[problem] CDMA pojawia się i znika w ADU-635WA

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
daniel93
Użytkownik forum

[problem] CDMA pojawia się i znika w ADU-635WA

Post autor: daniel93 »

Witam,

Przedłużyłem sobie umowę z orange free, od razu zwiększając ofertę na optimum. Gdy karta SIM/R-UIM została aktywowana przystąpiłem do testów z modemem ADU-635WA. Jak się okazało sygnał CDMA jest bardzo słaby - na dołączonej antence za oknem ledwo złapalem na chwilę zasięg po czym zniknął. Gdy pracowałem na EDGE, a antena cdma była za oknem dostałem komunikat, że sieć CDMA jest dostępna (było 3 kreski zasięgu), ale nie udało mi się połączyć.

Kupiłem TAKĄ antenę i skierowałem ją na Zagórz(mieszkam w miejscowości Wujskie). Podłączyłem modem i wskoczył full zasięg CDMA - chciałem się połączyć, ale wyskakiwał jakiś błąd(nie wiem jaki bo wyskakuje na ułamek sekundy), a po chwili zasięg CDMA znikł całkowicie. To samo dzieje się gdy nie próbuje się połączyć: po kolej po jednej kresce zasięg rośnie do fulla, przez minutę się utrzymuje, po czym szybko znika całkowicie(też po jednej kresce).

Doradźcie mi co mam zrobić, bo kompletnie nie mam pomysłu :-/
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: [problem] CDMA pojawia się i znika w ADU-635WA

Post autor: wojteks »

daniel93 pisze:Doradźcie mi co mam zrobić, bo kompletnie nie mam pomysłu :-/
Prawdopodobnie karta SIM/RUIM nie jest jeszcze aktywna w części dotyczącej CDMA. Ja bym dzwonił do BOK żeby się upewnić.
Inna opcja to podjechać z laptopem w pobliże bazy CDMA i sprawdzić czy się połączy.
Nie pomagam na PW!
daniel93
Użytkownik forum

Re: [problem] CDMA pojawia się i znika w ADU-635WA

Post autor: daniel93 »

wojteks: Miałeś racje karta jest nie aktywna.

Przedłużałem umowę przez Internet 115 dni przed końcem umowy, ale jak się okazuje nowe warunki wchodzą w życie dopiero po zakończeniu starej umowy.

W BOKu raz powiedzieli, że mogę zwiększyć teraz pakiet na optimum, żeby tą karte aktywować, a drugi raz powiedzieli, ze nawet jak zmienię pakiet to nie będę mógł korzystać z CDMA.

Miał ktoś podobną sytuację?

Kupiłem cały sprzęt i muszę czekać prawie 4 miechy :dobani:
ODPOWIEDZ