BlueConnect / iPlus / Orange Free

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Aunrae
Początkujący użytkownik forum

BlueConnect / iPlus / Orange Free

Post autor: Aunrae »

Witam,

zamierzam zmienić internet z PLAY Online na innego operatora. Ponieważ chciałbym dobrze wybrać (na PLAY się mocno zawiodłem) proszę o udzielenie mi rad i informacji. Postaram się w tym poście zamieścić wszystko co może być potrzebne do tego.

Zacznę może od przedstawienia lokalizacji nadajników w mojej okolicy...
http://img28.imageshack.us/img28/47/mapapd.jpg

Zaznaczone nadajniki są w odległości ok 330m. (na czarno zaznaczyłem moją lokalizację). Dodam, że nadajnik z iPlusa widzę z dachu bardzo ładnie i bez przeszkód (pozostałe są albo za drzewami albo za jakimiś budynkami).

Obecne oferty (aby łatwiej było obejrzeć jeśli kogoś interesuje. Stwierdziłem, że temat będzie bardziej kompletny dla tych, którzy mogliby szukać tutaj może odpowiedzi na swoje pytania)...

iPlus
Najbardziej podoba mi się ta oferta. Wziąłbym opcję za 75zł + 5zł. Limit 7GB + 100GB (w godz 24-9).

BlueConnect
Link jest do oferty dla klientów prywatnych ale w erze możliwe, że bym mógł wziąść na firmę i wtedy opcja: 70zł brutto , limit 7GB (może być mało ).

Orange Free
Tutaj wersja Optimum, czyli 75zł za 8GB.

Podsumowując oferty w cena/transferu w kwotach 70-80zł wygrywa iPlus (za 5zł dodatek 100GB w godz 24-9 co pozwala swobodnie zasysać w nocy). Potem jest orange a na końcu era (z bardzo małą różnicą)

BlueConnect i iPlus dają przy dopłaceniu do odpowiedniego modemu dostęp do HSPA+ (ale nie wiem czy jest zasięg u mnie), a Orange dostęp do CDMA (też nie wiem co z zasięgiem). Nie mam pojęcia co daje lepsze wyniki tym bardziej, że nie wiem gdzie to ma zasięg.

Pytania jakie mam są następujące:
1. Którego operatora najlepiej wybrać i gdzie sprawdzić zasięg HSPA+/CDMA (które lepsze) ?
2. Jaki modem wybrać w poszczególnych ofertach? (warto dopłacać do modemu pod HSPA+ / CDMA ?) - jeśli nie będę mieć zasięgu to które modemy będą pracować najstabilniej i na jak najlepszych parametrach?
3. Jaką antenę najlepiej wybrać w tej okolicy? Dookólna czy kierunkowa i jakiej mocy? Jaki jest sprawdzony producent anten aby nie było z tym problemów później?

Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i rady :)

P.S.: Wiem, że te tematy są omawiane na forum ogólnie ale bardzo bym prosił o konkretną pomoc, gdyż jest to bardzo ważne dla mnie a już się raz przejechałem na PLAY :/

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-07-13, 08:22 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Ostatnio zmieniony 2010-07-13, 07:22 przez Aunrae, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: BlueConnect / iPlus / Orange Free

Post autor: wojteks »

Kupic prepaidy (simdata/OFnk/BCnk) albo pakiety internetowe każdej z sieci i testować co najlepiej działa u Ciebie w godzinach 18-21.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

Jeśli chodzi o limity to w przeliczeniu 7GB to ponad 200MB na dzień. Czyli zużycie zależy od tego do czego go używasz. Widzę że korzystasz z Foxa, czyli dodatki w stylu Flashblock ewentualnie ImgLikeOpera (czytanie obrazków z cache lub online po kliknięciu) znacznie zmniejszają zużycie transferu. Dodatkowo możesz korzystać z kompresora np. Plusie - nie wiem jak w innych sieciach. Można też przejsć na Opera Turbo i też zmniejszysz zużycie transferu.

Jeśli chodzi o zasięg no na sucho kiedyś sprawdzałem na mapach producenta, jaka technologia jaki obszar obejmuje. Akurat w Plusie się to sprawdziło, na mapce nawet podali "gorszą" technologie. Ale tak naprawde trzeba sprawdzić metodą wojteks-a (Wojtka-Esa?), daje praktycznie pewność jak dobry jest u nas internet.

Jeśli chodzi o modem to ja mam ZTE MF636, ogólnie użytkownicy go nie darzą większym uczuciem, bo jest za małe wsparcie. Jest dość czuły nawet na mały ruch ale ładne transfery łapie. Nie ma wyjścia antenowego, akurat u mnie to jest zbędne (choć myślałem że bedę musiał brać modem+antenę, ale widać ze wszystko jest w modemie zgrane)
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Aunrae

Prepaidy odpadają ponieważ trzeba kupić modem........ raczej zastanawiam się nad plusem - jak będzie kiepsko chodzić to jest opcja rezygnacji w ciągu iluś tam dni...

Tylko jaki modem wziąść? Z obsługą HSPA+ jest tylko jeden modem w ofercie iPlusa a mianowicie Huawei E1820 tylko, że w ofercie 75, która mnie interesuje muszę dopłacić do niego 99zł. warto?
Nielimitowany
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Nielimitowany »

Aunrae pisze:Prepaidy odpadają ponieważ trzeba kupić modem........
Nie trzeba, alternatywnie wystarczy twój telefon komórkowy z obsługą transmisji GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Aunrae pisze:Prepaidy odpadają ponieważ trzeba kupić modem
Jak kupisz modem to oferty abonamentowe są tańsze przy tym samym transferze.
Nie pomagam na PW!
Aunrae

owszem tylko ja nie mam gotówki za bardzo do wyłożenia w tej chwili. Wątpie aby udało mi się zdobyć kasę na modem HSPA+....

Wiecie jak sprawdzić czy ten nadajnik obok mnie jakie technologie obsługuje? Interesuje mnie czy będę miał zasięg HSPA+ czy tylko HSPA (gorszej technologie nawet nie biorę pod uwagę).

EDIT:
@up Wszystko byłoby pięknie gdyby mój telefon obsługiwał te technologie a niestety tak nei jest...
ODPOWIEDZ