to mój pierwszy post na tym forum, więc na początku - dzień dobry

Generalnie mam spory problem z wybraniem odpowiedniego routera z wifi, spełniającym wymagania:
- co najmniej dwa porty USB do podłączenia dysku twardego i drukarki
- mile widziany modem ADSL (annex A)
- 1 Gb Ethernet
- standard 'n'
- możliwość zmiany firmware na alternatywny (taa, pewnie pobożne życzenie : D)
jak tak przeglądam rynek, to prawie idealnie pasowałby Asus DSL-N13, jednak problem z nim jest następujący - podłączony dysk widziany jest jako serwer FTP. A ja mam zamiar tę całą infrastrukturę wykorzystać do współpracy z odtwarzaczem filmów WD TV Media Player, który miałby być podłączony do routera (kablem). A prawdopodobnie to urządzenie tego nie łyknie, jak dysk będzie widziany jako serwer FTP. Najlepiej by było, żeby ten dysk był po prostu widziany jako pewien zasób w otoczeniu sieciowym i żebym miał do tego swobodny dostęp z każdego komputera w sieci - możliwe to jest w ogóle, na jakimkolwiek innym routerze, np. Linksysie (z Tomato czy DD-WRT..)? Chodzi o to, by z urządzenia WD mieć dostęp do plików na dysku udostępnionym po sieci.
Kolejna sprawa - z tego co widzę, alternatywny software pisany jest chyba tylko pod routery bez modemu ADSL. Dlatego ostatecznie mogę poświęcić ten modem i kupić sobie osobno (drogie to to chyba nie jest), ale za to mieć opcję rozszerzenia możliwości samego routera.
Już nawet mogę sobie odpuścić ten standard 'n' i gigabitowy ethernet - bo to tak przyszłościowo już myślałem (aktualnie nie mam nawet kart sieciowych w standardzie n, ani gigabitowych), najważniejsze jest dla mnie to, by w pełni współpracowało z dyskiem twardym po USB i drukarką.
Będę wdzięczny za wszelkie propozycje!
Pozdrawiam.