Zmiana operatora
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Zmiana operatora
Witam
Mam taki oto problem. Kilka lat temu kupiłem modem Icon Option Globesurfer w Plusie.
Rok temu przeprowadziłem się na wieś i okazało się, że mam bardzo słaby zasięg Plusa. Ponieważ mój modem nie mka simlooka wsadziłem mu na próbę kartę Ery i później kartę Orange. W siecei Era internet działał najlepiej, więc udalem się do salonu i kupiłem dzisiaj kartę sim bez modemu, no bo po co skoro modem mam i mam też piękną antenę zewnętrzną. Okazło się, że na nowej karcie modem nie działa. Na wszelki wypadek sprawdziłem kartę, pozamieniałem z telefonem itd na wszystkie strony i nic. Karta sprawna. W Erze też nic mi nie pomogli, rozłożyli ręce, więc anulowałem umowę. Dodam, że inetrnet w telefonie z nową kartą działa. Sciągnięta servisdpak ze strony iPlusa zadziłał tylko tyle, że straciłem już zupełnie możliwość wyboru operatora, wróciłem do oprogramowania kupionego z modemem i nic. Co jest grane?
Prosze o jasne odpowiedzi, trochę się gubię w tych nowych technologiach:-)))
pozdrawiam
Mam taki oto problem. Kilka lat temu kupiłem modem Icon Option Globesurfer w Plusie.
Rok temu przeprowadziłem się na wieś i okazało się, że mam bardzo słaby zasięg Plusa. Ponieważ mój modem nie mka simlooka wsadziłem mu na próbę kartę Ery i później kartę Orange. W siecei Era internet działał najlepiej, więc udalem się do salonu i kupiłem dzisiaj kartę sim bez modemu, no bo po co skoro modem mam i mam też piękną antenę zewnętrzną. Okazło się, że na nowej karcie modem nie działa. Na wszelki wypadek sprawdziłem kartę, pozamieniałem z telefonem itd na wszystkie strony i nic. Karta sprawna. W Erze też nic mi nie pomogli, rozłożyli ręce, więc anulowałem umowę. Dodam, że inetrnet w telefonie z nową kartą działa. Sciągnięta servisdpak ze strony iPlusa zadziłał tylko tyle, że straciłem już zupełnie możliwość wyboru operatora, wróciłem do oprogramowania kupionego z modemem i nic. Co jest grane?
Prosze o jasne odpowiedzi, trochę się gubię w tych nowych technologiach:-)))
pozdrawiam
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Zmiana operatora
A zmieniłeś, APN, login i hasło, kiedy chciałeś łączyć się z internetem przez inną sieć ? Jeżeli tak, to może twój modem nie chciał "odczytać" tej karty SIM - zdarza się tak czasami, bo są różne CHIP-y.
-
Dzięki
Nie mam pojęcie co to jest APN, a mój modem nigdy nie chcił ode mnie loginu i hasła.
Podkreślam, że na "starych" kartach SIM modem działał i działa nadal bez protestów, a nowa karta SIM na pewno był sprawna.
Nie mam pojęcie co to jest APN, a mój modem nigdy nie chcił ode mnie loginu i hasła.
Podkreślam, że na "starych" kartach SIM modem działał i działa nadal bez protestów, a nowa karta SIM na pewno był sprawna.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
jradek, zajrzyj do <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38343#38343" target="_blank">»FAQ«</a> a przede wszystkim zrób porządnie sobie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> .
-
Proszę do mnie mówić jak do 3-latka.
Może ktoś zna krótką wersję rozwiązania mojego problemu.
dzięki
Może ktoś zna krótką wersję rozwiązania mojego problemu.
dzięki
- Jaco
Modem widzi kartę SIM? Jeśli ją widzi i nie jest blokowana PINem to zrób sobie według wzorów graficznych połączenie dialup i już.
Jeśli karta SIM jest zabezpieczona poprzez PIN to jeśli masz możliwość wyłącz żądanie PIN w telefonie z tą opcją. Jeśli nie da się to wprowadź pin po uruchomieniu aplikacji dedykowanej dla modemu. Jeśli już to zrobisz modem (dioda w modemie) zacznie mrugać co by oznaczało (nie zawsze) że modem zalogował się do sieci. Zamknij aplikację dedykowaną dla modemu. Wejdź w połączenia sieciowe i zrób nowe połączenie według schematu w <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> . Jeśli nie będziesz się mógł połączyć nie stresuj się. Zrób kwerendę modemu i sprawdź czy poprawnie skonfigurowałeś połączenie. Dopisz komendę dodatkową we właściwościach modemu. Wszystko jest w naszym
bardzo dobrze opisane.
Jeśli karta SIM jest zabezpieczona poprzez PIN to jeśli masz możliwość wyłącz żądanie PIN w telefonie z tą opcją. Jeśli nie da się to wprowadź pin po uruchomieniu aplikacji dedykowanej dla modemu. Jeśli już to zrobisz modem (dioda w modemie) zacznie mrugać co by oznaczało (nie zawsze) że modem zalogował się do sieci. Zamknij aplikację dedykowaną dla modemu. Wejdź w połączenia sieciowe i zrób nowe połączenie według schematu w <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> . Jeśli nie będziesz się mógł połączyć nie stresuj się. Zrób kwerendę modemu i sprawdź czy poprawnie skonfigurowałeś połączenie. Dopisz komendę dodatkową we właściwościach modemu. Wszystko jest w naszym

-
Dziękuje za cierpliwość, 3-latki potrzebują cierpliwości.
1 Modem obsługuje 9a własciwie obsługiwał) nową kartę SIM, mogę nawet wysylaś SMSy.
2 Anulowałem umowę na nową kartę SIM, bo po co mi karta, która nie działa.
3 Nie mam możliwości wyłączenia rządania PIN do karty
4 Mam się nie martwić, bo i tak zawsze da się coś wykombinować. dial-up
5 Kompletnie nie wiem o co chodzi z kwerendą modemu, tutaj się gubię.
Co to jest kwerenda?
6 Wszystkiego mam szukać w FAQ
dzięki
1 Modem obsługuje 9a własciwie obsługiwał) nową kartę SIM, mogę nawet wysylaś SMSy.
2 Anulowałem umowę na nową kartę SIM, bo po co mi karta, która nie działa.
3 Nie mam możliwości wyłączenia rządania PIN do karty
4 Mam się nie martwić, bo i tak zawsze da się coś wykombinować. dial-up
5 Kompletnie nie wiem o co chodzi z kwerendą modemu, tutaj się gubię.
Co to jest kwerenda?
6 Wszystkiego mam szukać w FAQ
dzięki
- Jaco
Kwerenda modemu w obrazkachjradek pisze:Co to jest kwerenda?
Tak bo na twoje pytania są już tam odpowiedzi.jradek pisze:Wszystkiego mam szukać w FAQ
[ Dodano: 2010-06-29, 21:25 ]
Mam w domu 3 latka prawie.jradek pisze:Dziękuje za cierpliwość, 3-latki potrzebują cierpliwości.