Sieć domowa problem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
celebryta
Początkujący użytkownik forum

Sieć domowa problem

Post autor: celebryta »

Witam.

Jestem posiadaczem internetu radiowego, do tej pory korzystałem z internetu tylko na stacjonarnym. Teraz mam jeszcze laptop i mam problem żeby stworzyć sieć domową. Zakupiłem TP-Link TL-WR543G ale mam cały czas problem z poprawnym podłączeniem i konfiguracją całego sprzętu. Może mi to ktoś wytłumaczyć krok po kroku, słabo się za na tym znam.

Pozdrawiam :)

System na stacjonarnym windows XP a na laptopie mam 7. Jeśli podać jeszcze jakieś dane to piszcie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Sieć domowa problem

Post autor: wojteks »

Poczytaj w :faq: o podziale internetu radiowego, potem zadaj jakieś sensowne pytania.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

celebryta pisze:do tej pory korzystałem z internetu tylko na stacjonarnym.
A do tego stacjonarnego jak masz podłączony ten internet. Kablem LAN,kartę radiową z anteną ?

Więcej szczegółów.

Ja też mam internet radiowy. Od dostawcy mam router i on jest skonfigurowany aby łączył się z siecią. Aby podzielić sobie neta i zrobić sieć w domu zakupiłem drugi router i po jego konfiguracji mam neta po wifi jak i kablu.
celebryta

Jaco pisze:A do tego stacjonarnego jak masz podłączony ten internet. Kablem LAN,kartę radiową z anteną ?
karta radiowa z anteną.
Jaco pisze:Od dostawcy mam router i on jest skonfigurowany aby łączył się z siecią.
Ja właśnie nie mam routera. W mojej miejscowości gmina udostępnia darmowo internet drogą radiową. Jedyne koszty to zakup anteny oraz karty.
wojteks pisze:Poczytaj w :faq: o podziale internetu radiowego, potem zadaj jakieś sensowne pytania.
Czytałem ale naprawdę ciężko jest mi się w tym połapać. Niestety nie jestem elektronicznym specem.
Awatar użytkownika
Jaco

celebryta pisze:Ja właśnie nie mam routera.
Teraz już masz
celebryta pisze:Zakupiłem TP-Link TL-WR543G
. Najprościej to zakup jeszcze jednego. Jeden będzie odbierał a drugi dzielił. Możesz do podziału kupić TL-WR340G . Ja tak właśnie mam zrobioną sieć w domu.
celebryta

Jaco pisze:. Najprościej to zakup jeszcze jednego.
Jeden nie wystarczy w ogóle?
Jaco pisze:Jeden będzie odbierał a drugi dzielił. Możesz do podziału kupić TL-WR340G . Ja tak właśnie mam zrobioną sieć w domu.
Czyli żebym dobrze zrozumiał.
Kabel od anteny wpinam do TL-WR543G. Podłączam do niego zasilanie a kabel RJ45 podpinam w nim do wejścia WAN. Kupuje router jeszcze jeden, do niego podpinam drugi koniec kabla RJ45 też do wejścia WAN. Antenę która jest w zestawie wkręcam i zasilanie podpinam. Technicznie to wszystko? A jak to jest z konfiguracją?

Ten router który już zakupiłem łączy funkcje routera i punktu dostępowego, czyli służy albo jako router albo jako AP, tak?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Nie musisz drugiego routera kupować, najpierw opanuj ten co masz.
Port WAN ma zostać pusty, antenę przykręcasz zamiast małej antenki, wchodzisz w konfigurację, ustawiasz tryb "AP CLient router" (WISP), konfigurujesz WAN (wg dostawcy) i powinien być internet po kablu.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jaco

celebryta pisze:Jeden nie wystarczy w ogóle?
Wystarczył by gdyby był to OVISLINK AirLive AP WiF G Dual-Band G.Duo jak na tej aukcji: http://www.allegro.pl/item1103146279_ov ... outer.html lub router z trybem Repeater jak używany kiedyś przeze mnie Access Point Ovislink WL-5460 v2.
celebryta pisze:Kabel od anteny wpinam do TL-WR543G. Podłączam do niego zasilanie a kabel RJ45 podpinam w nim do wejścia
LAN. Na TL-WR543G konfigurujesz połączenie z netem.
celebryta pisze:Kupuje router jeszcze jeden, do niego podpinam drugi koniec kabla RJ45 też do wejścia .
LAN.
celebryta pisze:A jak to jest z konfiguracją?
Konfigurujesz sobie tylko zakładkę WIRELESS SETTINGS .
celebryta pisze:Ten router który już zakupiłem łączy funkcje routera i punktu dostępowego, czyli służy albo jako router albo jako AP, tak?
Tak ale żeby routować sygnał musi go skąd mieć a nie ma w nim podwójnego radia jak w podanym routerze z allegro aby mógł odbierać po wifi i rozsyłać po wifi.

[ Dodano: 2010-07-08, 19:49 ]
wojteks pisze:i powinien być internet po kablu.
Ale on chce też po wifi.
celebryta pisze:Teraz mam jeszcze laptop
No chyba że nie chce go po wifi to ten jeden wystarczy.
celebryta

Super, udało mi się po kablu połączyć z netem na laptopie :) To teraz dokupię jeszcze jeden kabel i się połączę na razie kablowo ze stacjonarnym. Dzięki wielkie, nie wiem dlaczego na razie nie działa mi youtube ale reszta elegancko :)
ODPOWIEDZ