Sierra Wireless 307 - nieudana próba wgrania firmware
Moderator: Moderatorzy
-
djdavemix
Sierra Wireless 307 - nieudana próba wgrania firmware
Witam. W trakcie instalacji najnowszego firmware do USB 307 uruchomiłem Sierra Wireless Watcher, wówczas w aplikacji aktualizującej pojawiło się okno z informacją, że aktualizacja została przerwana. Modem natomiast jest wykrywany jako nieznany sprzęt. Czy jest szansa aby w jakiś dostępny sposób go wskrzesić?
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Sierra Wireless 307 - nieudana próba wgrania firmware
Najlepiej będzie oddać go do serwisu.
-
djdavemix
Właśnie jestem o krok od wysłania do Komputronika - przyjmą go ale co dalej - nie wiem.
Moim zdaniem Sierra Wireless Watcher nie powinien się dać uruchomić - tym sposobem w sposób bardziej świadomy lub nie - można "uwalić" modem.
Moim zdaniem Sierra Wireless Watcher nie powinien się dać uruchomić - tym sposobem w sposób bardziej świadomy lub nie - można "uwalić" modem.
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jak to Watcherem uwalić modem?
-
djdavemix
j/w w trakcie aktualizacji przypadkowo go uruchomiłem. I to przyczyniło się do zatrzymania aktualizacji i uszkodzenia modemu. Na czas aktualizacji proces Watchera powinien być wyłączany i blokowany.
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
No to kiszka nieco. Próbowałeś w inne porty wkładać? Albo ręcznie podawać sterowniki? Nie widać chociaż diagnostic interface w managerze urządzeń w portach?
-
djdavemix
W menadżerze urządzeń widać HSPA modem ale jako nieznane urządzenie.
Portów już mi brak - za każdym razem monit o nie udanej próbie instalacji sterowników.
Modem ma chyba wyczyszczone firmware i pliki boot ale dioda mruga co kilka sekund.
Portów już mi brak - za każdym razem monit o nie udanej próbie instalacji sterowników.
Modem ma chyba wyczyszczone firmware i pliki boot ale dioda mruga co kilka sekund.
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
No to kiszka. Serwis czeka. Myślałem, że chociaż diagnostic widać to wtedy można coś próbować wgrać, a tam niestety nie da rady.
-
djdavemix
A gdzie ten diagnostic jest ulokowany?
P.S. a w jaki sposób podmienia się tego watchera na modemie na nowszą wersję?
Firmware jest do 307 ale dashboardu już nie.
Ok. Dzięki za pomoc. Zaraz pojadę do Komputronika oddać na gwarancji.
P.S. a w jaki sposób podmienia się tego watchera na modemie na nowszą wersję?
Firmware jest do 307 ale dashboardu już nie.
Ok. Dzięki za pomoc. Zaraz pojadę do Komputronika oddać na gwarancji.
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
W drzewie managera urządzeń w portach.djdavemix pisze:A gdzie ten diagnostic jest ulokowany?
Za pomocą Watchera na kompie.djdavemix pisze:P.S. a w jaki sposób podmienia się tego watchera na modemie na nowszą wersję?
Bo dashboard jest wgrywany przez Watchera przez tryb instalacji oprogramowania.djdavemix pisze:Firmware jest do 307 ale dashboardu już nie.
-
djdavemix
Modem już oddany na gwarancji.
Nie zauważyłem opcji instalacji z poziomu Watchera prócz ponownej instalacji sterowników.
Nie zauważyłem opcji instalacji z poziomu Watchera prócz ponownej instalacji sterowników.
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jest w Narzędzia
Tryb instalacji oprogramowania.
-
Leocratus
- Początkujący użytkownik forum
Wiesz, nie wiem czy to zrobi w tej chwili jakąś różnicę, ale mam SW compass 885 i też używam watchera. Ostatnio aktualizowałem firmware i bez problemu zrobiłem to z uruchomioną aplikacją (wyświetlał się komunikat o aktualizacji firmware). Dodam, że operacja zakończyła się całkowitym sukcesem. Myślę więc, że 3G watcher nie ma z twoim problemem nic wspólnego. Potraktujmy to może jako takie małe info dla użytkowników SW.
::Just two wheels::
-
djdavemix
Leocratus, aktualizacji nie dokonywałem po raz pierwszy. A gdybyś dokładniej przeczytał to napisałem że: aktualizowałem FW i w trakcie (aktualizacji) uruchomiłem Watchera (nie działał w tle) i w tym momencie pojawiło się okno, że aktualizacja została przerwana. Reszta jak w wątku.
Może Watcher ma większy priorytet niż aplikacja aktualizująca i dlatego przerwało (zakończyło) proces aktualizacji.
P.S. Z Supportu online Sierry dostałem odpowiedź, że należy odinstalować Watchera i wówczas podjąć ponownie próbę instalacji firmware. Na ile by to poskutkowało - nie wiem (nie mam możliwości sprawdzenia).
Może Watcher ma większy priorytet niż aplikacja aktualizująca i dlatego przerwało (zakończyło) proces aktualizacji.
P.S. Z Supportu online Sierry dostałem odpowiedź, że należy odinstalować Watchera i wówczas podjąć ponownie próbę instalacji firmware. Na ile by to poskutkowało - nie wiem (nie mam możliwości sprawdzenia).
-
hedm
- Użytkownik forum
Można spróbować komendy :AT!BOOTHOLD
komenda wymusza reset modemu i przejście do trybu instalacji firmware.
komenda wymusza reset modemu i przejście do trybu instalacji firmware.
-
Leocratus
Spokojne djdavemix, nikt tu nie chce traktować cię jak laika.
A tak swoją drogą, to po co odpalałeś watchera w trakcie aktualizacji FW?
W takich przypadkach odpalasz program (w tej chwili wszytko jest zaimplementowane w exe'ku) i łapki z dala od klawiatury:) - w końcu flash'ujemy eeprom!
A tak swoją drogą, to po co odpalałeś watchera w trakcie aktualizacji FW?
W takich przypadkach odpalasz program (w tej chwili wszytko jest zaimplementowane w exe'ku) i łapki z dala od klawiatury:) - w końcu flash'ujemy eeprom!
::Just two wheels::
-
djdavemix
Świadomie uruchomiłem (a raczej nieświadomy efektów)
i było niestety za późno by "zbić" jego proces.
Jak widać uruchomienie Watchera poskutkowało negatywnie - nie radzę więc tego czynić i przestrzegam przed sprawdzeniem w trakcie instalacji FW.
P.S. Nie wiem czy jest opłacalny zakup USB 309 - bo różnica między 307 jest chyba znikoma?
Jak widać uruchomienie Watchera poskutkowało negatywnie - nie radzę więc tego czynić i przestrzegam przed sprawdzeniem w trakcie instalacji FW.
P.S. Nie wiem czy jest opłacalny zakup USB 309 - bo różnica między 307 jest chyba znikoma?
-
djdavemix
Witam. Niestety Sierra Wireless ma beznadziejny serwis. Nie poradzili sobie z naprawą i po roszczeniu wydania towaru po przekroczeniu czasu naprawy dostałem zwrot gotówki bo Komputronik wycofał modemy tej firmy.
Zakupiłem modem Nokii CS-18 o podobnych parametrach z tym, że brak tylko wyjścia na antenę zewnętrzną. Sierra ze względu na serwis jest w tej kwestii na przegranej pozycji.
Zakupiłem modem Nokii CS-18 o podobnych parametrach z tym, że brak tylko wyjścia na antenę zewnętrzną. Sierra ze względu na serwis jest w tej kwestii na przegranej pozycji.
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
No niestety w Polsce Sierra oficjalnie nie jest i z serwisem może być problem.
-
djdavemix
Dowiedziałem się dzisiaj, że mój modem z wieloma innymi wraca z Francji - są to modemy nowe, gdyż producent raczej nie naprawia ich a tylko "doświadcza się" na przyszłość co wyeliminować.
Jako że modele USB 307, 309 okazały się byc bardziej awaryjne w przyszłym tygodniu ma być dostawa modelu USB 310 - cena jeszcze nieznana (źródło Welcom).
Komputronik oddał całą kwotę więc modem 307 nie trafi już do mnie.
Posiadam teraz modem Nokii CS-18 i Huawei E1820 (oba nowe) i nie wiem czy warto sprzedać (w atrakcyjnych cenach) na rzecz Sierry 309 po doznanych przejściach
Transferek na nich około 8MB/s w iPlusie
Jako że modele USB 307, 309 okazały się byc bardziej awaryjne w przyszłym tygodniu ma być dostawa modelu USB 310 - cena jeszcze nieznana (źródło Welcom).
Komputronik oddał całą kwotę więc modem 307 nie trafi już do mnie.
Posiadam teraz modem Nokii CS-18 i Huawei E1820 (oba nowe) i nie wiem czy warto sprzedać (w atrakcyjnych cenach) na rzecz Sierry 309 po doznanych przejściach
Transferek na nich około 8MB/s w iPlusie
- mortex
Na oficjalnej stronie można znaleźć taką informację - "For Windows 7 support please update Watcher first, then update the firmware.".
Posiadam USB 309 od kilku miesięcy i od czasu do czasu zdażało mu się samoczynnie zresetować. Także mogliby poprawić moduł aktualizacji Watcher'a, ponieważ cały czas twierdzi, że aktualizacje nie są dostępne, a na stronie www można znaleźć (screen). Też myślałem, aby wrzucić nowy firmware, ale chyba sobie daruję, tym bardziej, że nie ma nigdzie listy zmian jakie są wpowadzane wraz z nowym softem.

Jaką polecacie kupić antenę zewnętrzną do tego modemu?
Posiadam USB 309 od kilku miesięcy i od czasu do czasu zdażało mu się samoczynnie zresetować. Także mogliby poprawić moduł aktualizacji Watcher'a, ponieważ cały czas twierdzi, że aktualizacje nie są dostępne, a na stronie www można znaleźć (screen). Też myślałem, aby wrzucić nowy firmware, ale chyba sobie daruję, tym bardziej, że nie ma nigdzie listy zmian jakie są wpowadzane wraz z nowym softem.

Jaką polecacie kupić antenę zewnętrzną do tego modemu?
-
djdavemix
P.S. Właśnie zamówiłem USB 309
jutro bedzie u mnie i chyba również nie podejme się ponownie próby aktualizacji FW. W razie awarii jednak mozna kontaktowac się z www.welcom.pl (modemy z oficjalnych dystrybucji) i nawet mogą dać modem zastępczy - dla zadowolenia klienta 
Zdecydowałem się jednak dokonać upgrade firmware w modelu 309. Ryzyko duże ale oto sposób który eliminuje wcześniejszą przyczynę "zepsucia" USB 307.
1.Uruchamiamy Sierra Wireless Watcher, w miarę potrzeby wpisujemy PIN lecz nie łączymy z siecią i nie musimy minimalizować okna, w którym i tak będzie później informacja "modem w użyciu"
2.Uruchamiamy plik exe z firmware - po dwukrotnym kliknięciu aktualizacja dokonuje się natychmiast bez potwierdzenia
3.Czekamy cierpliwie kilka minut na finalizację upgrade'u
Jednocześnie czekam na odp. z supportu jak dokonać zamiany Watchera na nowszą wersję znajdującego się w pamięci modemu. Opisany sposób przez "tryb instalacji oprogramowania" tego nie umożliwia lub jest niekompletny.
Zdecydowałem się jednak dokonać upgrade firmware w modelu 309. Ryzyko duże ale oto sposób który eliminuje wcześniejszą przyczynę "zepsucia" USB 307.
1.Uruchamiamy Sierra Wireless Watcher, w miarę potrzeby wpisujemy PIN lecz nie łączymy z siecią i nie musimy minimalizować okna, w którym i tak będzie później informacja "modem w użyciu"
2.Uruchamiamy plik exe z firmware - po dwukrotnym kliknięciu aktualizacja dokonuje się natychmiast bez potwierdzenia
3.Czekamy cierpliwie kilka minut na finalizację upgrade'u
Jednocześnie czekam na odp. z supportu jak dokonać zamiany Watchera na nowszą wersję znajdującego się w pamięci modemu. Opisany sposób przez "tryb instalacji oprogramowania" tego nie umożliwia lub jest niekompletny.
-
djdavemix
Niestety Producent Sierra Wireles nie przewidział możliwości aktualizacji (podmiany) Watchera_Generic w wewnętrznej pamięci modemu - model 307,309 i zapewne pokrewne.
Musiałoby się to odbywać za sprawą pliku aktualizacyjnego a niestety takowego nie ma i raczej nie będzie.
Modemy są zbyt drogie i producent zbyt poważnie traktuje użytkowników (lub wręcz przeciwnie) by dawać nam "wolną rękę" przysparzając tym samym wiecej problemów supportowi
Po numerze IMEI serwis wie co "siedzi" w modemie
P.S. A dowiedziałem się także, że niektórzy producenci modemów współpracują z niektórymi operatorami i tak przygotowują sprzęt (firmware) by np. w trakcie ciągłego pobierania plików np. o wadze od 100MB przerywać pobieranie - by nie obciążać sieci.
Domyśleć się łatwo o które firmy chodzi.
Musiałoby się to odbywać za sprawą pliku aktualizacyjnego a niestety takowego nie ma i raczej nie będzie.
Modemy są zbyt drogie i producent zbyt poważnie traktuje użytkowników (lub wręcz przeciwnie) by dawać nam "wolną rękę" przysparzając tym samym wiecej problemów supportowi
Po numerze IMEI serwis wie co "siedzi" w modemie
P.S. A dowiedziałem się także, że niektórzy producenci modemów współpracują z niektórymi operatorami i tak przygotowują sprzęt (firmware) by np. w trakcie ciągłego pobierania plików np. o wadze od 100MB przerywać pobieranie - by nie obciążać sieci.
Domyśleć się łatwo o które firmy chodzi.
- SQ08
- Stary wyga bezprzewodowy
Pewnie Huawei i ZTE...Ale kto wie.
Chociaz trudno mi jest w takie cos uwierzyc.
Chociaz trudno mi jest w takie cos uwierzyc.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”
Steve Jobs.
Steve Jobs.
-
djdavemix
Serwis już nie musi w to wierzyć bo już to wie 
Po kilkugodzinnych testach i niemożności wykrycia usterki przyszedl test na pobieranie i modem wysypywał się tzn. pobieranie było w pewnym momencie przerwane. Szczegółów nie znam gdyż to też tajemnica serwisu sierry (i innych).
Problem na logikę dotyczył Huawei i Play. To najgorsza kompilacja a tym bardziej do wykrywania usterek.
Taki mały ot ale z autoryzowanego serwisu - prócz Welcom najbliższy we Francji - też można się wiele dowiedzieć
Po kilkugodzinnych testach i niemożności wykrycia usterki przyszedl test na pobieranie i modem wysypywał się tzn. pobieranie było w pewnym momencie przerwane. Szczegółów nie znam gdyż to też tajemnica serwisu sierry (i innych).
Problem na logikę dotyczył Huawei i Play. To najgorsza kompilacja a tym bardziej do wykrywania usterek.
Taki mały ot ale z autoryzowanego serwisu - prócz Welcom najbliższy we Francji - też można się wiele dowiedzieć
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
Coś chyba na rzeczy było bo mi na 881 i teraz na MC8700 w Playu nie rwało i nie rwie. Ostatnio wysyłałem 2GB ciągiem konto RS i nie przerwało ani razu.djdavemix pisze:Problem na logikę dotyczył Huawei i Play. To najgorsza kompilacja a tym bardziej do wykrywania usterek.
Podobnie jak koło 1GB pobierałem.
-
grzegorz0plonka
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ja też robiłem aktualizację firmware i bez problemu. Połaczyłem modem do usb. Potem uruchomił automatycznie program Sierra Wireless Watcher. klikałem na x aby zamknąć.
Wtedy uruchomiłem aktualizację firmware M2_0_11_16BT-M2_0_11_21AP.exe.
W trakcie aktualizacji to pojawił pytał czy chcę uruchomić instalotor TRU-Install. Nie uruchomiłem.
Pamietaj. W trakcie aktualizacje firmware nie wolno uruchamiac np: Sierra Wireless Watcher albo pytanie uruchomienie instalatora. Najlepiej nie ruszaj komputera. Aż koczyć procesu aktualizację. Taka zasada.
Wtedy uruchomiłem aktualizację firmware M2_0_11_16BT-M2_0_11_21AP.exe.
W trakcie aktualizacji to pojawił pytał czy chcę uruchomić instalotor TRU-Install. Nie uruchomiłem.
Pamietaj. W trakcie aktualizacje firmware nie wolno uruchamiac np: Sierra Wireless Watcher albo pytanie uruchomienie instalatora. Najlepiej nie ruszaj komputera. Aż koczyć procesu aktualizację. Taka zasada.