Często wspominacie na forum że modem ma słabszy zasięg niż telefon komórkowy. Jestem ciekawy jak duża jest różnica w dBm pomiędzy modemem (najlepiej jak ktoś ma Sierrę) a telefonem Nokia (najlepiej z serii N lub E). Osobiście nie mam możliwości sprawdzenia tego.Cały czas chodzi mi o 3G.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-06-27, 21:00 ]
Wydzieliłem stąd http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=284106#284106 ponieważ za bardzo ten post nie ma wspólnego z wyborem modemu pod Win7.
Jaka jest różnica pomiędzy dBm w Sierrach i Nokiach?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Stały użytkownik forum
Re: Jaka jest różnica pomiędzy dBm w Sierrach i Nokiach?
dBm są istotne ale czasami czynnikiem nic nie znaczącym!.axz pisze:Często wspominacie na forum że modem ma słabszy zasięg niż telefon komórkowy
W modemach są inaczej optymalizowane tory radiowe, bardziej na wydajność,
a telefony mają większą czułość, a mniejsze zapotrzebowanie na dane i szybką dynamikę działania.
Często słyszane "a bo na telefonie mam 2 kreski i się gada normalnie, no czasami coś..pry.."
= czyli nawet 12kbps nie było, czyli kto chciałby taki net!
Pierwszym wyraźnym skokiem w technologii WCDMA było wprowadzenie "Receiver Diversity and Equaliser Support" można określić to w pewnym uproszczeniu jako przefiltrowywanie toru radiowego, aby algorytm miał prościej dekodować sygnał :Merlin X950D, Sierra 880, ...
Takie modemy dadzą sobie radę w "Wielkim mieście"
Z najczulszych modemów, które miałem w rękach to Sierra 306, 2mbps tak gdzie E1820 "brak sieci".
Schemat sieciowy: iPLUS75_LTE + Huawei E398+D100 + ASUS WL-700gE + Gigaset A580IP; Huawei E173-u2 + SimData; ...