Play vs Orange. Internet mobilny

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
konik_polny
Początkujący użytkownik forum

Play vs Orange. Internet mobilny

Post autor: konik_polny »

Witam
Niebawem kończy mi się umowa z obecnym operatorem( Netia) i zastanawiam się w związku z tym nad netem mobilnym. Jest to poniekąd związane z charakterem mojej pracy" liczne wyjazdy etc. Czy możecie doradzić jaki operator jest najkorzystniejszy pod względem zasięgu, limitów,ewentualni dodatkowych udogodnień (pakiety etc.)? Interesuje mnie pakiet biznesowy. Poki co zwróciłam uwagę na Orange bussines everywhere i play online dla firm
Nielimitowany
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Play vs Orange. Internet mobilny

Post autor: Nielimitowany »

konik_polny pisze:zwróciłam uwagę na Orange bussines everywhere
Ja bym wziął to, ponieważ wszędzie masz zasięg na terenie Polski, w lokalizacjach miejskich HSDPA/HSPA, poza nimi EDGE. :cwaniak:
Play Online nie ma tak wielkiego pokrycia zasięgiem, jest tylko dostępny na obszarach miast, tam go złapiesz. ;)
Na trasie, gdy będziesz jechał na wyjazdy, zapewniam Cię, że nie złapiesz zasięgu usługi Play Online. :dobani:
Wiem, kusi niska cena i limit, ale ja bym brał Orange Free, ponieważ nawet w szczerym polu, złapiesz jako taki internet z dobrymi transferami, wystarczającymi do swobodnego przeglądania stron www. :ok:
Ostatnio zmieniony 2010-07-16, 19:37 przez Nielimitowany, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Nielimitowany pisze:ponieważ nawet w szczerym polu, złapiesz jako taki internet z dobrymi transferami, wystarczającymi do swobodnego przeglądania stron www. :ok:
No u mnie (ogólnie w Zachodniopomorskim) EDGE z Orange to totalna nędza, HSxPA jakoś się toczy. Co prawda zasięg OK.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Nielimitowany pisze:w lokalizacjach miejskich HSDPA/HSPA, poza nimi EDGE.
Jeszcze jest CDMA w zależności od taryfy dostępne.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
marcin7911
Stały użytkownik forum

Post autor: marcin7911 »

Kup sobie starter orange free na karte doladuj za 100zl i potestuj tam gdzie wyjezdzasz.
Ostatnio zmieniony 2010-07-16, 19:40 przez marcin7911, łącznie zmieniany 1 raz.
Modem Huawei E156g
Moc sygnału:-83dBm, 48%, CSQ 15
Playonline 69
konik_polny
Początkujący użytkownik forum

Post autor: konik_polny »

dzięki za podpowiedzi. Szczerze mówiąc ofert nie brakuje, ale gdyby tak przejrzeć strony www operaorów, to mimo iz ceny podobne rozrzut ofert jest niesamowity.
Przede wszystkim duże różnice w zasięgu, bo jednak 3g a CDMA to spora różnica. Druga kwestia to limity.
Zastanawiam sie dlaczego w segmencie biznesowym play proponuje max. 10 gb podczas gdy bussines everywhere oscyluje miedzy 2,5 Gb a 36 Gb. Pytanie jeszcze czy po wykorzystaniu limitu z abonamentu , mozna ewentualnie dokupić dodatkowy pakiet limitu?
Biore pod uwagę biznes z racji tego , że oferuje więcej możliwości niż free, ale rozumiem, że zasięg jest ten sam?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Play ma zasięg w miastach i czasem mniejszych miasteczkach. Poza miastami nici.
Limit zarówno w Orange jak i w Play można dokupić.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Play, Play, Play nawet bym tego nie brał pod uwagę ja kończę z nimi męczarnie nawet w Warszawie ledwo działa klikam pocztę ma być za chwilkę a nie za pól godziny albo wcale :) .Orange ma dobra ofertę ale protestował bym również Plusa bo Orange skrzypi w mniejszych miejscowościach totalnym przeciążeniem, na trasie Warszawa w stronę Ostrołęki na pewno skrzypi i to ostro miejscami mimo pełnego zasięgu nie da się połączyć... :) Mam nawet maila jak to przepraszająca za kiepska jakość i nie maja zamiaru nic robić w najbliższym czasie warszawa-ostroleka

Najlepszym rozwiązaniem jest zakup starterów i przetestowanie przed zawarciem umowy :)
ODPOWIEDZ