzi do 130kb a czasem np tylko ok 57kb, i to wszystko w odstepie kilku minut...strasznie skacze. Wie ktos moze co mozna jeszcze zrobic??
-
- Stały użytkownik forum
Re: pelen zasieg - slaba szybkosc z blueconnectem
Ale masz EDGE'a czy UMTS ?walker214 pisze:.....Mam do nadajnika kolo kilometra, zasieg pełen: 5 kresek a mimo to maksymalna szybkosc czasem dochodzi do 130kb
Cytat przyciety przez Moderatora ->BliSki - Panie i Panowie tniemy zbedne cytaty!
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Sprawdzałeś szybkość ze stron na forum?U mnie przy tylko 3 kreskach zasięgu na Option Globetrotter Combo Edeg jest w granicach 150 kb/s ściąganie ok 20 kb/s.Pełen zasięg może pomóc ale nie zawsze.Wsztstko ma się używanym sprzętem do połączeń.Testowałem niby EDGE w miejscowości gdzie według mapki powinien być w 100% i byłem zawiedziony.Zasięg w GTMM wskazywał 100% a prędkości miałem mniejsze niż u mnie w domu przy urzyciu dookólnej anteny zewnętzrnej o 20 metrach kabla.Mieszkam w dwu piętrowym bloku w dodatku na parterze stąd te metry kabla.
- kemott1
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Miałem coś identycznego, ale u mnie to było spowodowane po prostu dwoma nadajnikami ery oddalonymi w podobnych odległościach. Może po prostu bts nie wyrabiaMam do nadajnika kolo kilometra, zasieg pełen: 5 kresek a mimo to maksymalna szybkosc czasem dochodzi do 130kb a czasem np tylko ok 57kb, i to wszystko w odstepie kilku minut...strasznie skacze.

gc75e , es75 AKCJA PAJACYK , >> DZIECI NEOSTRADY<<
- Selvis
- Stały użytkownik forum
Ha..
Nie podam dokładnie miejsca gdzie to na Forum wyczytałam, ale (jeśli mnie pamięć nie myli) pisał o tym raptou.
Max sygnał to nie wszystko. Liczy sie też stopień odbicia sygnału (czy coś podobnego). Czyli - czym więcej przeszkód, odbić itp - tym więcej błędów, z którymi musi sie uporać program.
Ja mam poziom sygnału 100%, a jednak prędkości o wiele niższe (I piętro) niż na tym samym kompie postawionym u sąsiada (IV - okno wychodzi na BTS-a i jest stamtąd "w bezpośrednim polu widzenia").
Coś więc w tym jest.
Do tego dochodzi to co już też było wielokrotnie poruszane:
Rozmowy mają pierwszeństwo przed transmisją danych.
Niezłe prędkości są w nocy, gdy BTS obsługuje mniej rozmów i nie jest tak obciążony.
Nie podam dokładnie miejsca gdzie to na Forum wyczytałam, ale (jeśli mnie pamięć nie myli) pisał o tym raptou.
Max sygnał to nie wszystko. Liczy sie też stopień odbicia sygnału (czy coś podobnego). Czyli - czym więcej przeszkód, odbić itp - tym więcej błędów, z którymi musi sie uporać program.
Ja mam poziom sygnału 100%, a jednak prędkości o wiele niższe (I piętro) niż na tym samym kompie postawionym u sąsiada (IV - okno wychodzi na BTS-a i jest stamtąd "w bezpośrednim polu widzenia").
Coś więc w tym jest.
Do tego dochodzi to co już też było wielokrotnie poruszane:
Rozmowy mają pierwszeństwo przed transmisją danych.
Niezłe prędkości są w nocy, gdy BTS obsługuje mniej rozmów i nie jest tak obciążony.
- piotr2802
- Specjalista bezprzewodowy-senior
walker214 pisze: czasem dochodzi do 130kb a czasem np tylko ok 57kb, i to wszystko w odstepie kilku minut...strasznie skacze. Wie ktos moze co mozna jeszcze zrobic??
Ja bym skakał z radości gdybym miał w Krakowie w Orange takie prędkości w EDGE, bo średnio to wyciągam 70kb/s

Podaję odczyt z Aplikacji Wireless Menager