Problem z Sony Ericsson GC79

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Iushiban
Początkujący użytkownik forum

Problem z Sony Ericsson GC79

Post autor: Iushiban »

Kupilem modem "Sony Ericsson GC79 GPRS/Wireless LAN PC Card" aktywowany w iPlusie. Ponieważ <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> laptopa a zależalo mi na bezprzewodowym to kupilem do niego Adapter z PCI na PCMCIA żeby móc go podlaczyć.
Po zainstalowniu oprogramowania w postaci "iPlus manager wer 1.1" który byl dolaczony do pakietu iPlusa okazalo sie że jak odpalam aplikacje iPlus manager i prubuje sie polaczyć wyskakuje info "wlóż modem". Co rozumiem przez wlożenie modemu do adaptera PCMCIA. Tak też czynie ale to nic nie zmienia. Kiedy ponownie próbuje sie polaczyć wyskakuje to samo info o tym żebym wlożyl modem, pomimo tego że modem apewno jest dobrze podlaczany w slocie. Adapter <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> dziala bo świeci sie lampka kontrolna jak wloże modem no i system go wykryl i zainstalowal sterowniki. Wiec z adapterem raczej jest wszystko OK. Pomyslalem że może <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> zasięgu albo modem jest walnięty. Dlatego zainstalowalem iPlusa na laptopie kumpla i wszystko śmigalo jak należy. Zasieg byl no i o modem sie nie dopytywal.
Musze dodać że PC na którym chce podlaczyć tego iPlusa to:
Celeron 600MHz
64MB ram
karta graficzna 32 MB
Windows 98 2-ga edycja
i inne bajery mniejszego znaczenia.
Natomiast w instrukcji obslugi pisze że wymaga między innymi 128 MB ramu i windowsa 98SE.
Problem nie tkwi raczej w zakluceniach spowodowanych przez bliskosc zasilacza ponieważ jak testwowalem modemna laptopie i zblizylem go do zasilacza (nawet blizej niz jest on w kompie stacjonarnym) nie powodowalo to spadku zasiegu czy przerwań w transmisji. Podejżewam że problem jest w przejsciówce ale nie jestem pewien być może coś innego. Może ktoś z was mial już ten problem i może mi pomóc. Modem też <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> jest sprawny bo sprawdzalem go nawet teraz i śmigal calkiem dobrze (zasieg 4/5 i ponad 11kb transferu). Czy ktoś mi może odpowiedzieć na pytanie czy moje trudności z zainstalowaniem go polegają na braku wystarczajacej ilości RAMu czy może na za starym windowsie lub być może problem tkwi w czymś innym. Prosze was o pomoc bo musze placić abonament 60 zl miesiecznie a <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> użytku z tego sprzętu... :/ Czy może mieć to zanczenie kluczowe że używam tego modemu w kompie stacjonarnym pomimo że z zalożenia są to modemy przeznaczone do kompów przenośnych... ?
MariuszDW

Re: Problem z Sony Ericsson GC79

Post autor: MariuszDW »

Wściekłeś się? To już trzeci tekst i 2 wątek.
Gość

Post autor: Gość »

sory ale musialem napisac bo poprzedni gdzies zaginol ponoc z powodu awari serwera czy cos w tym stylu.
Nawet jezeli sie wscieklem to nie bez powodu. Wsciekly jestem bo nie dziala i <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> co zrobic. Poprostu szukam pomocy
MariuszDW

Post autor: MariuszDW »

Ja widziałem wtedy oba twoje nowe wątki i odpisywałem na post z tym samym problemem który dałeś na końcu innego wątku.
Awatar użytkownika
Tomekłódź
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Tomekłódź »

Ja też miałem taki problem. Instaluje Ci się <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> modem i czy widać go menadzeze urzadzen? Bo u mnie instalowal sie i odrazu sie odintalowywal. To byla wina plyty gigabajta. Zaczelo chodzic dopiero na asrocku. U Ciebie moeze to byc wina jeszcze win98se bo u niektorych tez na nim nie chcialo chodzic. Mam athlona xp 2400, 512 mb, winxp sp2
Gość

Dzieki za rade. Sprobuje zainstalowac win 2000 bo <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> mam 98 ale chyba nie SE. Jak myslisz czy problemem może też być mala ilość RAMu? Mam 64 a producent wymaga 128mb. Co do plyty glownej to nie jest gigabajta a raczej "noname" czyli producent nie do zidentyfikowania.
Iushiban

Przeinstalowalem windowsa na XP i net śmiga bez problemu. Pozostaje jedynie problem malej ilości ramu (64MB) co bardzo spowalnia prace samego kompa ale myśle że jak dokupie kość 128MB to będzie śmigalo wszystko jak należy. Dziękuje wam serdecznie za pomoc. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tomekłódź
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Tomekłódź »

Mam jeszcze małe pytanko jak Ci chodzi? Jaki masz transfer przy ściąganiu plików? I czy u Ciebie tez tak jest ze po 17:00 to juz można zasnąc bo tak wolno chodzi?
Iushiban

Zasadniczo transfer realnie trzyma sie na poziomie 5,3kb/s to jest szybkosc sciagania. Jezeli chodzi o szybkosc wysylania jest troche lepiej. Szacunkowo jest przynajmniej 2x szybsza. Bywa ze jak mam 7 kresek zasiegu to smiga bardzo szybko nawet 30-40 kb/s (realnie). Ale wystepuje to bardzo rzadko i to w dodatku jak jestem w trasie. Jezeli chodzi o transfer po 17-stej to takiego zjawiska u siebie nie zaobserwowalem. Ale mozeliwe że jest to zależne od egionu i rodzaju przekaźników. Byćmoże ilość rozmow tel sie zwieksza po 17-stej i transfer spada... Sam <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> czy to jest możliwe wiec niechce zapeszać. Ja czegoś takiego nie stwierdzilem. Pozatym malo zwracam uwage na licznik ponieważ przegladam glownie strony www a to duzego znaczenia w tym wypadku niema.
luksyn

SE GC79

Post autor: luksyn »

mam ten modem i akurat też go używam w pcecie kupiłem adapter PCMCIA modem może niedziałac z powodu małej pamięci RAM mój komputer przed podłączeniem modemu wykorzystywał ok 190 a po zainstalowaniu modemu i wszystkich aplikacji potrzebnych do jego działania skoczyło na 300 wykorzystanie RAMu procesor tez automatycznie skoczył na ok 40% jego wykorzystania
luksyn

skoki prędkości

Post autor: luksyn »

pierwszego dnia jak uruchomiłem modem SE GC79 szybkość modemu była 53,6 kb/s ale jak kilkakrotnie zawiesił mi sie komputer i po ponownym uruchomieniu modemu to szybkość wynosiła 115 kb/s czym to mogło byc spowodowane jak do tej prędkosci wrócić teraz zawsze mam marne 56 kb/s
Iushiban

Szczerze ci powiem ze <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font>. Sam mam znowu problem bo iPlus żre mi caly RAM i musialem dokupic 128MB żeby komp jako tako pracowal. W dodatku wdarly mi sie wirusy i coś namieszaly ze sterownikami albo sterowniki same sieodinstalowaly. Jak zapuszczam Wireles Menagera to wyskakuje info zebym zainstalowal SE GC79 (a wszystkie sterowniki sa zainstalowane), malo tego jak zainstalujeje jeszcze raz to nic to niedaje. Zupelnie jakby program ich nie widzial. W menadżeże urządzeń wszystko jest ok zarówno adapter jaki i karta PCMCIA dziala jak należy i wszystkie sterowniki są. iPlus z kolei pokazuje krótki blad pod tytulem "Wlóż modem". Wszystko wskazuje na to że komp nie widzi sterowników. Już drugi tydzień nad tym bede siedzial. <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> życia dziadostwo... :(
Boss

Post autor: Boss »

Siemka,
a ja mam ten gówniany modem i poradziłem sobie bez problemu. Najpierw instaluję oprogramowanie iPlus, a póżniej wkładam przejściówkę PCMCIA na PC. I śmiga. :lol:
Jak mam 5 kresek, to chodzi całkiem, całkiem (pomiędzy parzeniami herbaty). Jak są cztery zaczyna się gówniane rwanie, a jak 3, to idę spać bo szlag mnie trafia i chęcią rozwaliłbym ten modem na łbie iPlus' owi. Nie wiecie jak wzmocnić sygnał? Są anteny samoprzylepne. Czy poprawia to moc sygnału, czy też samopoczucie sprzedawcy?
pwlj

Post autor: pwlj »

Iushiban! Wyciągnij modem, odinstaluj wszystko, zrestartuj kompa, zainstaluj Wireless Manager odpal go, i dopiero wtedy włóż modem.
Gość

Problem byl w windowsie. W tym wypadku chodzi tylko na WIN2000 + wireless menager
Maciej

karty PCMCIA

Post autor: Maciej »

Mam pytanie na jakich adapterach PCMCIA chodzi wam gc79?
Moze mam zly adapter.

pozdrawiam,

Maciek
Gość

Boss pisze:Siemka,
a ja mam ten gówniany modem i poradziłem sobie bez problemu. Najpierw instaluję oprogramowanie iPlus, a póżniej wkładam przejściówkę PCMCIA na PC. I śmiga. :lol:
Jak mam 5 kresek, to chodzi całkiem, całkiem (pomiędzy parzeniami herbaty). Jak są cztery zaczyna się gówniane rwanie, a jak 3, to idę spać bo szlag mnie trafia i chęcią rozwaliłbym ten modem na łbie iPlus' owi. Nie wiecie jak wzmocnić sygnał? Są anteny samoprzylepne. Czy poprawia to moc sygnału, czy też samopoczucie sprzedawcy?
a ja im poprawie z banki za ten bubel ...co q...dziadostwo se kupilem na dwa lata , bubel na FTP nie chodzi , raz mi sie udało tylko jednego posta tutaj napisac ....szkoda nerwow
Gość

Przejściówka???

Kupiłem przejściówkę ACTIONTEC PC700 na ISA obsługującą 16 Bitowe kartu XP wykrywa i instaluje a po włeżeniu GC79 NIC!!!
czy jest szansa pracy na iPlusie z tą przelotką??
Reszta jest sprawna bo sprawdzałem na Ricohu PCI
[email protected]
osa2

Re: Przejściówka???

Post autor: osa2 »

Anonymous pisze:Kupiłem przejściówkę ACTIONTEC PC700 na ISA obsługującą 16 Bitowe kartu XP wykrywa i instaluje a po włeżeniu GC79 NIC!!!
czy jest szansa pracy na iPlusie z tą przelotką??
Reszta jest sprawna bo sprawdzałem na Ricohu PCI
[email protected]
Potrzebujesz przejsciówke obsłógującą 32-bitowe karty. Załatw sobie taką przejsciówke na PCI i wszytko powinno byc w porządku,
liskowate

kto je rozbierał

Post autor: liskowate »

Kto rozbierał gc79 i dolutowywał antene
liskowate

Re: kto je rozbierał

Post autor: liskowate »

Kto rozbierał GC79 i dolutowywał antene odpiszcie :(
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez sardo nunspa, łącznie zmieniany 1 raz.
Latka lecą...
ODPOWIEDZ