TP-LINK TD-W8960N rozłącza gg ? co zrobić

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Ariel_89
Użytkownik forum

TP-LINK TD-W8960N rozłącza gg ? co zrobić

Post autor: Ariel_89 »

Witam zakupiłem 3 dni temu nowy router bezprzewodowy TP-LINK TD-W8960N

Internet na wszystkich komputerach działa bez zarzutu , problem tkwi tylko w gadug-gadu, co jakis czas rozłącza gg i po kilku sekundach łączy ponownie i tak co jakiś czas (1-3 minuty) co jest strasznie uciążliwe. Dzieje się to zarówno na laptopach (połączonych przez WIFI) czy też komputerach stacjonarnych (połączone do routera kablem).

Mam neostradę i następujące ustawienia na routerze:
PPoA
VPI 0, VCI 35 (kable od TP nie Netii)
Encapsulation VC/MUX, (jest do wyboru jeszcze LLC/SNAP-Bridging.)
DNS Settings: Obtain Automatically.
Jest jeszcze opcja:

Dial on demand (with idle timeout timer) - Ale mam to odznaczone.

DHCP- właczone i Leased Time (nie wiem do czego to się odnosi mam 24 godziny). Przy okazji może ktoś mi powie co ten parametr oznacza....
I na_razie nie rezerowałem żadnych stałych adresów IP dla komputerów w sieci.

Zresztą tak jak pisałem internet działa bezproblemowo, tylko gg rozłacza.
W innych ustawieniach nic nie robiłem (żadnego przekierowywania portów, zmian w ustawieniach filtrów itp)

Wiem, że problem jest dość popularny, znalazłem w necie posty na ten temat (również z tym konkretnym modelem TP-Linka, ale też z innymi), jednak nigdzie nie znalazłem rozwiązania. Więc postanowiłem zasięgnżć rady ekspertów z waszego forum gdzie zawsze znajdowałem pomoc :)
Pozdrawiam, z góry dzięki
Ostatnio zmieniony 2010-07-16, 22:48 przez Ariel_89, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: TP-LINK TD-W8960N rozłącza gg ? co zrobić

Post autor: ja.michal »

W ciągu kliku ostatnich dni u mnie też GG szaleje. Czyto na Neo czy na iPlusie.
Nie wiem co Ci poradzić. Może zaczekać na razie.

Możesz jeszcze przetunelować cały ruch GG na routerze, żeby nie był za NATem.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Jakiego komunikatora do GG używacie?
Ariel_89
Użytkownik forum

Jak biorę o programie to pisze Nowe Gadu-Gadu [Build 9453], ale to nie wina programu bo przed wymianą routera miałem tą samą wersję, zresztą na laptopie mam jakaś inną wersję, koledzy w sieci też mają różne i mają ten sam problem.

Gdzieś w necie gość napisał że dzieję się to (to rozłączanie z gg) po 60 sekundach nieaktywności ze strony klienta. I rzeczywiście tak się dzieje, jak pisze z kimś szybko bez przerw to nie rozłacza gorzej jak jest taka krótka przerwa w rozmowie to wtedy od razu rozłącza mnie z gg (mimo ze ja tego nie widzę- status mam ten sam) i dopiero jak pisze do kogoś wiadomość to wtedy widzę te czarne strzałeczki jak łączy ponownie i wtedy wskakuje od nowa status (pojawia się słoneczko)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Ariel_89, masz tam coś takiego jak SPI Firewall (Stateful Packet Inspection)? Jeśli włączone to wyłącz.
Ariel_89
Użytkownik forum

Nie, nie mam tego na routerze, przejrzałem każdą zakładkę uważnie i nie ma czegoś takiego. Hmm zadzwonie do Returna do Lublina, bo tam kupowałem router i zapytam się ich czemu tak jest.|

Nie wiecie mozę czy jak wgram nowe oprogramowanie na router ze strony TP-Linka to strace gwarancje ? Bo moze to by rozwiązało problem ... Bo jest jedno nowsze niz to u mnie.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Ariel_89 pisze:Nie wiecie mozę czy jak wgram nowe oprogramowanie na router ze strony TP-Linka to strace gwarancje ?
Nie stracisz. Jeśli jest to warto.
piotrek1111
Użytkownik forum

Post autor: piotrek1111 »

@Ariel_89 jak wejdziesz Advanced setup ->WAN Service to jest SPI Firewall jako Enabled i sam nie wiem jak to wyłączyć. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2010-07-19, 06:41 przez piotrek1111, łącznie zmieniany 1 raz.
Ariel_89
Użytkownik forum

Rzeczywiście jak wchodzi się w Advanced setup ->WAN Service to jest SPI Firewall jako Enabled, tylko nie da się tego zmienić. Podczas ustanawiania połączenia (bo robiłem to ponownie) nie było możliwości włączenia lub wyłączenia tej opcji.

Co ciekawe nowy soft z 10 maja 2010 r. do tego routera, uwzględnia zmianę z WAN SERVICE mianowicie "Add edit function for WAN Service." tutaj odnośnik do strony producenta z opisem nowego softu:

http://www.tp-link.com/support/download ... =TD-W8960N

Oto mój obecny soft (podaje ze strony routera)- Firmware Version: 1.3.3 Build 100113 Rel.75742n

Czyli mam z 2010 roku z 13 stycznia.

Swoją drogą to ciekawe że kupuje nowy router dokładnie 13 lipca i jest na nim oprogramowanie nie z maja tylko ze stycznia :) Chyba długo stał w sklepie :)

Nie pozostaje mi zatem nic innego jak wgrać nowy soft i liczyć że będzie możliwa edycja opcji SPI FIREWALL w tym WAN SERVICE ... Zobaczymy :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Tzn wiesz, nie ma gwarancji, że to przez SPI Firewall są problemy, ale wiem z doświadczenia, że potrafi się to dziwnie zachowywać.
Ariel_89
Użytkownik forum

Zainstalowałem nowy soft, rzeczywiście w zakładce WAN Service pojawiła się opcja edit ale mimo to nie dodano możliwości włączenia/wyłączenia SPI FIREWALL ... pojawiły się tylko ustawienia MTU i innych parametrów. Może z tym jest coś źle ustawione ? Zastanawia mnie czemu MTU jest 1492 kiedy obok pisze ze domyślne jest 1480 (a nic sam nie zmieniałem) może ustawić 1480 ? albo właczyć jakąś opcję z tych poniżej.
Ostatnio zmieniony 2010-07-19, 15:40 przez Ariel_89, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Wyłącznie spi może być w zakładce securit, nat lub routing.
Aha i może usuń ten obrazek, masz tam nazwę usera.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Milanos
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Milanos »

Kupiłem ten sam router co Ty w ostatni czwartek i również mam ten problem.
Przez cały weekend próbowałem znaleźć jakiegoś lekarstwa w necie, ale niestety nie ma na to chyba żadnego sposobu.
Przed chwilką po konsultacji ze sklepem w którym to kupiłem złożyłem reklamacje. Po tym jak na jakimś forum wyczytałem że firma ta po mimo wielu zgłoszeń nic z tym nie robi, będę wymieniał go na inny model innej firmy.
Ariel_89
Użytkownik forum

@krystianb

Nie ma tego nigdzie, przejrzałem nawet 2x wszystkie zakładki. Mało tego próbowałem nawet z innym typem połączeń (PPoE) i też się nie dało wyłączyć tego SPI Firewall ...

Wymieniam ten router, nie będę się tak męczył ...

@krystianb i jo_gurt i do wszystkich innych co się znają :) Na co więc wymienić?:

-Cena do 250 zł, bo tyle zebrałem łącznie od 4 osób z mojej sieci.
-Moduł n (nie żadne drafty)
-Dobry zasięg WIFI, tutaj było ponoć 5dBi (już jest kiepsko były problemy na 1 piętrze z zasięgiem)- Router stoi w piwnicy ...
-Stabilność i niezawodność (Żeby nie latać do piwnicy i nie resetować, gdy router całkowicie nie odpowiada i pomaga tylko twardy reset)
-Możliwość dołączenia mocniejszej anteny (ale to jest chyba w każdym)

A i jeszcze jedno co myślicie na temat takich anten na allegro po 5-20 zł (dookólnych co to mają rzekomo 12 dbi mocy) zwiększy to zasięg ? (orgyginalna na routerze ma 5dbi)

np:
http://allegro.pl/item1119025745_dookol ... kazja.html
a przydałoby mi się minimalnie chociaż wzmocnić bo mam zasięg dostateczny u siebie i zdarza się że gubi zasięg i muszę starego AP podłączać)
piotrek1111
Użytkownik forum

Też się zastanawiam nad zmianą tego routera. Najwięcej dobrego w necie naczytałem się o Linksysie WAG120N jeśli chodzi o ten przedział cenowy. Martwi mnie jednak, że nie ma anten zewnętrznych i może mieć słaby zasięg. Chyba, że jest jeszcze jakiś inny dobry router?
piotrek1111
Użytkownik forum

Dla zainteresowanych na stronie Tp Linka pojawił się nowy soft z datą 25.08.2010. Dzisiaj go wgrałem i jak na razie router sprawuje się bardzo stabilnie. Poprawiono najważniejszą jak dla mnie rzecz czyli zamulanie przy otwieraniu stron przez wifi. Dodano również przy DDNS serwis no-ip.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez piotrek1111, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ